WizzAir tippek és trükkök


Frissítve: 2020. január 17.

A fapados légitársaságok az olcsó repülőjegyek mellett a külön megvásárolható kiegészítő szolgáltatásokkal próbálják növelni bevételüket. Az ultra low cost modellben működő WizzAir-re ez különösen igaz. Ha nem figyelünk, akkor az első ránézésre olcsónak tűnő jegyért mégis sokkal többet fogunk fizetni, mint amennyit feltétlenül szükséges. Most nézzünk egy-két tippet, hogy az utazási költségeinket a minimumon tudjuk tartani.


Wizz Discount Club (WDC) - hogyan spórolhatok vele?

A WizzAir honlapján találunk "Normál" és "Wizz Discount Club" viteldíjakat. Ez utóbbi az olcsóbb, de pontosan hogy is működik? Íme:Milyen kedvezményt jelent a WDC tagság?
- Minden 6.480 Ft-nál drágább repülőjegy árából 3.300 Ft kedvezményt biztosít.
- A 20 és 32 kg-os feladott poggyász árából minimum 1.450 Ft kedvezményt biztosít.

Hogyan lehet a tagságot igényelni?
Repülőjegy vásárlása esetén lehet a tagságot megvásárolni kétféle változatban: Standard tagság (max. 2 fő részére): 13.529 Ft/év. Csoportos tagság (max. 6 fő részére): 27.059 Ft/év.

Megéri?
Mindenképpen! 2 fő együttes oda-vissza utazása esetén a kedvezmény minimum (4 x 3.300=) 13.200 Ft, tehát az éves tagság csak 329 Ft-ba kerül. 
Csoportos tagság vásárlásnál az első út esetén 3 fő után (6 x 3.300=) 19.800 Ft a kedvezmény, vagyis a kedvezmény levonása után még 7.259 Ft a WDC tagság díja (így még nem éri meg megvásárolni). Négy főnél épphogy megéri, 5 vagy több fő együtt utazása esetén már megéri, illetve akkor is, ha 3-4 fő egy éven belül többször utazik. Ha a maximális 6 fő utazik együtt, akkor a kedvezmény egy oda-vissza úton akár 39.600 Ft is lehet.
Ráadásul az egy év alatt vásárolt jegyek mindegyikére jár a kedvezmény, amennyiben a klubtag is az utazók között van. Csak a vásárlás ideje számít bele az egy évbe, az utazás ideje már kilóghat belőle.


PoggyászokKézipoggyász:
Erről részletesen a Kézipoggyász kisokos cikkünkben olvashattok.

Feladott poggyász:
A fapados légitársaságoknál, így a Wizznél is a feladott poggyász fizetős, ráadásul jóval többe is tud kerülni, mint maga a repülőjegy. 10, 20 és 32 kg-os poggyász feldására van lehetőség. Az árak útvonaltól, szezontól és a foglalás idejétől is függnek:
10 kg: 3.100 - 19.500 Ft/csomag/út
20 kg: 5.150 - 28.350 Ft/csomag/út
32 kg: 7.200 - 37.250 Ft/csomag/út
Rövidebb utazásokhoz, kirándulásokhoz érdemes csak kézipoggyászt magunkkal vinni. A praktikus csomagolásról ebben a bejegyzésünkben már írtunk.


Wizz Priority


A WIZZ Priority szolgáltatás megvásárlásával egy további nagyméretű kézipoggyász (maximális mérete: 55 × 40 × 23 cm, 10 kg) vihető a fedélzetre az ingyenes kézipoggyász mellett. Mindkét táska garantáltan felvihető az utastérbe.
A Wizz Priority csomag keretében az elsők között lehet a repülőgépbe beszállni és bizonyos repülőtereken külön check-in pult is a prioritysek rendelkezésére áll, így csomagfeladás esetén kevesebbet kell sorban állni.
A csomag díja járat és időszak függvényében változik: 1.700- 11.950 FtÜlőhelyfoglalás

A foglalási folyamat során lehetőség van ülőhely vásárlására (350 ​Ft​ – ‎17.100 ​Ft​/ülőhely). A Ryanairhez hasonlóan a WizzAir is szétülteti azokat, akik nem vásárolnak ülőhelyet. Javaslat: 1-2 órás út esetén tökmindegy hol ülünk, hosszabb utaknál érdemes elgondolkozni az egymás melletti, esetleg a nagyobb lábterű ülőhelyek megvásárlásán.


ÚJ! Online check-in / Automata check-in

A fapados légitársaságok esetében a járatokra minden esetben az utazás megkezdése előtt, interneten szükséges becsekkolni. Ez azt jelenti, hogy az indulási időpont előtt max. 30 nappal, min. 3 órával* fel kell menni a wizzair.com oldalra, ott az "utasfelvétel" gombra kattintva, majd a kért adatokat kitöltve ki kell nyomtatnunk a beszállókártyánkat és magunkkal vinni. A becsekkolás a WizzAir applikációban is elvégezhető, ez esetben még kinyomtatni sem szükséges, csak bemutatni a telefon képernyőjén. Ha elfelejtjük a bejelentkezést elvégezni, a reptéren fizetendő sarc (check-in díj): 10.250 Ft/fő/út. A feledékenyebbek ezt megspórolhatják, ha már foglaláskor az "Automatikus utasfelvétel" opciót megvásárolják (500 Ft/fő/út) és 50 órával az indulás előtt automatikusan megtörténik a check-in és a rendszer elküldi a beszállókártyákat.
A reptéren a check-in pulthoz csak akkor kell odamennünk, ha van feladott poggyászunk. Egyéb esetben itt nincs dolgunk, egyből mehetünk a biztonsági ellenőrzéshez, majd utána beszállókapuhoz.

