A nagy utazós bankkártya teszt: Curve, Revolut, Transferwise


Az elmúlt években sorra jelentek meg a külföldi fintech startup cégek, amelyek olyan ingyenes  bankkártyákat kínálnak, amelyekkel tudunk spórolni a külföldi vásárlások / átutalások költségein. Egy darabig kételkedve néztük a térnyerésüket, hiszen - utazós szempontból - az itthon elérhető legjobb bankkártyával (Gránit Platinum) rendelkezünk, nem éreztük szükségét újabb bankkártyák igénylésének. Az év elején aztán mégis beadtuk a derekunkat, hiszen szeretünk spórolni és tudományos kíváncsiságból megrendeltük a leginkább elterjedt kártyákat. Egy héten belül már kézben is tartottuk a vadonatúj Curve, Revolut és Transferwise bankkártyánkat.

Sok promó-véleményt olvastunk a kártyák kiváló bankközi váltási árfolyamáról, az ingyenes szolgáltatásokról, a spórolási lehetőségekről, azonban a jól hangzó számok és százalékok mellett kevés gyakorlati, összehasonlító példával találkoztunk. Mi pedig csak akkor hisszük, ha látjuk! Elhatároztuk, hogy készítünk egy tesztet, úgyis szeretjük a saját bőrünkön megtapasztalni a dolgokat. Első idei külföldi utazásunk alkalmával meg is tettük! Fontos megjegyezni, hogy mi egy utazási oldal vagyunk, ezért nem fogunk mélyreható pénzpiaci elemzéseket végezni, csupán megnézzük, hogy külföldi vásárlás esetén hogyan járhatunk a legjobban. Kizárólag a vásárlások alkalmával felmerülő árfolyam-különbözetet figyeltük, de emellett még sok hasznos funkcióval is rendelkeznek a kártyák, mindegyik mással, máshogyan. Először egy rövid bemutató a tesztben résztvevő bankkártyákról:

Curve
A teljesen ingyenes Curve Blue csomag keretében kaptuk a bankkártyát. A kártya úgy működik, hogy Visa és Mastercard bankkártyáinkat a mobil alkalmazáson keresztül hozzárendelhetjük a Curve kártyánkhoz, így egy kártyával kiválthatjuk az összes többi kártyánkat. Ahhoz, hogy fizethessünk a bankkártyáinkkal, nem kell magunkkal vinni azokat, elegendő csupán a Curve kártyánkat használni. A mobil applikációban beállíthatjuk, hogy mikor, melyik kártyával szeretnénk fizetni. Sőt, vásárlás után 14 napig meg lehet változtatni a fizetéshez használt kártyát! Euróban történő fizetéskor maga a Curve váltja át az EUR-t HUF-ra a bankokénál kedvezőbb, bankközi váltási árfolyamon és már eleve ezzel az összeggel terheli meg a bankkártyánkat (hétvégén 0,5-1,5%-kal rosszabb árfolyamon). Emellett külföldön és belföldön havi 200 fontig ingyenes a készpénzfelvét.
A Curve kártya mind közül a legegyszerűbben használható, hiszen nem szükséges külön pénzt tölteni rá, hanem az eredeti bankkártyánkkat terheli meg, csupán kedvezőbb árfolyamon átváltott összeggel. Ráadásul ApplePay és GooglePay kompatibilis így bármelyik beregisztrált kártyáddal tudsz fizetni a telefonodon vagy órádon keresztül.
Ha most igényelsz Curve kátyát és az applikációban beírod a N7B2BGGD promókódot akkor 5 GBP-t kapsz ajándékba. Ingyenes Curve kártya igénylése + 5 GBP ajándék

Revolut
A Revolut egy teljesen ingyenesen igényelhető prepaid bankkártya: fel kell tölteni min. 4.000 Ft-tal és a rátöltött összeget lehet levásárolni. Ehhez nem kell mást tenni, mint regisztrálni, letölteni az appot, igényelni, majd használni a kártyát. A Revolut számlára feltöltött összeget 150 pénznemben lehet tárolni, vagy épp a beállított, nekünk legkedvezőbb árfolyamon a megfelelő pillanatban átváltani. Az átváltások itt is a kedvező, bankközi árfolyamon történnek, ám hétvégén itt is rosszabb az árfolyam. Ezt megelőzendő viszont van arra lehetőség, hogy a hétvégén elkölteni tervezett összeget még hétköznapon átváltsuk az app-ban és ezt használjuk el hétvégén. Szintén 200 font/hónap vehető fel ingyenesen ATM-ből belföldön vagy külföldön. A Revolut is ApplePay és GooglePay kompatibilis így használhatod a kártyád a telefonodon vagy az órádon keresztül. A Revolut kártyáddal belekóstolhatsz pofonegyszerűen a kriptovaluták és a tőzsde világába is!
Revolut kártya igénylése ingyenesen

Transferwise
A legrégebb óta működő, legstabilabb cég a listából, a Revoluthoz hasonlóan, teljesen ingyenes prepaid kártyát küldenek. Első alkalommal minimum 20 fontnyi összeg feltöltése szükséges. A kártyára feltöltött összeget többféle pénznemben tárolhatjuk és nagyon alacsony konverziós költség mellett átválthatjuk. A korábbi két konstrukcióval ellentétben itt hétvégén sincs rosszabb árfolyam, ám cserébe mindig van minimális váltási költség. Az ingyenes ATM pénzfelvétel itt is 200 font havonta.
Transferwise kártya igénylés + egy ingyenes külföldi átutalás

