WizzAir tippek és trükkök


Frissítve: 2019. szeptember 15.

A fapados légitársaságok az olcsó repülőjegyek mellett a külön megvásárolható kiegészítő szolgáltatásokkal próbálják növelni bevételüket. Az ultra low cost modellben működő WizzAir-re ez különösen igaz. Ha nem figyelünk, akkor az első ránézésre olcsónak tűnő jegyért mégis sokkal többet fogunk fizetni, mint amennyit feltétlenül szükséges. Most nézzünk egy-két tippet, hogy az utazási költségeinket a minimumon tudjuk tartani.


Wizz Discount Club (WDC)

A WizzAir honlapján találunk "Normál" és "Wizz Discount Club" viteldíjakat. Ez utóbbi az olcsóbb, de pontosan hogy is működik? Íme:Milyen kedvezményt jelent a WDC tagság?
- Minden 5.990 Ft-nál drágább repülőjegy árából 2.900 Ft kedvezményt biztosít.
- A 20 és 32 kg-os feladott poggyász árából minimum 1.450 Ft kedvezményt biztosít.

Hogyan lehet a tagságot igényelni?
Repülőjegy vásárlása esetén lehet a tagságot megvásárolni kétféle változatban: Standard tagság (max. 2 fő részére): 13.529 Ft/év. Csoportos tagság (max. 6 fő részére): 27.059 Ft/év.

Megéri?
Mindenképpen! 2 fő együttes oda-vissza utazása esetén a kedvezmény minimum (4 x 3.300=) 13.200 Ft, tehát az éves tagság csak 329 Ft-ba kerül. 
Csoportos tagság vásárlásnál az első út esetén 3 fő után (6 x 3.300=) 19.800 Ft a kedvezmény, vagyis a kedvezmény levonása után még 7.259 Ft a WDC tagság díja (így még nem éri meg megvásárolni). Négy főnél épphogy megéri, 5 vagy több fő együtt utazása esetén már megéri, illetve akkor is, ha 3-4 fő egy éven belül többször utazik. Ha a maximális 6 fő utazik együtt, akkor a kedvezmény egy oda-vissza úton akár 39.600 Ft is lehet.
Ráadásul az egy év alatt vásárolt jegyek mindegyikére jár a kedvezmény, amennyiben a klubtag is az utazók között van. Csak a vásárlás ideje számít bele az egy évbe, az utazás ideje már kilóghat belőle.


PoggyászokKézipoggyász:
Erről részletesen a Kézipoggyász kisokos cikkünkben olvashattok.

Feladott poggyász:
A fapados légitársaságoknál, így a Wizznél is a feladott poggyász fizetős, ráadásul jóval többe is tud kerülni, mint maga a repülőjegy. 10, 20 és 32 kg-os poggyász feldására van lehetőség. Az árak útvonaltól, szezontól és a foglalás idejétől is függnek:
10 kg: 2.350 - 4.000 Ft/csomag/út
20 kg: 4.650 - 23.300 Ft/csomag/út
32 kg: 6.350 - 28.650 Ft/csomag/út
Rövidebb utazásokhoz, kirándulásokhoz érdemes csak kézipoggyászt magunkkal vinni. A praktikus csomagolásról ebben a bejegyzésünkben már írtunk.


Wizz Priority


A WIZZ Priority szolgáltatás megvásárlásával egy további nagyméretű kézipoggyász (maximális mérete: 55 × 40 × 23 cm, 10 kg) vihető a fedélzetre az ingyenes kézipoggyász mellett. Mindkét táska garantáltan felvihető az utastérbe.
A Wizz Priority csomag keretében az elsők között lehet a repülőgépbe beszállni és bizonyos repülőtereken külön check-in pult is a prioritysek rendelkezésére áll, így csomagfeladás esetén kevesebbet kell sorban állni.
A csomag díja járat és időszak függvényében változik: 1.650- 5.000 FtÜlőhelyfoglalás

A foglalási folyamat során lehetőség van ülőhely vásárlására (350 ​Ft​ – ‎16.650 ​Ft​/ülőhely). A Ryanairhez hasonlóan a WizzAir is szétülteti azokat, akik nem vásárolnak ülőhelyet. Javaslat: 1-2 órás út esetén tökmindegy hol ülünk, hosszabb utaknál érdemes elgondolkozni az egymás melletti, esetleg a nagyobb lábterű ülőhelyek megvásárlásán.


