Moszkva



Régi bakancslistás helyet sikerült meglátogatnom a korábbi években. Eljutottam Moszkvába! Ráadásul kétszer is 😀 Mivel azonban mindkét alkalom üzleti út volt, így a város nevezetességeit csak kutyafuttában sikerült megtekintenem. Amit láttam, az viszont nagyon is tetszett.

Moszkva a világ egyik nagyhatalmának fővárosa, ehhez méltóan hatalmas metropolisz közel 12 millió lakossal. A városképet leginkább a szocialista építészet határozza meg: monumentális sugárutak és betonépületek mindenfelé. A város régebbi történelmére csak kevés épület emlékeztet, azok is leginkább a belvárosban.

Nagyvároshoz méltóan Moszkvának 5 repülőtere van. Korábban Malévvel utazva a Seremetyevo ill. a Domogyedovo repülőterekre érkeztem. Manapság WizzAir-rel fapados áron a Vnukovo reptérre lehet repülni, nem ritkán 20.000 Ft körüli összegből ki lehet hozni a retúrjegyet. Jó azonban tudni, hogy Oroszországba vízum szükséges, amelyet például itt lehet beszerezni.

 Az elmúlt néhány évben jelentősen javult a repülőterek megközelíthetősége: az AeroExpress gyorsvasút járataival 35-45 perc alatt elérhető a belváros. A vonatok újak, kényelmesek, ingyen wifi is van, ráadásul nem is drágák. Egy út alig kerül többe mint 2.000 Ft (420 RUB).


Moszkva tömegközlekedése igen jól szervezett, metróval szinte mindent el lehet érni. Összesen 12 metróvonal 333 km hosszan kanyarog a város alatt, rengeteg átszállási lehetőséggel. A metróvagonok a magyar szemnek is ismerősek lesznek, hiszen ugyanolyanok mint Pesten (vagy más korábbi szovjet-baráti városokban: Kijev, Baku...). A metróállomások viszont már nem annyira hasonlítanak az itthoniakhoz, ugyanis minden metróállomás egy egyedi műremek, gazdagon dekorált, tágas és igen látványos.




Moszkva központi helyszíne és egyben Oroszország leghíresebb tere a hatalmas Vörös tér (Krasznaja Plosagy), kiskorunk katonai díszszemléinek helyszíne. A tér tökéletesen alkalmas a tankok és rakéták felvonulására, a maga 500 m hosszával és 100 m szélességével. Kulturális és történelmi értékei miatt 1990-ben a Kreml épületegyüttese és a Vörös tér az első oroszországi helyszínek között került fel az UNESCO világörökség listájára. Rengeteg látványosság található a téren:

A leghíresebb épület a Vaszilij Blazsennij székesegyház, amelyet Rettegett Iván építtetett 1555-1560 között és azóta Moszkva jelképévé vált:




A Vörös teret egyik oldalról a Kreml fala a főkapuval ill. további két bástyával határolja, szemben pedig a híres GUM Áruház áll.


GUM "Állami Áruház", ahol korábban több, mint 1000 üzlet volt, ma már inkább a kapitalista burzsuj világmárkáknak üzletei találhatók itt:



A Kreml fala előtt a Lenin Mauzóleum gránitburkolatú épülete 1930 óta:


A tér bejáratánál pedig szintén egy említésre méltó épület, az Állami Történeti Múzeum áll:


Ha Moszkvában járunk, ne hagyjuk ki a Sztálin felhőkarcolók megtekintését: ezt a 7 db gigantikus épületet Sztálin utasítására, az 1950-es évek elején építették. Az épületeket Sztálin nővéreinek is csúfolják (sőt, további testvéreik vannak még Kijevben és Varsóban is). Funkciójukat tekintve ilyenben kapott helyet a Külügyminisztérium és a Lomonoszov (Állami) Egyetem, de van közöttük irodaház, szálloda (2 db) és lakóház (2 db) is. Az tény, hogy ezek a sztálinbarokk épületek, a kommunizmus legtöbb funkcionalista rettenetével ellentétben, jól néznek ki!






Végül pedig a moszkvai "Fehér Ház", vagyis a parlament épülete, amely leginkább arról híres, hogy 1993-ban itt barikádozták el magukat a Jelcin által feloszlatott parlamenti politikusok, Jelcin katonái pedig ágyúval lőtték az épületet, majd halálos áldozatokat is követelő ostrom útján szerezték vissza azt.



Szobafoglalás: Moszkva szállások olcsón

Cikkünk Szentpétervárról


Fotók: 2009-2010.
facebook.com/anetkukaca