Jövő nyárra Montenegro? (1. rész)



Unod már Horvátországot vagy Görögországot? Próbáld ki Montenegrót! Gyönyörű, vadregényes táj,
elfogadható árak, szép szállodák, finom tenger!
Montenegró (saját nyelvükön Crna Gora) fekete hegyet jelent, ami a tájra kétségtelenül igaz: hatalmas hegyek, sűrű növényzet, tagolt partszakasz. Mindez elég ahhoz, hogy egy átlagos turista egy percet se unatkozzon a vakáció alatt. 2013. nyarán jártunk a Jugoszláv utódállamban, most leírjuk tapasztalatunkat.



Montenegróba célszerű autóval utazni, hiszen úgy tudjuk a legtöbb látnivalót belesűríteni nyaralásunkba. Mivel kisgyermekkel utaztunk, ráadásul az odautat is élvezni szerettük volna, ezért úgy döntöttünk, a horvát autópályán közelítjük meg az országot, amely nem feltétlenül a legrövidebb, pláne nem a legolcsóbb választás (a horvát autópálya díjak miatt), de a látnivalók kárpótolnak. A 2 napos odautunkat úgy terveztük, hogy az első napon meg tudjuk nézni Zágrábot, amely mindenképpen megér egy sétát az óvárosban, illetve érdemes kiülni egy kávéra a Jellasics tér teraszos kávézóira, vagy fotózkodni a helyiek által nemzeti hősként tisztelt bán lovasszobrával (most garantáltan nem fog Bécs felé futni a gyáva :))




Első éjszakai szállásunkat Zágrábtól kb. 1 órányira Ogulinban foglaltuk. Praktikus okokból választottuk ezt az apartmant (közel van az autópályához, alacsony ár), hogy reggel időben tudjunk indulni. Hiszen még közel 600 km-nyi út állt előttünk, ráadásul beépítettünk az útba egy 80 km-es kerülőt Bosznia ékszerdobozához, Mostarhoz. Ez az a város, amit nem szabad kihagyni: a híres híd, a macskaköves utcácskák mindenkit garantáltan középkori hangulatba varázsolnak.




A kis kitérő után folytattuk utunkat. A határokon volt ugyan néminemű várakozás, de azért túl sok időt nem veszítettünk, késő délután meg is érkeztünk Montenegróba. A szállásunk Herceg Novi városában volt, ami az egyik legszebb üdülőhely a Kotori-öbölben. Minden van, ami a tökéletes nyaraláshoz szükséges: Igaló városával egybeépülve végeláthatatlan hosszú tengerparti sétány, strandok, kávézók, bazárok.
Szállásunk a Hunguest Hotel Sun Resort szállodában volt. A négycsillagos hotel minden igényünket kielégítette: kellemesen berendezett, klimatizált szoba, széles választékú svédasztalos reggeli és vacsora, saját medence és saját strand (egy beton napozóteraszról közelíthető meg a tenger). A szálloda nagy előnye, hogy magyar tulajdonban és magyar vezetés alatt áll, így a recepción az anyanyelvünkön is tudunk kommunikálni és az ételek között is felfedezhetjük a hazai ízeket.

A szálloda:





Herceg Novi városa:






Montenegrói kirándulásokról, valamint a kissé szokatlan hazautunkról a következő cikkünkben írunk majd.


Booking.com