WizzAir tippek és trükkök


Frissítve: 2023. június 23.

A fapados légitársaságok az olcsó repülőjegyek mellett a külön megvásárolható kiegészítő szolgáltatásokkal próbálják növelni bevételüket. Az ultra low cost modellben működő WizzAir-re ez különösen igaz. Ha nem figyelünk, akkor az első ránézésre olcsónak tűnő jegyért sokkal többet fogunk fizetni, mint amennyit feltétlenül szükséges. Most nézzünk néhány tippet, amivel az utazási költségeinket a minimumon tudjuk tartani.


Wizz Discount Club (WDC) - hogyan spórolhatok vele?

A WizzAir honlapján találunk "Normál" és "Wizz Discount Club" viteldíjakat. Ez utóbbi az olcsóbb, de pontosan hogy is működik? 



Milyen kedvezményt jelent a WDC tagság?
- Minden 20 EUR-nál drágább repülőjegy árából 10 EUR kedvezményt biztosít. A 20 EUR-nál olcsóbb jegyekből is ad némi kedvezményt.
- A 20 és 32 kg-os feladott poggyász árából 5 EUR kedvezményt biztosít.

Hogyan lehet a tagságot igényelni?
Repülőjegy vásárlása esetén lehet a tagságot megvásárolni kétféle változatban: Standard tagság (max. 2 fő részére): 40 EUR (16.900 Ft/év). Csoportos tagság (max. 6 fő részére): 70 EUR (29.600 Ft/év).

Megéri?
A legtöbb esetben igen! 2 fő együttes oda-vissza utazása esetén a kedvezmény minimum (4 x 10 =) 40 EUR, tehát egy útnál behozza az árát. 
Csoportos tagság vásárlásnál az első út esetén 4 fő után (8 x 10 =) 80 EUR a kedvezmény, vagyis a kedvezmény vagyis kevesebbet fizetünk a tagság megvásárlásával, mint anélkül.
Ráadásul az egy év alatt vásárolt jegyek mindegyikére jár a kedvezmény, amennyiben a klubtag is az utazók között van. Csak a vásárlás ideje számít bele az egy évbe, az utazás ideje már kilóghat belőle.
A nagyon olcsó (20 EUR) alatti jegyekre kisebb a kedvezmény mértéke, itt még az első utazásnál valószínűleg nem hozza vissza a WDC tagság az árát, de ha évente több utazást tervezünk, akkor vásároljuk meg a WDC tagságot is. A második út után már biztosan spórolni fogunk vele!

Poggyászok - kell ez nekünk?



Kézipoggyász:
Erről részletesen a Kézipoggyász kisokos cikkünkben olvashattok.

Feladott poggyász:
A fapados légitársaságoknál, így a Wizznél is a feladott poggyász fizetős, ráadásul jóval többe is tud kerülni, mint maga a repülőjegy. 10, 20 és 32 kg-os poggyász feldására van lehetőség. Az árak útvonaltól, szezontól és a foglalás idejétől is függnek:
10 kg: 5 - 71,5 EUR/csomag/út (2.000-30.000 Ft)
20 kg: 8 - 95  EUR/csomag/út (3.400-40.000 Ft)
32 kg: 14 - 119,5 EUR/csomag/út (6.000-50.500 Ft)
Rövidebb utazásokhoz, kirándulásokhoz érdemes csak kézipoggyászt magunkkal vinni. A praktikus csomagolásról ebben a bejegyzésünkben már írtunk.

Wizz Priority:

A WIZZ Priority szolgáltatás megvásárlásával egy további nagyméretű kézipoggyász (maximális mérete: 55 × 40 × 23 cm, 10 kg) vihető a fedélzetre az ingyenes kézipoggyász mellett. A Wizz Priority csomag keretében az elsők között lehet a repülőgépbe beszállni és bizonyos repülőtereken külön check-in pult is a prioritysek rendelkezésére áll, így csomagfeladás esetén kevesebbet kell sorban állni.
A csomag díja járat és időszak függvényében változik: 5 - 40 EUR (2.000-17.000 Ft).
Ha max. 10 kg-os csomaggal szeretnénk utazni, akkor a priority szolgáltatás jobban megéri, mint 10kg-os feladott poggyászt vásárolni.



