Baku, Azerbajdzsán - A tűz földje

A Wizzair évek óta szorgalmasan repül Bakuba, Azerbajdzsán fővárosába. A járatnyitás után, 2014-ben volt szerencsénk néhány napot eltölteni az igencsak különleges országban. 
Az azeri főváros a Kaszpi-tenger partján helyezkedik el, Európa és Ázsia határán. Látogatásunkkor elsősorban a hatalmas kontraszt tűnt fel: török-orosz-arab hangulatú óváros, ugyanakkor az olajnak köszönhető mérhetetlen gazdagság szimbólumai az új, hipermodern épületek. A turistás környékek tiszták, rendezettek, de Baku külvárosában a szegénység és a nyomor az úr.



Azerbajdzsán államformája köztársaság, bár a hatalom az Aliyev család kezében van, az elnököt elég komoly személyi kultusz veszi körbe. Turizmus szempontjából az ország egyre nyitottabb a külföldiekre, ezt a sok sportrendezvény és a látnivalók kiépítése is alátámasztja, de azért nem árt a szabályokat betartani, ha nem akarunk összetűzésbe kerülni a szigorú rendőrökkel. Minket például majdnem megbüntettek, mert nem a zebrán mentünk át.
Azerbajdzsánba vízum szükséges, amelynek az ára az elmúlt években jelentősen csökkent, jelenleg kb. 23 USD, itt lehet igényelni: https://evisa.gov.az/en/

Bakuban a szállodák jó minőségűek és nagyon olcsóak, nem ritka, hogy négycsillagos hotel reggelivel 10-12 EUR-ért megszerezhető. Bakui hotelek booking.com-on.
Közlekedés: a taxik nincsenek túlárazva, érdemes az állami társaság, lilára festett, Londonból importált kocsijaiba beszállni. Egyéb taxik esetén mindig előre egyezzünk meg a viteldíjban, hogy ne érjen minket meglepetés. Hardcore utazóknak a tömegközlekedés is ajánlott: a metró ugyanaz a típus, mint Pesten, a buszok kissé elavultak. Angol kiírásra ne nagyon számítsunk, de a helyiek kedvesek,  segítenek tájékozódni.

Látnivalók:

Óváros: 
Baku óvárosa lenyűgözött minket, nem véletlenül került fel az UNESCO világörökségi listájára. A várfallal körülvett óváros szűk sikátorain, macskaköves utcáin bolyongva a karavánszerájok és mecsetek között, úgy éreztük, mintha néhány évszázadot visszarepültünk volna az időben. Mindenütt rend és tisztaság. Az óváros egyik szimbóluma a Szűz-torony, amely egy 12. századi őrtorony, a belsejében ma hipermodern múzeum működik (hologrammokkal, interaktív kiállítással), a tetejéről pedig csodálatos kilátásban lehet részünk. A belépő, bár jelentősen megemelték, csak kb. 1.200 Ft.











Tengerparti sétány: 
Baku tengerparti sétánya kb. 8 km hosszú, akár egy egész napra elegendő programmal, látnivalóval. Az egyik végén található a különleges formájú Kristály Csarnok (ahol az Eurovíziós Dalverseny döntőjét rendezték), mellette pedig a hatalmas nemzeti zászló (70 x 35 m, a zászlórúd 162 m magas), amely egy ideig a világ legnagyobbja volt.
Észak felé haladva óriáskerék és bevásárlóközpont mellet is elhaladunk, amíg elérkezünk a Szőnyeg Múzeumhoz, amelynek a modern épülete is szőnyeg alakú, messziről könnyen felismerhető.  Folytatva sétánkat a szintén modern koncertterem mellett haladunk el, utána pedig a "Mini Velence" következik, mesterségesen kialakított csatornákkal, ahol gondolázni is lehet. 
Innentől kezdve utunk az óváros mellett, majd a Forma-1 célegyeneseként szolgáló út mellett halad, másik oldalon a tenger, közötte pedig egy hatalmas park, ahová a világ különböző helyeiről különleges növényeket gyűjtöttek. Így jutunk el a monumentális Kormányzati Épületig.








Láng tornyok (Flame Towers):
Baku egyik jelképe lett a dombtetőn álló három tűz formájú modern épület. Azerbajdzsánt a tűz országaként nevezik, kézenfekvő volt a nemzeti szimbólumukat ilyen látványos formában is felépíteni. A tornyokhoz a Szőnyegmúzeumtól ingyenes fogaskerekű vasúttal lehet feljutni. A tornyok mellett egy nemzeti emlékhely is található, rengeteg hősi halott sírjával és egy soha ki nem alvó tűzzel. Nem mellesleg innen gyönyörű kilátás tárul elénk a városra és a parti sétányra.
A tornyokat érdemes sötétedés után is felkeresni, mert az épületek mindenféle színben pompáznak, és rövid animációkat vetítenek rájuk. Nagyon látványos.








Szökőkút tér és sétálóutca:
A város jelenlegi belvárosa szökőkutakkal és impozáns épületekkel szegélyezett mozaikokkal kirakott sétálóutcája bármelyik Nyugat-Európai nagyvárosban is megállná a helyét. Itt sorakoznak a legismertebb gyorsétteremláncok mellett a különböző világmárkák elegáns üzletei.




Heydar Aliyev Center:
A különleges formájú, derékszögek nélküli épület a korábbi elnökről kapta a nevét. 2012-ben nyitották meg, konferenciaterem, múzeum és galéria üzemel benne. 




Fentieken túl még számos látnivaló található Bakuban és környékén, legközelebb a Gobustanban található sárvulkánokról és barlangrajzokról írunk.



facebook.com/anetkukaca