Mediterrán körút luxushajóval olcsón



Legutóbbi utazásunk összefoglalója következik, egy jó kis Földközi-tengeri körút gyönyörű helyszíneken. Április közepén Spanyolországba repültünk, majd Franciaországon keresztül Olaszországba hajóztunk, onnan pedig hazarepültünk: Barcelona - Marseille - Genova - Milánó volt a pontos útvonal. Repülőjegyre 10.000 Ft-ot költöttünk, a 3 napos luxushajóút pedig megúszható 34.000 Ft-ból. Mutatjuk hogyan:

A programtervet az óceánjáró hajóút köré építettük. Az MSC társaság Meraviglia nevű luxushajójával utaztunk, amely újabb, nagyobb, szebb, mint amivel tavaly mentünk és ahol teljesen megfertőzött minket az óceánjárók világa.
Először lefoglaltuk a 3 nap / 2 éjszakás hajóutat Barcelonától Genováig, a legolcsóbb ár belső kabinban 55 EUR/fő/éj (2 éj szervízdíjjal 130 EUR/fő - gyereknek ingyenes) teljes ellátással, fedélzeti programokkal, wellness, aquapark használattal és minden földi jóval. Ha kiszámoljuk, egy belföldi wellnesshétvége jön ki ennyiből egy jobb szállodában. Az ár nem is volt túlzottan akciós, több alkalommal elérhető és foglalható, persze nem a nyári főszezonban, hanem tavasszal ill. ősszel: mi itt keressük az olcsó hajóutakat.
Mivel viszonylag időben foglaltunk (február elején), így a repülőjeggyel sem volt gond: Barcelonába 7.000 Ft-ért utaztunk, Milánóból haza pedig 3.000-ért. Mindkét városba repül a Wizzair és a Ryanair, minden nap több járat van, nem nehéz olcsó jegyeket megcsípni.

Barcelona


A hajóút előtt 3 nappal érkeztünk Barcelonába. Rég jártunk már a városban, fel kellett frissíteni az emlékeinket. A barcelonai szállásárak elég húzósak, ezért inkább egy tengerparti üdülővárosban, Calellában foglaltunk szállást, előszezonban, svédasztalos félpanzióval 57 EUR/éj a szoba 3 főre. Aki bevállalja a vonatozást, az sokat tud spórolni a szállásköltségen! Calellából vonattal egy óra alatt lehet bejutni Barcelona belvárosába, az 5 zónás 10 alkalmas Bonotren jeggyel egy út 3,5 EUR-ra jött ki.
A katalán fővároson belül T-10-es gyűjtőjeggyel közlekedtünk, egy út 1 EUR, olcsóbb, mint Pesten, ráadásul a jegy 75 percig érvényes, korlátlan átszállással, még a Montjuicra közlekedő siklóra (furnicular) is.  A T-10-es jeggyel a reptérről is be lehet jutni a városba, de csak vonattal, mert a reptéri metróra csak drágább jeggyel lehet felszállni. Nem látjuk benne a logikát, de a vonat is a termináltól (T2) indul, ugyanolyan jó.

A három napunkból egyet Calellában töltöttünk, nagyon hangulatos kisváros, végeláthatlan hosszú, gyönyörű  tengerparttal, klassz sétálóutcával, csak ajánlani tudjuk!




Másik két napukat Barcelonára szántuk. Ebből az egyiken a Montjuic hegyet és az Espanya tér, valamint a zenélő szökőkút környékét jártuk be, ill. még a Güell Park is belefért volna a programba, de elkezdett esni az eső, így azt kihagytuk.






Második napunkon egy kellemes séta keretében bejártuk a további nevezetességeket: Catalunya tér, Gaudi épületek: Casa Battlo, Casa Milla és Sagrada Familia, valamint végigsétáltunk a La Ramblán a La Boqueria piac és a gótikus negyedben a Katedrális érintésével. Ez utóbbi tetszett nekünk a legjobban, a túlhájpolt La Rambla turistacsapda kávézói és zsúfoltsága után jól esett a Katedrális előtt megpihenni és egy fagyi mellett hallgatni az utcazenészeket.









MSC Meraviglia


Negyedik napunkon szálltunk fel a hajóra. A Kolombusz-szobor mögül indul a Cruise busz, ami 3 EUR-ért kivisz a kikötőbe. A kikötői terminálban becsekkoltunk és már élvezhettük is a luxushajó szolgáltatásait. Mutatunk néhány fotót a hajóról, de a részletes leírástól eltekintünk, mivel nagyon hasonló a korábban bemutatott "kistestvéréhez". Csak felsorolásképpen: az MSC Meraviglia a világ negyedik legnagyobb óceánjáró hajója, 2017. júniusa óta üzemel, 19 emelet, 5.714 utas, 12 étterem, 20 bár, 2 színház (az egyik a Cirque du Soleil),  kaszinó, aquapark csúszdákkal, 5 külső és belső medence, 9 jakuzzi, fitneszterem, sportpálya, bowling, F1 és repülő szimulátor, számtalan üzlet, Swarowski lépcső, 96 m hosszú és 483 m2-es LED kupola... Lenyűgöző méretek és szolgáltatások, unatkozni egy ilyen hajón nem lehet!












Marseille


Este futottunk ki Barcelona kikötőjéből és másnap délelőtt érkeztünk meg a francia Marseille-be. Lehetőség van méregdrágán városnéző és kirándulóprogramok befizetésére, mi ezzel nem éltünk, saját magunknak oldottuk meg a városnézést. Helyijáratos busszal közlekedtünk, így fejenként 6 EUR-ból hoztuk ki az egyébként 60 EUR-ért kínált programot.
Marseille lenyűgöző, pár óra alatt beleszerettünk. Felbuszoztunk a város tetején álló Notre Dame de la Garde templomhoz, gyönyörködtünk a kilátásban, majd felfedeztük a hangulatos régi kikötőt (Vieux Port) és a belvárost. Délután visszabuszoztunk a hajóra, hogy a nap hátralévő részét a csúszdákon és az aquaparkban töltsük.









Aquapark az MSC Meraviglia óceánjárón:






Genova, Milánó, hazaút


A sötétedés már a tengeren ért minket, folytattunk utunkat Genova felé, ami számunkra a hajó végállomását jelentette. Reggelre meg is érkeztünk, a hajót 11 óra körül hagytuk el. Pár perc sétával jutottunk el a Piazza Principe vasútállomáshoz, ahonnan egyből Milánóba utaztunk. A vonatjegy kb. 10 EUR, IC-vel 20, másfél-két óra az út (Flixbusszal még olcsóbb). A vasútállomáson csomagmegörzőben helyeztük el a táskáinkat és bemetróztunk (1,5 EUR) a Dómhoz. Pár éve már bejártuk Milánót, de ezt a látványt nem lehet kihagyni! Sétáltunk kicsit a környéken, ettünk egy eredeti olasz pizzát, majd a vasútállomástól Terravision busszal (8 EUR) jutottunk ki a reptérre, hogy a 22:20-as repülővel Budapest felé vegyük az irányt.

Genova:



Milánó:



A hat nap alatt gyönyörű helyeken jártunk, nagyon jókat ettünk, élveztük a mediterrán tavaszt és még csak sokba sem került! A cikkben leírt költségekkel (repülőjegy, hajó, szállás, transzferek, ellátás a szállodában és a hajón) a teljes út személyenként 95.000 Ft alatt kihozható! Mindenkit arra buzdítunk, hogy csinálja utánunk!


facebook.com/anetkukaca