Több jegy drágábban(?)

A repülőjegyek ára automatikusan változik, minél több jegyet adnak el a járatra, annál magasabb lesz, de az is előfordul, hogy csak 1-2 ülőhely akciós, mi viszont 3-4-en utaznánk. A fapadosok ilyen esetben kevésbé utasbarát módon számolják a díjat: egy foglaláson belül mindenkivel a legdrágábbat fizettetik meg. Pl. ha csak egy jegy van 10.000 Ft-os áron, a második jegy már 15.000 Ft, akkor 2 fős foglalás esetén nem 25.000 Ft-ot fizetünk, hanem 30.000 Ft-ot.
Trükk: külön-külön foglalásban kell megvenni a 2 db jegyet. Így az elsőt megkapjuk 10.000 Ft-ért, a másodikat pedig 15.000-ért, vagyis spóroltunk 5.000 Ft-ot. A Ryanairnél is használható ez a módszer.



Ülőhelyfoglalás - fizessünk érte?

A Ryanairhez hasonlóan a WizzAir algoritmusa is szétülteti azokat, akik nem vásárolnak ülőhelyet. A foglalási folyamat során lehetőség van ülőhely vásárlására (1.478 ​Ft​ – ‎11.100 ​Ft​/ülőhely), vagy a  Sitting together (Egymás mellé ültetési garancia) szolgáltatás kereteben 20 EUR/út áron két fő garantáltan egymás mellett ül, a számukra kijelölt helyeken.
Javaslat: 1-2 órás út esetén tök mindegy hol ülünk, hosszabb utaknál érdemes elgondolkozni az egymás melletti, esetleg a nagyobb lábterű ülőhelyek megvásárlásán, vagy trükközzünk:


Ingyenes ülőhelyek egymás mellett
Több módszert olvastunk már, amik működhetnek: pl.: az utolsó pillanatban (legkésőbb 3 órával az indulás előtt) kell elvégezni az online check-int és akkor már csak a "kimaradt", akár a nem eladott nagyobb lábterű helyekre is kaphatjuk a jegyünket. Ezt a módszert még nem próbáltuk, viszont amit próbáltunk és működött az a következő:
Normál időben elvégeztük a bejelentkezést és természetesen nem egymás melletti és nem ablak melletti helyeket kaptuk. Nem is foglalkoztunk vele, egészen az indulásig. A repülő indulása előtt legkésőbb 3 órával tudunk rá jegyet venni. Kihasználva a lehetőséget, az indulási idő mínusz 3 órával a Wizz honlapján végeztünk egy próbafoglalást akkora létszámmal, ahányan utaztunk. A foglalási folyamatnál természetesen önként megmutatta nekünk a rendszer, hogy melyik egymás melletti helyeket tudnánk megvásárolni (a mi esetünkben hármat). Természetesen sem a jegyet, sem az ülőhelyet nem vettük meg, de nagyon szépen megköszöntük a tippet és megjegyeztük a helyek számát. Beszálláskor már célirányosan az üres helyekre ültünk és kényelmesen, egymás mellett utaztunk anélkül, hogy bárki megkérdezte volna, hogy miért ott ülünk, illetve bárki értetlenkedve nézett volna ránk, hogy neki oda szól a jegye.
A módszer bebukhat, ha időközben valaki a reptéren vásárol/módosít ülőhelyet (erre azért viszonylag kicsi az esély), vagy ha 100%-ra megtöltötték a repülőgépet. Ekkor marad a megbeszélős-átülős stratégia...


