F1 verseny Monacoban olcsón



A Monaco-i Forma-1-es verseny a szezon csúcspontja. Aki kicsit is szereti az autóversenyt, annak ezt a futamot kötelező megnézni és minden rajongónak szíve-vágya egyszer személyesen is eljutni ide.
2016-ban volt szerencsénk elutazni a futamra és - az ottani árszínvonalhoz képest - viszonylag olcsón meg is úsztuk.

Köszönhetően a WizzAir nizzai járatnyitásának sikerült jóáras (oda-vissza: 17.000 Ft/fő), jó időpontban induló (oda: péntek este, vissza: hétfő este) repülőjegyeket vásárolni. A repjegyeket már 2015. szeptember elején megvettük, amiben volt némi rizikó, mert akkor még nem volt hivatalos a következő évi F1 versenynaptár. A naptár véglegesítése csak decemberben történt meg, de szerencsére a Monte-Carlo GP időpontja nem változott az előzetesen kiadotthoz képest.

Szállás: Monacoban megfizethetlen, Nizzában is drága, így Cannes-ban sikerült elfogadható áron szállást foglalnunk (3 éj 4 főre 60.000 Ft, ellátás nélkül).




Utazás a francia riviérán: vonattal. A legegyszerűbb, legolcsóbb, leggyorsabb megoldás: Cannes-Monaco jegy 10 EUR/fő/út. Az út valamivel több, mint 1 óra. (Szombatra sikerült nagyon lowcost Cannes-Nizza TGV jegyet venni 4 EUR/fő áron, így ki tudtuk próbálni a szupervonatot is :))

A Forma-1 jegyek mindenhová nagyon drágák, különösen igaz ez Monacora. A vasárnapi futamra tribünjegyek 4-500 EUR-nál kezdődnek, így az szóba sem jöhetett. Az egyetlen állóhely a "Rocher", vagyis a hercegi palota dombjának oldala, ide a jegy normál áron kb. 80 EUR. Sajnos mi későre hagytuk a jegyvásárlást és a hivatalos oldalon már elfogyott, így egy jegyüzér weboldalon keresztül sikerült kb. 110 EUR-ért vásárolnunk.

Kicsit féltünk, hogy nem fogunk látni "semmit", de ez nem így történt. A nagydíj napján már 6 órakor indultunk Cannes-ból, hogy még tudjunk viszonylag jó helyet fogni magunknak. Fél 8-ra már a monacoi domboldalon voltunk. Ekkorra a kényelmes helyeket (ahonnan ülve is lehet látni)  már elfoglalták, de még bőven tudtunk választani magunkat megfelelő helyszínt. Több lehetőség kipróbálása után az alábbi mellett döntöttünk:



Kilátásban ennél jobb a domboldalon nem is volt, de azért jól esett volna, ha valahova le tudunk ülni. A kilátásra egy szavunk sem lehetett: gyakorlatilag láttuk a teljes boxutcát, a boxutca bejáratát, az uszodától a Rascasse-ig tartó versenypálya-szakaszt, a célegyenesre ráfordító Anthony Noghes kanyart, valamint a hidat, amin a versenyzők és a csapattagok a boxutca és a paddock között közlekedtek. Ezenkívül jól láttuk a kivetítőt is, így a pálya más pontján történtekről sem maradtunk le. Jól hallottuk az angol-német-francia nyelvű kommentátorokat is. Aki később érkezett, az sokkal rosszabbul járt, rengetegen gyakorlatilag semmit sem láttak a pályából és a versenyből.
A várakozás időszaka (reggel 8 óra és a futam rajtja, 14 óra között) nem igazán nevezhető monacoi luxusnak: a domboldali ferde járdán, esőben, az egyre gyűlő tömegben történő ácsorgás elég komolyan igénybe vette az állóképességünket. A pisilés sem volt egyszerű feladat: a WC-k viszonylag messze voltak, amit a tömegen keresztüli átvergődés sem rövidített meg. A verseny előtti utolsó pisilésünket kb. 12 óra körül ejtettük meg, ami nettó fél órát vett igénybe mindennel együtt. Viszonylag könnyített a helyzetünkön, hogy voltak betétfutamok, amik alatt azért picivel gyorsabban telt az idő. A szakadó eső viszont nagyon nem hiányzott.
A verseny alatt azoban elfelejtettünk minden fáradalmunkat! Nem győztük kapkodni a fejünket, annyi látnivalónk volt. Hol a pályán láttuk az akciókat, hol a boxban, hol a kivetítőn. Nagyon jó verseny volt, egy pillanatig sem unatkoztunk, minden fáradtságot és áldozatot megért :))








A verseny után a hatalmas tömeg egyszerre indult meg a vasútállomás felé. A monacoi rendőrök  nagyon ügyesen tették a dolgukat: kordonokkal úgy irányították a tömeget, hogy sehol ne lehessen összetaposni a másikat, viszont belátható időn belül elérjünk az állomásra. A fárasztó nap után kb. 18 óra körül már a Cannes-i szállásunkon meséltük élményeinket! Bármikor újra megcsinálnánk!


A verseny után végigjártuk és végigfotóztuk a teljes F1 pályát, valamint a boxutcát, paddockot, motorhome-okat!




Ha tetszett a cikk, lájkold facebook oldalunkat, hogy ne maradj le a friss repülőjegy akciókról sem: fb.com/anetkukaca

Booking.com