Villámlátogatás Izlandon


Korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy Izlandon keresztül jutottunk el Miamiba, ám az átszállási időnket aktívan kihasználtuk és tettünk egy rövid kirándulást a szigeten.
A repülőink megérkezése és továbbindulása között menetrend szerint 4:45 perc volt, így a szervezésnél a kétszeri útlevélvizsgálat, a repülőtéri bolyongás és a kapuzárás idejét figyelembe véve nettó 2 órás idővel számoltunk, amire programot tudtunk szervezni.


Az idő rövidsége miatt a tömegközlekedés, ill. az autóbérlés nem jöhetett szóba, ezért előzetesen felvettük a kapcsolatot taxitársaságokkal és leleveleztük a tervezett programunkat. A legjobb ajánlatot a BSR Taxitól (gbt@bsr.is) kaptunk, sofőrünk Bjoggi volt, aki a reptéren érkezéskor, táblával várt minket és egy teljesen új, E-osztályú Mercedes-szel vitt minket a kirándulásra. (Mint minden Izlandon, a taxi is méregdrága, de ennek ellenére sikerült a helyi viszonyokhoz képest elfogadható árú ajánlatot kapnunk.)






Indulás után már láttuk, hogy forgalmi dugóval nem kell számolnunk, ugyanis az izlandi utak még erős jóindulattal sem voltak túlterhelve. 😁 Első állomásunk a repülőtértől kb. 40 percnyi autóútra található Krysuvik-Seltun geotermikus terület volt. Seltun egy kis völgy, amely pezsgő, forró forrásokkal, iszapos kráterekkel és sárga-vörös-kék-zöld színűre elszíneződött felszínnel egy marsbéli táj benyomását kelti. A terület turisták számára nagyon jól kiépített, a forró buzgárok között egy fából készült, információs táblákkal szegélyezett folyosón lehet közlekedni.
A forrásokból felszálló vízgőz illata nem a legkellemesebb, erősen kénes szagú, de a Miami tengerparthoz öltözött testünknek nagyon jól esett egy kis melegség a 9 ºC fokos, süvítő széllel tarkított "izlandi nyárban".









Seltun megtekintése után folytattuk utunkat Izland egyik legfőbb látványossága a Blue Lagoon, vagyis a Kék lagúna felé. A Kék lagúna nem más, mint egy gejzírek által fűtött, állandóan 37-40 fokos tó, amelyre szabadtéri gyógyfürdőt építettek. A víz tejfehér színű és a benne lévő kén és algák miatt kék, ill. zöld színűnek tűnik, igazán különleges látványnak számít.






A kb. két és fél órásra nyúlt túrába ennyi fért bele, a Kék laguna után már a reptér felé vettük az irányt. Bár Izlandon ennél sokkal több a látnivaló, de a kirándulás jó kis ízelítőt adott a szigetország csodálatos természeti képződményeiből.
Az élményhez annyi még hozzátartozik, hogy bár az időjárás-előrejelzés egész napos, erős esőt jósolt, de az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen a túra alatt pont egy csepp eső sem esett, ugyanakkor leszálláskor még, felszálláskor pedig már újra szakad az eső.

Térképen a bejárt útvonalunk:



➡ Utazásunkról további cikkek (folyamatosan bővül)

facebook.com/anetkukaca