Online check-in

A fapados légitársaságok esetében a járatokra minden esetben az utazás megkezdése előtt, interneten szükséges becsekkolni. Ez azt jelenti, hogy az indulási időpont előtt max. 30 nappal, min. 3 órával* fel kell menni a wizzair.com oldalra, ott az "utasfelvétel" gombra kattintva, majd a kért adatokat kitöltve ki kell nyomtatnunk a beszállókártyánkat. Ezt a beszállókártyát kell magunkkal vinni. (Ha ezt nem tesszük meg, vagy elhagyjuk a papírt, a reptéren a check-in díj: 3.350 Ft/fő/út)
A reptéren a check-in pulthoz csak akkor kell odamennünk, ha van feladott poggyászunk. Egyéb esetben itt nincs dolgunk, egyből mehetünk a biztonsági ellenőrzéshez, majd utána beszállókapuhoz.

* Aki a foglalás során vásárolt ülőhelyet, az 30 nappal az utazás előtt tud becsekkolni, aki viszont nem vásárolt előre ülőhelyet, az csak 48 órával az utazás előtt.


Viteldíjzárolás

Ha nem vagyunk biztosak a repülőjegy vásárlásban, akkor 1.000 Ft-ért zárolhatjuk az árat és 48 óránk van eldönteni, hogy megvesszük-e a jegyet vagy sem. A jegyár ezalatt nem változik.
Másik módszer, ha bizonytalanok vagyunk az utazásban: a jegyek megvásárlásakor a bankkártyás fizetés helyett átutalásos fizetési módot kell választani. Ilyenkor a vásárlástól számított 24 órán belül kell elindítani az átutalást, vagyis teljesen ingyen nyertünk egy napot a szabadság kikérésére, barátok riasztására... Ha nem fizeted ki a foglalást, akkor egyszerűen törlik, más szankció nincs.Duty free szatyor 

A kézipoggyászok esetében a csomagok mennyiségének és méretének ellenőrzése közvetlenül a  repülőgépbe történő beszállás előtt, a beszállítókapuknál elhelyezett ketrecek segítségével történik. Tehát a repülőtéri biztonsági vizsgálatnál még nem kell összecuccolnunk, ott még bármennyi pakkunk lehet. A trükk: a repülőtéri boltokban vásárolt tárgyak nem számítanak bele az egy darab kézipoggyászba, amennyiben kapunk hozzá szatyrot. Tehát szerezzünk magunknak szatyrot a Duty free boltból és pakoljunk át bele a cuccainkból. Így a kézipoggyász mellett a duty free szatyrot is fel tudjuk vinni a fedélzetre ingyenesen :)


Ásványvíz

Innivaló nélkül soha nem szállunk fel a repülőre. Mivel a biztonsági ellenőrzésen nem engednek be folyadékot, így vásárolhatunk a Wizz gépein 2,5 euróért fél literes ásványvízet vagy a reptéren a 2A oldalon (jobbra) található Virgin üzletben juthatunk a legolcsóbban, 750 Ft-ért másfél literes Naturaqua ásványvízhez. És meg duty free-s szatyrot is kérhetünk hozzá ;)


Ingyenes belépő a MascerCard Lounge-ba Ferihegyen:

Már sajnos nem működik, de a jövőben még lehet ingyenes akció. Erről itt olvashatsz részletesenTovábbi hasznos tanácsok a Kisokos rovatunkban

facebook.com/anetkukaca