Gránit Bank - MasterCard Platinum
A kakukktojás a listában, mert ez az eredeti bankszámlánk, csupán az árfolyam-összehasonlítás végett került be a tesztbe. Ez az etalon, ehhez viszonyítva számoljuk a differenciát. A hazai bankok közül a Gránitnak a legjobbak a váltási árfolyamai, ezért ha más banknál van a bankszámlád, akkor jóval nagyobb összeget is spórolhatsz a fenti kártyák használatával. Mindemellett a Platinum bankkártyával ingyenes Ferihegyen a gyorsított biztonsági ellenőrzés, ingyenes a reptéri MasterCard lounge használata Budapesten és Bécsben, a kártyához ingyenesen tartozik egy 50 millió Ft-os utasbiztosítás, valamint havi 2 ingyenes készpénzfelvét külföldön.
Gránit Bank számlanyitás + 8.000 Ft ajándékba


A nagy 1 eurós chips és keksz teszt


Egészen egyszerű módját választottuk az összehasonlításnak: egyszerre, egyazon üzletben vásároltunk 4 db egyforma terméket és az eladók nem kis megdöbbenésére mindegyiket különböző bankkártyával fizettük. Tudnivalók, előkészületek:
- A vásárlást hétvégén és hétköznapon is megismételtük, hiszen a Curve és Revolut kártyák hétvégén más árfolyamot használnak.
- Mivel 1 euró értékű termékeket vásároltunk, a fizetett összeg megegyezik a váltási árfolyammal.
-  Az összehasonlíthatóság kedvéért azon bankkátyáinknál, amelyek többféle pénznemet is kezelnek (Revolut és Transferwise) a forintos egyenleg terhére vásároltunk.
- Az üzletben a bankkártya terminálon a "Fizetés EUR"-ban opciót választottuk, hogy ne az eladó bankja számolja át nekünk a vásárlás összegét horror árfolyamon forintra.
- A Gránit Bank esetében megvártuk, amíg a télelek a bankszámlánkon lekönyvelődnek, hiszen a terhelés és a könyvelés között változhat az árfolyam. A táblázatban a könyvelt, vagyis ténylegesen fizetett összegek szerepelnek.
- Az 1 eurós vásárlásoknál az árfolyam-különbségek fillérekben mérhetőek, azonban a Gránit Bank esetében a bankszámlán a terhelések kerekítve, egész forintban jelennek meg. Hogy ez ne torzítsa túlságosan az eredményeket, ezért a Gránit kártyával mindkét helyen vásároltunk nagyobb összegben is, amiből pontosabb árfolyamot tudtunk számolni.



Hétvége: 1 eurós chips teszt - 2020. február 2. vasárnap 11:00 óra, 
Bari, Olaszország


KártyaFizetett összegVáltozás a Gránithoz
Transferwise338,20-0,56%
Curve338,91-0,36%
Revolut340,790,20%
Gránit340,12


Hétköznap: 1 eurós keksz teszt - 2020. február 3. hétfő 9:00 óra, 
Sorrento, Olaszország


KártyaFizetett összegVáltozás a Gránithoz
Revolut337,16-0,24%
Curve337,37-0,18%
Transferwise338,010,01%
Gránit337,98


Értékelés: 
A hétvégi vásárlást legolcsóbban a Transferwise kártyával úsztuk meg, majdnem 2 forintot spórolva a Gránithoz képest, ugyanakkor hétköznapon 3 fillérrel többe került a vásárlás a hagyományos bankunk árfolyamánál.
A Curve mindkét vásárláskor másodikként végzett, 0,18-0,36%-kal verte a Gránitot, ami nem rossz eredmény, tekintettel arra, hogy mindegyik versenyző közül ezt a kártyát a legegyszerűbb használni.
A Revolut megnyerte a hétköznapi versenyt, azonban hétvégén csúnyán elvérzett a mezőny többi tagjához képest. Szerencsére az ő esetükben van arra mód, hogy a hétvégi felárat kikerülhessük.
Már említettük, hogy a hazai bankok közül egészen bizonyosan a Gránitnak a legjobb a váltási árfolyama, ezért ha más banknál vezeted a számlád, akkor valószínűleg bármelyik  kártyával bármikor jobb árfolyamon vásárolhatsz külföldön, mintha a saját bankkártyáddal fizetnél.

Amiben mindhárom kártya egyformán jó az a havi 200 fontnak (kb. 80.000 Ft) megfelelő összegű ingyenes készpénzfelvét automatából (külföldön is). Az utazások egyik legfájóbb költségtétele a pénzváltás költsége. Mi már évek óta nem jártunk pénzváltóban, hanem megérkezésünk után az első ATM-ből felveszünk annyit, ami várhatóan elég lesz a bankkártyával nem fizethető költésekre. Ezzel nem kis összeget tudunk spórolni.

A fentiek alapján egyéb konklúzót levonni nem szeretnénk, mindenki maga döntse el utazási, vásárlási szokásainak megfelelően, hogy melyik kártyá(ka)t szeretné használni, egyáltalán megéri-e neki a több bankkártya használata.



💳 Ingyenes Curve kártya igénylése + 5 GBP ajándékba Promókód: N7B2BGGD

💳 Revolut kártya igénylése ingyenesen

💳 Transferwise kártya igénylés + ingyenes első külföldi átutalás

💳 Gránit Bank számlanyitás + 8.000 Ft ajándékba