Utazás kisgyermekkel

Kedves Blogolvasók! Néhányan biztosan már szülők vagytok és gondolkodóba ejt Benneteket, hogy elinduljatok-e egy csöpp gyermekkel. Nem kell kétségbe esni, hogy kicsi a gyerkőc és lemondani a kellemes nyaralásról. Ügyesen kell kitalálni a szabadság helyét, idejét és a programokat, hogy kicsik és nagyok egyaránt élvezzék.

Kezdjük az alapoknál: a lehető legkisebb korától szoktassuk a gyereket az utazáshoz. Már újszülött korától legyen az élete része, hogy autóban utazik. Először fél-1 órás utakra vigyük el heti, kétheti rendszerességgel. Így hozzászokik és elkerülhetjük, hogy már a város határában a dobhártyánk és az idegeink feladják a szolgálatot, amikor a nagyszülőkhöz megyünk látogatóba. Persze minden gyerkőc más, de ha a „beszoktatást” jól végezzük, később semmilyen gondunk nem lesz a törpével, akár hosszabb útra is nyugodtan vállalkozhatunk.

Két éves kor alatt:



Belföldön: érdemes olyan helyet választanunk, ami 1-2 óra alatt elérhető. Készüljünk fel az útra: keressünk játékokat, amivel le tudjuk kötni a mini turistát: színes kabalák, könyv… De vigyázat, ha zajt keltő játékot viszünk, azzal hatalmas öngólt lőhetünk!
Keressünk bababarát wellness szállodákat, ahol a gyerekek és a szülők is tudnak pihenni. A babaágytól egészen gyermekprogramokig, gyermeksarok és még animátor is párosul a szálloda szolgáltatásaihoz. A szülők nyugodt pihenése is garantált lesz! Azért készüljünk fel, a wellnesshotel  nem olcsó mulatság.

Külföldön: olykor egy külföldi, tengerparti nyaralás is kijön egy belföldi wellnesshotel árából, ráadásul a gyermekek nagyon élvezik a pancsolást. Érdemes homokos, lassan mélyülő tengerpartot választani, ott egy kisgyermeknek sok élményt adhatunk. Ha javasolnom kellene: finom, homokos part van például Máltán és Görögországban (már mindkét országról olvashattatok a blogon). Itt az időjárással sem tudunk mellélőni.


Ne féljünk a repüléstől! A kicsi nem fogja érezni a különbséget az autó és a repülő között! Felszállás előtt csepegtessünk a fülébe paraffinolajat, hogy ne pattogjon a kicsi fülecskéje a légnyomás változásától. Használjuk ki, hogy két éves kor alatt a gyermeknek olcsó a repülőjegy, elsőbbségi beszállást is biztosítanak a légitársaságok és babakocsit vihetsz magaddal ingyenesen. A gyerkőcnek ekkor még nincs külön ülőhelye, de 1-2 órát anya vagy apa ölében is ki lehet bírni, ill. a  repülő folyosóján is lehet sétálgatni (persze csak úgy, hogy a többi utast ne zavarjuk). Ha jó időpontban indul a repülő, akkor még olyan szerencsénk is lehet, hogy a pici alvással tölti az időt. Ügyes csomagolással pedig 1 db feladott poggyásszal is megúszhatjuk az utat.
Amíg a gyermek pici, érdemes itthonról vinni neki üveges élelmeket, pelenkát és persze az útipatika mindig ott legyen! További hasznos holmik: úszógumi, homokozólapát és vödör, homokozó formák. Ezek mind-mind kellenek, hogy apuka és gyermeke önfeledten építhessék a homokvárat :)
Külföldön is érdemes olyan szállodát foglalni, ahol reggeli és vacsora van az árban. Babaágyat szinte mindenhol lehet kérni. Így anyának és apának is megvan a kényelme.


3-6 éves gyermekkel:

A gyermekünk már nagy, élvezzük ki, hogy sokkal több energiájuk van, mint nekünk. Ha ügyesek vagyunk, már szinte bárhová elmehetünk velük. Pár apróságra azért figyeljünk: a pihenést úgy kell beosztani, hogy érkezést követő és a hazaindulás előtti napon csak strandoljon és sétáljon az ember. Ezt az elvet érdemes követni egész héten: egy kimerítőbb napot mindig kövessen egy laza pihenőnap, amikor mindenki kipihenheti magát, így elkerülve a nyűgösséget és a vitákat. A délutáni alvás is mindenkinek jól eshet :)).
A kirándulásokon ne legyünk önzőek: bármilyen csodaszép helyen járunk, a gyermeket nem fogja lekötni a tizenkettedik antik rom, vagy templom. Próbáljuk az ő szemszögéből látni a várost, pl. „mindjárt megérkezünk a hercegnő kastélyához...” vagy „itt igazi lovagok éltek régen”… Ha felkeltjük az érdeklődésüket, bárhova fecsegve kísérnek minket :))
Iktassunk be játszóterezést, bújócskázzunk egy parkban. Így feltöltjük a manót és utána máris több kedve lesz tovább sétálni velünk.
Minden nyaraláson szánjunk időt kifejezetten gyermekprogramokra, pl.: szinte mindenütt van városnéző kisvonat, ami csilingel és zenél. Tuti ziccer!

Ha odafigyelünk egymás igényeire, a család aprajának-nagyjának találunk elfoglaltságot, akkor  megtaláljuk a harmóniát és a nyaralás egy igazi kikapcsolódássá válik, amelyről sok pozitív élménnyel térünk haza és a dolgos hétköznapokon jó szívvel gondolunk majd vissza, hogy milyen jó is volt a CSALÁDI NYARALÁS.


További KISOKOS cikkek