A nagy tech travel kit, avagy kütyük utazáshoz

Habár Csomagolási kisokos cikkünkben már érintettük a témát, most egy kicsit tovább boncolgatjuk, hogy milyen technikai eszközöket érdemes magunkkal vinni az utazáshoz. Nálunk szempont, hogy a kézipoggyászba minden elférjen, ráadásul nem szeretünk cipekedni, potyára pedig pláne nem. Nézzük, mik azok a legszükségesebb kütyük, amik a mi csomagunkból nem hiányozhatnak:

1. Mobiltelefon: okostelefonunk természetesen mindig velünk van és az elsődlegesen használt eszközünk az utazáskor. A beszállókártyáktól az időjárásig mindenre használjuk, ebben nincs is semmi újdonság. Az utazáshoz használt app-ok külön cikket érdemelnek, később ezt is elkészítjük.


2. Fényképezőgép: legutóbbi útjainknál már háromra szaporodott a magunkkal cipelt, fényképezésre használt eszközök száma: Samsung NX300 fényképezőgép, Samsung S8 mobiltelefon és GoPro Hero5 kamera. Ez így tarthatatlan súly és helypazarlás!
Jelenleg a legnagyobb dilemmánk, hogy vigyünk-e fényképezőgépet magunkkal. Nagyon hajlunk a "nem"-re és ezt meg is indokoljuk: fényképezőnk elég nagy helyet foglal és a súlya sem pillekönnyű. Sok tartozék kell hozzá: pótakku, külső töltő, napellenző, hordtáska... Az utóbbi három utazásunk (hajóút, New York, Marokkó) során főleg a telefonunkkal fotóztunk és a képeken csak a nagyon éles szeműeknek tűnhet fel a különbség. (Természetesen most nem a hiperszuper tükörreflexes gépekre gondolunk, azok képminőségével nem veszi fel a versenyt, de azokkal úgysem lenne türelmünk fotózni.) Konkrét példa: a marokkói 1.100 db fotónkból 23 db készült fényképezőgéppel, a többi telefonos. Ezért kár fél kilónyi motyót mindenhová magunkkal cipelni.
Mobiltelefonunk kiváló fotókat készít (sötétben is), ráadásul gyors, mindig kéznél van és rengeteg fotós trükk van benne (a lassított videó a kedvencünk).  Evidens, hogy ezt használjuk. Ha tudna zoomolni, akkor még boldogabbak lennénk!
A telefonhoz vettünk egy Joby Gorillapod Hybrid (https://amzn.to/2rwVNYl)  háromlábú flexibilis miniállványt, valamint hozzá egy telefontartó keretet. Elég drága eszköz, jelenleg a legjobb a piacon, de nagyon megéri az árát és bármire rátekerve (kerítés, táblaoszlop, faág...) tudjuk magunkat fotózni, illetve sötétben is tűéles képeket tudunk készíteni. Tudjuk használni mobiltelefonhoz, fényképezőgéphez és GoProhoz is. (Ha nem akarsz rá ennyit költeni, olcsóbb, de hasonló állvány 800 Ft-ért: http://bit.ly/2XPiUgn)

GoPro 5: a legújabb szerzeményünk. Fotózásra csak kellően napfényes időben használható, de a videói szuperek. Nagyon trendi :)) Van hozzá állványként is funkcionáló selfiebotunk (2.000 Ft: http://bit.ly/2K7CVah) , amire rá tudjuk csavarozni, így nem parázunk, hogy a mobiltelefonunk leröppen egy toronyház tetejéről. Nagylátószögű fotókat készít, ezért a háttér is jó eséllyel látszódik a képen. Vízálló, bátran visszük majd tengerbe is! Pótakksi kell hozzá, mert anélkül nem bírja végig a napot.


3. Áramellátás: szállodai szobákban igen szűken mérik a konnektorokat, erre kellett valami megoldást találnunk. Korábban egy hármas elosztót vittünk magunkkal, amíg rá nem találtunk a PowerCube nevű eszközre (4.300 Ft: http://tinyurl.com/yy7kswh8). 4 db konnektor és 2 db USB-töltő egy kockában, hosszú kábel nélkül. Probléma megoldva! Ezt kiegészítve egy world adapterrel (1.800 Ft: http://bit.ly/2EK3otp), bárhol a világon van elég áramforrásunk az összes kütyünk éjszakai feltöltésére.
Fontos eszköz a powerbank (útitöltő), ha napközbeni energiaválság lépne fel. 10.000 mAh-s  útitöltőnk van, nagyon szeretjük, mert kicsi, elegáns és sok erő van benne. (3.300 Ft http://tinyurl.com/y6fz2w26 )


4. Kiegészítők: töltők és kábelek, mindenhez külön-külön, hogy egyszerre tudjuk őket tölteni.  Fülhallgató, tartalék memóriakártyák sem hiányozhatnak a pakkból. Autóbérlés esetén telefontartó és autós töltő is szükséges, ha nem szeretnénk aranyáron GPS-t is bérelni.

+1. NAS (hálózati adattároló): a miénk ilyen: https://amzn.to/2I5WHXb. Ezt természetesen nem visszük magunkkal, hanem otthon várja, hogy éjszakánként a szállodai wifin keresztül a telefonunk feltöltse az aznapi fotókat. Archiválás elintézve, nincs véletlen törlés, elveszett fotók... Rendkívül megnyugtató!


Ennyi. Mást nem viszünk magunkkal. Laptop, táblagép mindig otthon marad, mert amire a telefonunk utazás közben nem elég, azzal nem is foglalkozunk. Hajszárító, vasaló: ha nincs a szállodában, akkor túléljük nélkülük is.


További hasznos, olcsó és elhagyhatatlan eszközök utazáshoz


További kisokos cikkek


facebook.com/anetkukaca