Online check-in / Automata check-in

A fapados légitársaságok esetében a járatokra minden esetben az utazás megkezdése előtt, interneten szükséges becsekkolni. Ez azt jelenti, hogy az indulási időpont előtt max. 30 nappal, min. 3 órával* fel kell menni a wizzair.com oldalra, ott az "utasfelvétel" gombra kattintva, majd a kért adatokat kitöltve ki kell nyomtatnunk a beszállókártyánkat és magunkkal vinni. A becsekkolás a WizzAir applikációban is elvégezhető, ez esetben még kinyomtatni sem szükséges, csak bemutatni a telefon képernyőjén. Ha elfelejtjük a bejelentkezést elvégezni, a reptéren fizetendő sarc (check-in díj): 40 EUR (16.900 Ft)/fő/út. A feledékenyebbek ezt megspórolhatják, ha már foglaláskor az "Automatikus utasfelvétel" opciót megvásárolják (2,5 EUR, 1050 Ft/fő/út) és 50 órával az indulás előtt automatikusan megtörténik a check-in és a rendszer elküldi a beszállókártyákat.
A reptéren a check-in pulthoz csak akkor kell odamennünk, ha van feladott poggyászunk. Egyéb esetben itt nincs dolgunk, egyből mehetünk a biztonsági ellenőrzéshez, majd utána beszállókapuhoz.

* Aki a foglalás során vásárolt ülőhelyet, az 30 nappal az utazás előtt tud becsekkolni, aki viszont nem vásárolt előre ülőhelyet, az csak 24 órával az utazás előtt.


Viteldíjzárolás - fizetősen és ingyen

Ha nem vagyunk biztosak a repülőjegy vásárlásban, akkor 3 EUR (1.250 Ft)-ért zárolhatjuk az árat és 48 óránk van eldönteni, hogy megvesszük-e a jegyet vagy sem. A jegyár ezalatt nem változik.
Másik módszer, ha bizonytalanok vagyunk az utazásban: a jegyek megvásárlásakor a bankkártyás fizetés helyett átutalásos fizetési módot kell választani. Ilyenkor a vásárlástól számított 24 órán belül kell elindítani az átutalást, vagyis teljesen ingyen nyertünk egy napot a szabadság kikérésére, barátok riasztására... Ha nem fizeted ki a foglalást, akkor egyszerűen törlik, más szankció nincs.



Módosítás, átfoglalás, lemondás

A fapadosoknál ez sajnos nincs ingyen, sőt olyan horror összeget kérnek érte, hogy jobb inkább veszni hagyni a jegyet, ha nem tudunk az eredeti időpontban utazni. A Wizznél ugyanakkor elérhető a WizzFlex szolgáltatás, ami fejenként és járatonként 5-20 EUR (2.100 - 8.500 Ft-ba kerül és cserébe ingyen tudjuk módosítani és lemondani a járatunkat az indulás előtti 3 óráig. A WizzFlex kizárólag a foglaláskor vásárolható meg, később nem lehet hozzáadni. Amennyiben módosításkor az új jegy drágább a réginél, akkor a különbözetet ki kell fizetni, persze, ha olcsóbb az új jegy, akkor a különbözetet nem adják vissza.


Lejáró Wizz pontok megtartása

A törölt járatok után visszakapott, vagy a Wizz hitelkártyával összegyűjtött és a Wizz fiókban őrzött pontok érvényességi ideje lejár. Amennyiben a lejárati ideig nem vásároljuk le a pontokat, azok elvesznek. Van azonban egy viszonylag ingyenes megoldás, amivel a pontok megőrizhetőek: mégpedig a lejárat előtt vásárolni kell vele a pontok értékében (lehetőleg egyirányú) repülőjegyet és hozzáadni a WizzFlex szolgáltatást (min.díja 2.100 Ft). A repülőjegyet a WizzFlex szolgáltatással az indulás előtti 3 óráig ingyenesen lemondhatjuk, cserébe a jegy árát visszakpjuk Wizz pontokban, amelyeknek a felhasználhatósági ideje 3 hónappal meghosszabbításra kerül.
Tipp: érdemes előre gondolkodni és a pontjainkat akkor "befektetni" repülőjegybe, amikor WizzFlex akció van és 1 euró a WizzFlex díja. Ilyenkor kb. 400 Ft-ból tudjuk meghosszabbítani a pontjaink érvényességét.


