Old Dubai

Dubai a fények és a csillogás városa. De nem volt ez mindig így. 40-50 évvel ezelőtt, amikor még nem tudták, hogy nem kevés olajon csücsülnek, csak egy kis halászfalu volt a Creek mindkét partján. A lakók a folyón abrával közlekedtek, összetákolt faházakban laktak, leginkább gyöngyhalászatból éltek. A fakunyhókra szellőzőtornyokat építettek, hogy megmozgassák a nyáron szinte elviselhetetlen forróságú levegőt (a klíma korai elődje).
Dubai lényegi történelme ennyiben kb. ki is merül. Erről a közelmúltbéli korról viszonylag kevés maradt meg. Ami viszont megmaradt az a mai turisták által is könnyen feltérképezhető. Ha az ember ellátogat a Dubaiba, mindenképpen érdemes legalább egy fél napot az óváros felfedezésére szánni.

Javasolt útvonal:
az Al Ras metrómegállóból előbújva máris belevethetjük magunkat a hamisítatlan arab világba. Szűk kisutcákon kacskaringózva jutunk el az egyébként is közkedvelt aranypiacra, ahol már a kirakatokban is kilószámra csüngnek az aranyékszerek. Szerencsére az aranypiac utcácskája fedett, így elég csak azért izzadni, hogy az asszony épp melyik gyűrűt nézi ki magának. Az aranyárak egyébként olcsóbbak az európai szintnél. Ha végeztünk az aranypiaccal, utunk tovább a fűszerpiac felé vezessen - nem bonyolult oda eljutni, csak követni kell a finom illatokat. A fűszerpiac egy igazi arab piac: a kereskedők az utcán invitálják be a turistákat üzletükbe, ahol aztán alkudni kötelező (majd amikor úgy érezzük, hogy jó alkut kötöttünk és megvásárolunk néhány terméket, csak a szállodában fogunk rájönni, hogy bizony még így sem mi nyertünk az üzleten :)).
Figyelem! Mind az arany-, mind a fűszerpiacon rossz külsejű emberek suttogva kínálnak hamisított utánzat méregdrága órákat, táskákat, pólókat, ill. invitálnak a kissé odébb lévő üzletükbe - ne dőljünk be nekik, egyikre sincs szükségünk, ámde ha szóba állunk velük, onnantól nem szabadulunk, vásárolni fogunk!Ha kikeveredtünk a fűszerpiacról, keljünk át az úton és máris a kikötőben vagyunk. Sodródjunk a tömeggel és pár lépés után már egy abrán csücsülünk. Az abra egy teherautó motorral (korábban evezővel) hajtott kis ladik, ami arra szolgál, hogy átkeljünk a Creek túlpartjára. A csónakokon nincs korlát, nem kötik ki csak, közel állnak a stéghez és műszaki állapotuk is hagy némi kívánni valót maga után. De ne aggódjunk, nem a mi kis 10 perces utunk alatt fogja végleg felmondani a szolgálatot! (A mólón ajánlgatnak városnéző abra túrákat, a normál árnál sokkal drágábban - nem érdemes velük elmenni!). Ha felültünk egy abrára, amit egyébként a helyiek is aktívan használnak, nyújtsuk át a viteldíjat, azaz 1 AED-t a középen ülő "kapitánynak" és már indulunk is. Élvezzük az utat! A rövid túránk után igyekezzünk úgy elhagyni a ladikot, hogy ne vízben kössünk ki.


Ha már mindkét lábbal a parton vagyunk, induljunk el balra a textilpiac fedett utcácskája felé. Ha megkívánjuk, útközben vásárolhatunk kasmír vagy selyem sálakat, netán abaját, vagy esetleg egy szép abroszt a fejünkre.

A textilpiac végén megpillantjuk Dubai legrégebbi épületét az Al Fahidi erődöt, amely ma a Dubai Múzeumnak ad helyet. A nevetséges 3 AED belépő befizetése után máris az erőd udvarán találjuk magunkat. Nézzük meg a korai fakunyhót, a régi csónakokat és az ágyúkat. Ezután menjünk le az alsó szintre az interaktív kiállításra, amely igen látványos módon mutatja be rövid történelmüket: élvezet séta lesz a bábuk és kitömött állatok között!A fenti kis túrával nagyjából ki is merítettük utazásunk kulturális részét, szálljunk vissza a metróra, mondjuk az Al Fahidi metróállomáson és vessük bele magunkat a 21. századi épületcsodákba, a shoppingolásba és a fényűzés világába.


Az összes cikkünk az EmirátusokrólBooking.com
(Fotók: 2016. január)