Jövő nyárra Montenegro? (1. rész)Unod már Horvátországot vagy Görögországot? Próbáld ki Montenegrót! Gyönyörű, vadregényes táj,
elfogadható árak, szép szállodák, finom tenger!
Montenegró (saját nyelvükön Crna Gora) fekete hegyet jelent, ami a tájra kétségtelenül igaz: hatalmas hegyek, sűrű növényzet, tagolt partszakasz. Mindez elég ahhoz, hogy egy átlagos turista egy percet se unatkozzon a vakáció alatt. 2013. nyarán jártunk a Jugoszláv utódállamban, most leírjuk tapasztalatunkat.Montenegróba célszerű autóval utazni, hiszen úgy tudjuk a legtöbb látnivalót belesűríteni nyaralásunkba. Mivel kisgyermekkel utaztunk, ráadásul az odautat is élvezni szerettük volna, ezért úgy döntöttünk, a horvát autópályán közelítjük meg az országot, amely nem feltétlenül a legrövidebb, pláne nem a legolcsóbb választás (a horvát autópálya díjak miatt), de a látnivalók kárpótolnak. A 2 napos odautunkat úgy terveztük, hogy az első napon meg tudjuk nézni Zágrábot, amely mindenképpen megér egy sétát az óvárosban, illetve érdemes kiülni egy kávéra a Jellasics tér teraszos kávézóira, vagy fotózkodni a helyiek által nemzeti hősként tisztelt bán lovasszobrával (most garantáltan nem fog Bécs felé futni a gyáva :))
Első éjszakai szállásunkat Zágrábtól kb. 1 órányira Ogulinban foglaltuk. Praktikus okokból választottuk ezt az apartmant (közel van az autópályához, alacsony ár), hogy reggel időben tudjunk indulni. Hiszen még közel 600 km-nyi út állt előttünk, ráadásul beépítettünk az útba egy 80 km-es kerülőt Bosznia ékszerdobozához, Mostarhoz. Ez az a város, amit nem szabad kihagyni: a híres híd, a macskaköves utcácskák mindenkit garantáltan középkori hangulatba varázsolnak.
A kis kitérő után folytattuk utunkat. A határokon volt ugyan néminemű várakozás, de azért túl sok időt nem veszítettünk, késő délután meg is érkeztünk Montenegróba. A szállásunk Herceg Novi városában volt, ami az egyik legszebb üdülőhely a Kotori-öbölben. Minden van, ami a tökéletes nyaraláshoz szükséges: Igaló városával egybeépülve végeláthatatlan hosszú tengerparti sétány, strandok, kávézók, bazárok.
Szállásunk a Hunguest Hotel Sun Resort szállodában volt. A négycsillagos hotel minden igényünket kielégítette: kellemesen berendezett, klimatizált szoba, széles választékú svédasztalos reggeli és vacsora, saját medence és saját strand (egy beton napozóteraszról közelíthető meg a tenger). A szálloda nagy előnye, hogy magyar tulajdonban és magyar vezetés alatt áll, így a recepción az anyanyelvünkön is tudunk kommunikálni és az ételek között is felfedezhetjük a hazai ízeket.

A szálloda:

Herceg Novi városa:


Montenegrói kirándulásokról, valamint a kissé szokatlan hazautunkról a következő cikkünkben írunk majd.


Booking.com