* Aki a foglalás során vásárolt ülőhelyet, az 30 nappal az utazás előtt tud becsekkolni, aki viszont nem vásárolt előre ülőhelyet, az csak 48 órával az utazás előtt.


Viteldíjzárolás - fizetősen és ingyen

Ha nem vagyunk biztosak a repülőjegy vásárlásban, akkor 1.050 Ft-ért zárolhatjuk az árat és 48 óránk van eldönteni, hogy megvesszük-e a jegyet vagy sem. A jegyár ezalatt nem változik.
Másik módszer, ha bizonytalanok vagyunk az utazásban: a jegyek megvásárlásakor a bankkártyás fizetés helyett átutalásos fizetési módot kell választani. Ilyenkor a vásárlástól számított 24 órán belül kell elindítani az átutalást, vagyis teljesen ingyen nyertünk egy napot a szabadság kikérésére, barátok riasztására... Ha nem fizeted ki a foglalást, akkor egyszerűen törlik, más szankció nincs.Esti géppel utazol? Keress rajta!

A Wizz, mint minden fapados úgy működik, hogy a repülőik reggeltől estig egyfolytában munkában állnak. Ha napközben valahol összeszed egy kis késést, azt a nagyon rövid fordulóidők miatt nem fogja behozni, sőt inkább még gyűjt hozzá a repülőterek leterheltségétől függően. Magyarul az esti járatok általában késnek. Utazás előtt érdemes a járatunk késési staisztikáit megnézni pl. a flightradar24.com oldalon. Ha sokszor látunk késést, akkor érdemes a Wizznél 3.400 Ft/fő/út áron megvásárolni a "Garancia a pontosságra" szolgáltatást, amely min. 1 órás késés esetén 100 eurót jóváír a Wizz számládon. Bármilyen okból történő késés esetén fizet (pl. időjárás, sztrájk). A szolgáltatást legkésőbb 48 órával az indulás előtt lehet megvásárolni és a megkapott összeget 90 napon belül kell repülőjegy foglalásra felhasználni. Ha pontos a repülő, akkor viszont bukta a 3.400 Ft-os ár.


(Majdnem) ingyenes Wizz telefonszám

Utáljuk a 06-90-es Wizz ügyfélszolgálati számot, nem szeretünk 250 Ft-ot fizetni percenként egy hívásért. Sajnos egyre nehezebb dolgunk van, ha spórolni szeretnénk ezen a költségen. Ha alaposan megnézzük a Wizz oldalán az ügyfélszolgálati telefonszámokat, akkor bizony néhány ország esetében  (pl. Azerbajdzsán, Dubai, Marokkó) egy budapesti, vezetékes számra bukkanunk: ezt azonban belföldi számról nem tudjuk felhívni, mert az automata bemondja, hogy hívjuk az emeltdíjas számukat. Próbálkozzunk valamilyen alternatív, VoIP szolgáltatával, úgy sikerrel járhatunk.


Duty free szatyor 

A kézipoggyászok esetében a csomagok mennyiségének és méretének ellenőrzése közvetlenül a  repülőgépbe történő beszállás előtt, a beszállítókapuknál elhelyezett ketrecek segítségével történik. Tehát a repülőtéri biztonsági vizsgálatnál még nem kell összecuccolnunk, ott még bármennyi pakkunk lehet. A trükk: a repülőtéri boltokban vásárolt tárgyak nem számítanak bele az egy darab kézipoggyászba, amennyiben kapunk hozzá szatyrot. Tehát szerezzünk magunknak szatyrot a Duty free boltból és pakoljunk át bele a cuccainkból. Így a kézipoggyász mellett a duty free szatyrot is fel tudjuk vinni a fedélzetre ingyenesen :)


Ásványvíz

Innivaló nélkül soha nem szállunk fel a repülőre. Mivel a biztonsági ellenőrzésen nem engednek be folyadékot, így vásárolhatunk a Wizz gépein 2,5 euróért fél literes ásványvízet vagy a reptéren a 2A oldalon (jobbra) található Virgin üzletben juthatunk a legolcsóbban, 750 Ft-ért másfél literes Naturaqua ásványvízhez. És meg duty free-s szatyrot is kérhetünk hozzá ;)
Még költségtakarékosabb megoldás, ha viszünk magunkkal üres flakont és a terminálok végében található ivókutakból megtöltjük azokat felszállás előtt.


Ingyenes belépő a MasterCard Lounge-ba Ferihegyen:

Már sajnos nem működik, de a jövőben még lehet ingyenes akció. Erről itt olvashatsz részletesenTovábbi hasznos tanácsok a Kisokos rovatunkban

facebook.com/anetkukaca