Abu Dhabi látnivalók

Abu Dhabi Nagymecset


Abu Dhabi fő nevezetessége a Sheikh Zayed Grand Mosque, vagyis a nagymecset. Az épület méretei ámulatba ejtőek, látványával egyszerűen nem lehet betelni. Harmadszorra is ugyanúgy lesett az állunk, mint amikor először megpillantottuk. Ezért mindenképpen megéri átmenni Dubai-ból Abu Dhabi-ba (Busz: E100-as busz az Al Ghubaiba buszállomásról, vagy E101 az IBN Battutától, jegy 50 AED/út, mindkét busz Abu Dhabiban az Al Wadha buszállomásra érkezik, onnan helyi járattal a mecsetig). A mecsetbe a belépés ingyenes!




Néhány adat a nagymecsetről:


  • A Sheikh Zayed Grand Mosque a világ nyolcadik legnagyobb mecsete, nevét Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan-ról, az Egyesült Arab Emirátusok alapítójáról és első elnökéről kapta.
  • Az építkezés 1996-ban kezdődött és a mecset 2006-ban, ramadan alatt nyílt meg.
  • Az épületet 54 darab, fehér márvánnyal díszített kupola díszíti.
  • A 4 db minaret 115 méter magas. 
  • Egyszerre 40.000 hívőt tud a mecset befogadni, ebből a fő imacsarnokban 9.000 hívő fér el.
  • A mecsetben fekszik a világ legnagyobb kézi csomózású szőnyege, alapterülete 5700 m² területű. A szőnyeget Iránban 1.200 kézműves készítette, majd 15 kisebb darabban szállították Abu Dhabiba és a mecsetben kézzel varrták össze. 35 tonna gyapjúból és 12 tonna pamutból áll, teljes súlya  47 tonna. A szőnyegben összesen 2.268.000.000 csomó van.












  • Praktikus információk: Abu Dhabiban Dubai-nál sokkal konzervatívabban állnak az öltözködési szokásokhoz, különösen igaz ez a mecsetre. Nőknek teljesen fedett fej és test, férfiaknak minimum rövid ujjú póló és térdig érő nadrág. Ha nem így érkezünk, nincs nagy baj, mert adnak nőknek és férfiaknak is ruhát (ingyenes, csak a személyi igazolványt kell cserébe leadni - útlevél nem jó!). A mecseten belül nem szabad kézen fogva vagy ölelkezve sétálni, puszilkodni pláne! Tilos fényképezni a tiltó tábláknál, az őrök nagyon figyelnek és egyből töröltetik a képet! Még a gyerekre is rászóltak, hogy a plüssbaba ne látszódjon a fotókon?! A fotós állvány használatát sem szeretik.

    Ha tehetjük, akkor este is térjünk ide vissza, mert sötétben is lenyűgöző a látvány.

        



    Emirates Palace

    Abu Dhabi látnivalói és a világ legjobb szállodái közé tartozik Emirates Palace. Az emirátusok egyetlen olyan "ikonikus" szállodája, amelybe a pórnépet is beengedik nézelődni, bámészkodni. A Dubaiban található szintén híres Burj Al Arab és Atlantis szálloda látogatható, szigorúan őrzik őket. Kihasználtuk az Emirates Palace adta a lehetőséget és alaposan körbejártuk a luxushotelt. Azért itt is vannak szabályok: hosszú nadrág, zárt cipő, fedett váll, különben nem enged be a biztonsági őr. Ha megfelelő a megjelenésünk, akkor a szálloda közösségi tereit megnézhetjük, leülhetünk a kávézóban és ehetünk 45 AED-ért aranyozott süteményt, használhatjuk az elegáns WC-t (mini frottirtörölközők, testápoló...), betekinthetünk a milliárdosok világába.


    A szálloda egyébként a Kempinski szállodalánchoz tartozik. 394 szobával és több, mint 40 konferenciateremmel rendelkezik, emellett van egy 1,3 km hosszú, saját tengerpartja, valamint 2 helikopterleszálló padja is.



    Akkora területet járhatunk be, hogyha mindent meg akarunk nézni, az több órát vesz igénybe. Arról nem is beszélve, hogy a kaputól a kerten át az épületig besétálni sem kis távolság. Érdemes este is a környékre látogatni, mert kivilágítva is igazán impozáns a látvány. (Fotók: 2016. január)





      




    Biciklizés az F1 pályán

    Igazi különlegesség végigbiciklizni egy Forma-1-es pályán, pláne Abu Dhabiban. Ezt nagyon könnyen megtehetjük: ugyanis minden kedden este 18:00 és 21:00 óra között bárki ingyenesen kipróbálhatja a Yas Marina Circuit pályát, akár gyalogosan, akár biciklivel. Több száz, jó minőségű, kilométerórával felszerelt biciklit lehet ingyenesen kölcsönözni az egyik Abu Dhabi-i kórház szponzorálásával. Csak ki kell várni a sort, igazolványt leadni és már adják is a biciklit.
    Biciklizni csak zárt cipőben és bukósisakban lehet, de ezt is adnak a helyszínen.
    A pályára lépés/tekerés előtt regisztráció szükséges, amelyet meg lehet tenni  a TrainYas weboldalán (itt lehet csekkolni a következő időpontokat is), de akár a helyszínen is.
    Ráadásul a pályán több helyen ingyenes ásványvizet is osztanak, azt sem kell vinni :))

    Hogyan lehet kijutni a pályára?
    A legegyszerűbb bérelt autóval a Yas Marina Circuit nyugati bejáratán keresztül, itt közvetlenül a kiindulási helyig lehet menni és ott parkolni.
    Tömegközlekedéssel: Abu Dhabi központi buszpályaudvarról (Al Wahda) a 190-es busszal egészen a Yas Circuit-ig (a buszjegy kb. 4 AED, a sofőrnél kell venni).



     

     

     

     

     












    Az összes cikkünk az Emirátusokról



    Booking.com