Árfolyamváltás a Wizz weboldalán

Külföldi indulású utazások esetében a jegyárak mindig a helyi pénzben, pl. euróban vannak feltüntetve. Fizetés előtt azonban át tudjuk váltani az összeget bármilyen pénznemre, akár forintra is. Na ez az a funkció, amit eszünkbe se jusson használni, mert őrült árfolyamot kapunk és nagyon rosszul járunk! Fizessünk az eredeti pénznemben és használjunk a fizetéshez valamilyen fintech bankkártyát, hogy a lehető legjobb árfolyamot érhessük el!


Esti géppel utazol? Keress rajta!  Megszűnt!

A Wizz, mint minden fapados úgy működik, hogy a repülőik reggeltől estig egyfolytában munkában állnak. Ha napközben valahol összeszed egy kis késést, azt a nagyon rövid fordulóidők miatt nem fogja behozni, sőt inkább még gyűjt hozzá a repülőterek leterheltségétől függően. Magyarul az esti járatok általában késnek. Utazás előtt érdemes a járatunk késési staisztikáit megnézni pl. a flightradar24.com oldalon. Ha sokszor látunk késést, akkor érdemes a Wizznél 3.700 Ft/fő/út áron megvásárolni a "Garancia az érkezési idő betartására" szolgáltatást, amely min. 1 órás késés esetén 100 eurót jóváír a Wizz számládon. Bármilyen okból történő késés esetén fizet (pl. időjárás, sztrájk). A szolgáltatást legkésőbb 48 órával az indulás előtt lehet megvásárolni és a megkapott összeget 90 napon belül kell repülőjegy foglalásra felhasználni. Ha pontos a repülő, akkor viszont bukta a 3.700 Ft-os ár.


(Majdnem) ingyenes Wizz telefonszám

Utáljuk a 06-90-es Wizz ügyfélszolgálati számot, nem szeretünk 250 Ft-ot fizetni percenként egy hívásért. Sajnos egyre nehezebb dolgunk van, ha spórolni szeretnénk ezen a költségen. Ha alaposan megnézzük a Wizz oldalán az ügyfélszolgálati telefonszámokat, akkor bizony néhány ország esetében  (pl. Azerbajdzsán, Dubai, Marokkó) egy budapesti, vezetékes számra bukkanunk: ezt azonban belföldi számról nem tudjuk felhívni, mert az automata bemondja, hogy hívjuk az emeltdíjas számukat. Próbálkozzunk valamilyen alternatív, VoIP szolgáltatóval, úgy sikerrel járhatunk.


Duty free szatyor - mindent elnyel!

A kézipoggyászok esetében a csomagok mennyiségének és méretének ellenőrzése közvetlenül a  repülőgépbe történő beszállás előtt, a beszállítókapuknál elhelyezett ketrecek segítségével történik. Tehát a repülőtéri biztonsági vizsgálatnál még nem kell összecuccolnunk, ott még bármennyi pakkunk lehet. A trükk: a repülőtéri boltokban vásárolt tárgyak nem számítanak bele az egy darab kézipoggyászba, amennyiben kapunk hozzá szatyrot. Tehát szerezzünk magunknak szatyrot a Duty free boltból és pakoljunk át bele a cuccainkból. Így a kézipoggyász mellett a duty free szatyrot is fel tudjuk vinni a fedélzetre ingyenesen :)


Méregdrága reptéri ásványvíz

Innivaló nélkül soha nem szállunk fel a repülőre. Mivel a biztonsági ellenőrzésen nem engednek be folyadékot, így vásárolhatunk a Wizz gépein 2,5 euróért fél literes ásványvízet vagy a reptéren a 2A oldalon (jobbra) található Virgin üzletben juthatunk a legolcsóbban, 750 Ft-ért másfél literes Naturaqua ásványvízhez. És meg duty free-s szatyrot is kérhetünk hozzá ;)
Még költségtakarékosabb megoldás, ha viszünk magunkkal üres flakont és a terminálok végében található ivókutakból megtöltjük azokat felszállás előtt. Összehajtható szilikon kulacs az Ikeából.


Ingyenes belépő a MasterCard Lounge-ba Ferihegyen

Már sajnos nem működik, de a jövőben még lehet ingyenes akció. Erről itt olvashatsz részletesen



További hasznos tanácsok a Kisokos rovatunkban

facebook.com/anetkukaca