Paralia és kirándulások a környéken

Gyermekkorunk meghatározó üdülőhelye, Paralia továbbra is az egyik legkedveltebb, legnyüzsgőbb (és legzsúfoltabb) görög nyaralóhely, Thessalonikitől kb. 70 km-re délre, az Olympos-hegy lábánál.
Paralia fiatalos, nyüzsgő üdülőfalu, lüktető éjszakai életével, számos szórakozási lehetőségével, bárjaival, klubjaival, hagyományos görög konyhát felvonultató tavernáival, számos apró üzletével. A hosszú homokos, fokozatosan, lassan mélyülő tengerpartja mind a kisgyermekes családoknak, mind a fiataloknak, mind az idősebbeknek remek kikapcsolódást ígér. A vízisport lehetőségek széles palettája az aktív kikapcsolódást keresők részére nyújt felüdülést. Az egykori kis halászfaluból mára a riviéra egyik jelentős települése lett, fejlődése az 1980-as években kezdődött és máig tart. Legfőbb nevezetessége az 1993-ban St. Paraskevi tiszteletére emelt ortodox keresztény Agia Fotini templom. A paralia szó önmagában tengerpartot jelent magyarul; Görögországnak sok száz Paraliája van. Ennek az üdülőfalunak a helyes elnevezése Paralia Katerini (Katerini tengerpartja), a magyar utazók körében azonban egyszerűsítve csak Paraliaként terjedt el.
 Magyar családok ezrei autóznak vagy buszoznak le minden nyáron, hogy a jó kis önellátó apartmanokban élvezzék a meleg tengert, a szikrázó napsütést, a görög mentalistást és a gyrost! A magyar határtól már kevesebb, mint 10 óra autózás alatt elérhető, ráadásul szinte végig kész az autópálya. Kalimera!







Aki esetleg nem szeret egész nap a strandon pihenni, annak a környék számos kirándulási lehetőséget kínál. Most elsősorban az autóval utazóknak adunk egy-két tippet:


Thessaloniki:

Görögország második legnagyobb városa, kb. 70 km-re, északra Paraliától.  Könnyen megjárható autóval vagy vonattal. Amit mindenképpen érdemes megnézni: a hangulatos piac és környéke (ókori romok, templomok), tengerpart, Fehér-torony. Emellett csak az utcán sétálni is élmény: tipikusan görögös minden - az utcára kipakolt kis üzletek, az üzlet előtt kávézgató tulajdonosok, zsúfoltság, dugók, kosz. Mindezek ellenére imádnivaló :) Van még egy vár is fenn a hegyen, inkább csak autóval megközelíthető. Nem nagy szám, de a kilátás miatt érdemes felmenni.





Meteórák:

A Meteorák a legnevezetesebb látnivalók egyike Görögországban. Paraliáról egyénileg és szervezett program keretében is olcsón el lehet jutni egy egész napos kirándulás keretében. További infók és képek erre




Tsagkarada - Milopotamos Beach:

Aki unja a nyugodt tengerpartot, annak kiváló lehetőség a Tsagkarada-i Milopotamos meglátogatása. Messze van, csak autóval közelíthető meg (kb. 200 km - 3 óra autóút), ráadásul Volos után elég szerpentines az út, de a látvány és az izgalom kárpótol mindenért. Állandóan hatalmas hullámokat verő tenger, gyönyörű sziklák. Csodálatos fotók készíthetők a helyszínen. Térképen: https://goo.gl/iHTTMs






Platamon:

Kb. 40 km-re délre Paraliától található Platamon, ahol egy szép várhoz tudunk felmászni. Maga a vár sem csúnya, de a kilátás fentről a tengerpartra és az Olymposra: megfizethetetlen :)) (Foró: 2009. nyár)




Athén:

Egynapos buszos szervezett kirándulás keretében elérhető a főváros, de az út busszal hosszú és fárasztó, indulástól az érkezésig majdnem 24 óra. Mi inkább elautóztunk Thessalonikibe és Ryanair repülővel mentünk Athénba fillérekért. Reggel és este is van járat, így sokkal kényelmesebben megjártuk, ráadásul több időnk is jutott a nevezetességekre, mint a buszos út esetében. Részletesen itt írtunk az egynapos kirándulásunkról.



Athos-hegyi Kolostor-köztársaság (csak férfiaknak!):

A legkülönlegesebb élmény, ami elérhető Paraliáról. Egy (többnyire) önálló kolostorállam Görögország területén, de tőle függetlenül. A köztársaság területére nő egyáltalán nem léphet be, sőt azok a hajók, amelyeknek a fedélzetén nők vannak, azok meg sem közelíthetik a partot 500 m-nél jobban. A félszigetre csak komppal lehet bejutni, szárazföldön nem. Egy nap csak 100 ortodox és 10 nem ortodox zarándokot/turistát fogadnak, ám ezt jó előre kell kérvényezni. A komp naponta egyszer jár, így mindenképpen legalább egy, de max. három éjszakát egy kolostorban kell aludni. Utazásunk története


Meteórák


Egy napos Athén repülővel Paraliáról


Utazásunk története: Athos-hegyi Kolostor Köztársaság