Így szervezd magadnak az utazásod!

Sok akciós repülőjegyet találsz (mondjuk a Facebook oldalunkon), de félsz önmagad megszervezni a külföldi utazásod? Ne csak álmodozz, hanem élj a lehetőséggel: világot látni nem feltétlenül kerül egy vagyonba és nem is boszorkányság megszervezni az utazást! Vágj bele nyugodtan a szervezésbe, adunk hozzá egy kis segítséget. Összegyűjtöttünk néhány olyan tippet, ami segít neked az utazásszervezés folyamatában:



1.) Előfeltételek: önállóság, talpraesettség és minimális angol nyelvtudás (ez utóbbi extrém esetekben egy ilyen pólóval helyettesíthető http://ebay.to/2g0MsWv :)) Ha ezek nincsenek meg, akkor fordulj inkább utazási irodához, akik mindent megoldanak a megfelelő díjazás ellenében.

2.) Európán belül különösebb probléma nem merülhet fel, de mielőtt távolabbi országokba veszel repülőjegyet, tájékozódj az adott országról a konzuli szolgálat weboldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs, itt minden fontos és szükséges információt megtudhatsz az adott térségről, pl. vízumfeltételek, egészségügyi és biztonsági helyzet...

3.) Nálunk az utazás szervezése a repülőjegy megvásárlásával kezdődik. Akár a légitársaság weboldalán, akár valamelyik közvetítő oldalon (pl. pelikan.hu vagy momondo.com) vásárolsz, szükséged lesz egy online fizetésre alkalmas bankkártyára, valamint az utazók adataira. Vigyázz, miután kifizetted, a repülőjegyen nem lehet módosítani, nem lehet lemondani! Ha nagy összegű a repülőjegy, akkor érdemes rá repülőjegy-sztornó biztosítást kötni. Mi a Vienna Life biztosító termékét szoktuk igénybe venni, de ez csak utazási irodában köthető, a repülőjegy vásárlásától számított 3 munkanapon belül. A repülőjegy árának 4%-a a díja és ha valami miatt nem jön össze az utazás, akkor orvosi igazolás ellenében a repülőjegy árának 80%-át visszafizetik.

4.) Következő lépés a szállásfoglalás. A legegyszerűbb módja a booking.com. Magyar nyelven tudsz foglalni a világ minden területére, ráadásul van magyar ügyfélszolgálatuk, így ha netán probléma merül fel, a saját nyelveden tudsz intézkedni. Válassz olyan szállodát, ami igényeidnek és pénztárcádnak megfelelő: alaposan nézd meg az elhelyezkedését (ha nem akarsz autót bérelni, akkor tömegközlekedéssel könnyel elérhetőt válassz), valamint olvasd át a vendégvéleményeket. Így konkrét képet kapsz az adott hotelről. Válassz ingyenesen lemondható szállást, mert akkor az utazásod előttig lemondhatod a foglalást, ha esetleg találsz jobbat, vagy ugyanezt olcsóbban. Nem vonnak le pénzt a bankkártyádról, csak a szálláshelyen kell majd fizetned.
A szállásfoglalást érdemes közvetlenül a repülőjegy megvásárlása után elintézni, valamint érdemes rendszeres időközönként újból rákeresni az adott helyre és időszakra, hátha leakcióznak egy másik szállást, ami esetleg jobban megfelel.
Gyakorlottabb utazóknak érdemes egy-egy szálloda-ár-összehasonlító oldalt is felkeresni (pl. hotelscombined.com). Ezeken keresztül lehet néhány EUR/USD-t spórolni. Mi nem szeretjük, mert gyakran olyan szállásfoglaló oldalra irányít tovább, amiről még nem is hallottunk, fogalmunk sincs, hogy mennyire megbízható, milyen az ügyfélszolgálata, stb. Vigyázz, az olcsóbb árak általában azonnal kifizetősek és nem módosíthatók, nem lemondhatók!

5.) Tervezd meg a szállodához jutásod: a legegyszerűbb megoldás a taxi (és valószínűleg a legdrágább is, de pl. arab országokban simán megérheti). Ha inkább a tömegközlekedést választod, akkor kezdődjön a szervezés az érkezési repülőtér weboldalán. Ott általában megtalálhatóak a közlekedési ill. transzferinformációk, ill. a helyi tömegközlekedési vállalat linkje. Ha van metró, azt vedd igénybe, gyors és nem változik egyik napról a másikra az útvonala :))

6.) Látnivalók. Az ember általában tisztában van azzal, hogy mit szeretne egy adott helyen megnézni. A google és google maps óriási segítség a szervezésben. Ha fogalmad sincs, hogy mit érdemes megnézni, illetve hogyan lehet a látnivalókat optimális sorrendbe rendezni, akkor keress rá, hogy van-e hop on-hop off busz az adott városban. Ha van, akkor könnyű dolgod van: vagy fizetsz egy vagon pénzt és kényelmesen végigjárod azzal a látnivalókat, vagy a busz térképe alapján megszervezed tömegközlekedéssel és gyalogosan ugyanazt az utat. A Tripadvisor-os beszámolók is sokat segíthetnek. Ne feledd, ha otthon alaposan megszervezed az utazást, akkor több időd lesz a helyszínen élvezni a látványosságokat és nem kell idegeskedned az esetleges eltévedések miatt.

7.) Autóbérlés: erről majd írunk egy külön cikket, de a legfontosabbak: nem árt, ha van nemzetközi jogosítványod (okmányirodában kb. 3.000 Ft-ért bármikor kiállítják), valamint dombornyomott bankkártyád (némelyik cég csak hitelkártyát fogad el). Itt tudsz autót bérelni: rentalcars.com. Lehetőleg köss nullázós kiegészítő biztosítást, valamint átvételkor alaposan nézd át az autót és írasd fel a hibákat, hiányosságokat, nehogy leadáskor a nyakadba varrják a sérülést.

8.) Fontos apróságok:
- Ha autóval tervezed a reptérre jutást, ne felejts el reptéri parkolót foglalni. Mi legjobban az AirportParkingCentert szeretjük, de általában a legolcsóbb fapados parkoló mellett döntünk, sok különbség nincs a szolgáltatásukban.
- Utasbiztosítás: mi általában az utolsó pillanatban, 1-2 nappal az indulás előtt kötjük meg. Az Allianz-ot ajánljuk, mert akár 25% kedvezményt is kaphatunk a biztosításunkra. Fontos, hogy legyen biztosításunk, mert egy baleset/betegség esetén nagyon drága a külföldi egészségügyi ellátás. Ha az unión belül utazunk, legyen EU-s egészségbiztosítási kártyánk is, ami az OEP-nél igényelhető ingyenesen.
- Pénzváltás: ahol lehet, mi bankkártyával fizetünk (az külföldön is mindig ingyenes), de azért némi készpénz is legyen nálunk. Figyeljük az árfolyamot és amikor a legkedvezőbb, akkor váltsunk. Unión belül EUR-t érdemes vinni, azon kívül pedig USD-t.

9.) Az utazás előtti csomagoláshoz pedig a korábbi Kisokos cikkünket javasoljuk átolvasni.

Ugye, hogy annyira nem is bonyolult? Jó szervezést és jó utat kívánunk! :))



Minden cikk a Kisokos rovatunkból