Abu Dhabi Nagymecset (Sheikh Zayed Grand Mosque)


Abu Dhabi fő nevezetessége a Sheikh Zayed Grand Mosque, vagyis a nagymecset. Az épület méretei ámulatba ejtőek, látványával egyszerűen nem lehet betelni. Harmadszorra is ugyanúgy lesett az állunk, mint amikor először megpillantottuk. Ezért mindenképpen megéri átmenni Dubai-ból Abu Dhabi-ba (Busz: E100-as busz az Al Ghubaiba buszállomásról, vagy E101 az IBN Battutától, jegy 50 AED/út, mindkét busz Abu Dhabiban az Al Wadha buszállomásra érkezik, onnan helyi járattal a mecsetig). A mecsetbe a belépés ingyenes!
Néhány adat a nagymecsetről:


 • A Sheikh Zayed Grand Mosque a világ nyolcadik legnagyobb mecsete, nevét Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan-ról, az Egyesült Arab Emirátusok alapítójáról és első elnökéről kapta.
 • Az építkezés 1996-ban kezdődött és a mecset 2006-ban, ramadan alatt nyílt meg.
 • Az épületet 54 darab, fehér márvánnyal díszített kupola díszíti.
 • A 4 db minaret 115 méter magas. 
 • Egyszerre 40.000 hívőt tud a mecset befogadni, ebből a fő imacsarnokban 9.000 hívő fér el.
 • A mecsetben fekszik a világ legnagyobb kézi csomózású szőnyege, alapterülete 5700 m² területű. A szőnyeget Iránban 1.200 kézműves készítette, majd 15 kisebb darabban szállították Abu Dhabiba és a mecsetben kézzel varrták össze. 35 tonna gyapjúból és 12 tonna pamutból áll, teljes súlya  47 tonna. A szőnyegben összesen 2.268.000.000 csomó van.
 • Praktikus információk: Abu Dhabiban Dubai-nál sokkal konzervatívabban állnak az öltözködési szokásokhoz, különösen igaz ez a mecsetre. Nőknek teljesen fedett fej és test, férfiaknak minimum rövid ujjú póló és térdig érő nadrág. Ha nem így érkezünk, nincs nagy baj, mert adnak nőknek és férfiaknak is ruhát (ingyenes, csak a személyi igazolványt kell cserébe leadni - útlevél nem jó!). A mecseten belül nem szabad kézen fogva vagy ölelkezve sétálni, puszilkodni pláne! Tilos fényképezni a tiltó tábláknál, az őrök nagyon figyelnek és egyből töröltetik a képet! Még a gyerekre is rászóltak, hogy a plüssbaba ne látszódjon a fotókon?! A fotós állvány használatát sem szeretik.

  Ha tehetjük, akkor este is térjünk ide vissza, mert sötétben is lenyűgöző a látvány.

      


  (Fotók: 2014-2016)

  Az összes cikkünk az Emirátusokról  Booking.com