Pillanatképek Albániából



Montenegrói nyaralásunk alkalmával tettünk egy rövid túrát Shkodra városába, amely a wikipedia
szerint: "Shkodra (görögül: Σκόδρα, aromunul és olaszul: Scutari, szerbül: Скадар vagy Skadar, törökül: İşkodra, régi magyar nevén Szkutari vagy Kadar) város Albánia északnyugati részén, a montenegrói határ közelében, az azonos nevű Shkodra kerület székhelye. Az ország ötödik legnépesebb városa. A kevés történelmi levegőjű albán város egyike, kulturális és gazdasági központ, egyetemi város, katolikus érseki központ."
Shkodra a montenegrói Bar varosától kb. 50 km-re fekszik, a montenegrói-albán határtól pedig 15 km-re.


A határ teljesen "európai", a várakozási idő sem veszélyes.

Shkodra helyi viszonylatban nagy városnak számít, ám ha a GPS nem találja a megfelelő utat, akkor könnyen ilyen környékre tévedhetünk.


Rozafa vára a város határában: a legenda szerint a várat építő 3 kőműves fivér közül a legkisebbik feleségét is beépítették a falba, hogy azok éjszaka ne omoljanak össze. (Ő lehetett a helyi Kőműves Kelemen 😄)

Ólom Mecset: a várhegy lábánál fekszik, az olóm tetejéről kapta a nevét.

Már a civilizált belvárosban vagyunk: a képen látható a város főmecsete, az Abu Bakr (Ebu Beker) mecset szaud-arábiai adományból épült 1995-ben.

A város sétáló utcája a jónevű Rruga Kole Idromeno.

És a sétálóutca végén a Köztársaság tér.

Albániában a népautó az ezeréves Mercedes. Szinte mindenkinek ilyen van, régebben minden nyugaton ellopott merci itt talált új otthonra.

Kéregető kislány a határon hazafelé.