Sztálin Múzeum, Gori


Sztálin szülőháza és a múzeum az, amiért érdemes ellátogatni Goriba, ha Tbilisi környékén jár az ember. 80 km a távolság, a korábbi post-okban említett Mtshketa és Uplistsikhe-vel összekötve egy tartalmas napi programot kiad.
Bizonyára kevesen tudják, hogy Sztálin (illetve Dzsugasvili) a grúziai Gori városában született, egyszerű család gyermekeként. A kis szülőházát a helyiek konzerválták, köré/fölé egy védőépületet építettek, egy nagyobb épületben múzeumot alakítottak ki, valamint a kertben megtekinthető Sztálin vasúti kocsija is (nem szeretett repülni).



A belépő a múzeumba, a szülőházba és a vasúti kocsiba együtt 15 Lari (ami Grúziában viszonylag soknak számít), de az árban az angolul beszélő idegenvezető is benne van, ami nagyon sokat emel a látogatás élvezeti értékén.
A kiállítás nagyobb része Sztálin életét mutatja be gyerekkorától a haláláig, sok-sok érdekes történettel fűszerezve: titkos földalatti nyomda, retusálatlan fotók, miért volt rövidebb egyik keze...
A kisebb rész pedig az általa okozott szörnyűségeket mutatja be: hivatalosan 1 millió, de a gyakorlatban akár 40-50 millió ember halála kötődik a kezéhez. Éppen ezért még a szülőhelyén sem tekintik őt nemzeti hősnek vagy pozitív figurának.
A szülőházát és a vasúti kocsit megőrizték eredeti állapotában, eredeti berendezési tárgyaikkal, ám itt már az idegenvezető sokat nem tudott hozzáadni a látottakhoz.

 

Fotók: 2015.12.06.


És végül két praktikus információ Grúziához:

Egy kis promó a taxisofőrünknek (mert megkért rá :)) Tbilisiben a Didube metróállomáson szólított le minket, amikor a Goriba menő marshrutkát kerestük, de nem bántuk meg: azon a napon 100 Lari-ért egész nap szállított minket a Tbilisi - Jvari templom - Mtskheta -  Uplistsikhe - Gori - Tblilisi útvonalon. Mindenhol korrekten mégvárt, sőt, még fényképeket, prospektusokat is mutatott a következő megállóról. Másnapra is megegyeztünk vele, hogy visszavisz Kutaisibe 130 Lari-ért (ami aztán 150 lett, mert még elvitettük magunkat a Sataplia Nemzeti Parkba is), pontosan a megbeszélt időpontra érkezett a megbeszélt helyre. Annyira jófej volt, hogy útban Gori felé elvitt a lakásába és megkínált a saját készítésű vodkájából(?) és borából :)) Az autója egy Opel Zafira, ami 7 személyes (5-en voltunk, normál autóba nem fértünk volna be) és ami még fontosabb, nagyon higgadtan, európai módon, biztonságosan vezet!!! A neve Giorgi, a telefonszáma: +995 568 69 0402. Picit beszél angolul (alap dolgokat: időpont, helyszín...) vagy oroszul.

A másik dolog, ami szerintem még itt a fórumban nem hangzott el, de egy grúz utazáshoz fontos lehet. Utazás előtt mindig a biztosítas.hu-n kötünk utasbiztosítást, ami Grúziába talán egy kicsivel bonyolultabb, mint bárhova: Grúzia ugyanis csak az Aegon és a Mondial biztosítóknál tartozik "Európához" az összes többi biztosító esetében az "Egyéb" régiót kell kiválasztani. Ezt a biztositas.hu online chat-jén írta az ügyintéző. Szóval erre érdemes odafigyelni nehogy valakit kellemetlenség érjen.