Hogyan készült a fotónk a szegedi villámokról? Csináld meg Te is!


Nagyon sokan kedveltétek és megosztottátok Facebookon a szegedi villámokról készült fotónkat, sőt még a Délmagyar.hu is foglalkozott vele, amelyet ezúton is köszönünk mindenkinek! Ugyanakkor jópáran megkérdőjeleztétek a kép valódiságát. Most részletesen leírjuk, hogy hogyan készítettük, mert bizony ez nagyon valódi és Te is bármikor megcsinálhatod!

Természetesen a rengeteg villám nem egyidőben csapott le, hanem körülbelül egy óra alatt és az elkészült fotókat számítógéppel illesztettük egymásra.

Mi elsősorban utazó blog vagyunk, akik nagyon szeretnek fotózni, viszont cipekedni kevésbé. Ennek köszönhetően nem használunk nagy, nehéz, profi fényképezőgépet (teljes felszerelésünk). A fenti képhez egy Samsung S8 mobiltelefont használtunk, valamint egy fotós állványt (pl. ez a 900 Ft-os is megteszi). Ez utóbbi feltétlenül szükséges, hogy a fotók véletlenül se mozduljanak be.
A fényképező beállításai manuális módban: záridő: 10 másodperc, ISO érték: 100. A szombat esti viharos időjárásban csak úgy záporoztak a villámok, így a 10 mp-es záridő alatt akár többet is lencsevégre kaptunk. Egy óra alatt kb. 80 db olyan képet sikerült lőni, amelyeken "használható" villámok voltak. Ilyenek:


A fotókat számítógéppel illesztettük egymásra egy pofonegyszerű, ingyenes programmal: StarStaX. A képeket csak be kell húzni a programba és a Blending mode-nál a Lighten-t kiválasztani. Ezután a progi teszi a dolgát és pár másodperc múlva kész is a montázsolt kép.

Ennyi! Nem ördöngösség, de az eredmény ördögi! :)
Jó próbálkozást és várjuk az elkészült fotóitokat!


2021-es villámok:





Ismerd meg a weboldalunkat:


NAGYON OLCSÓ UTAZÁSOK                                          CIKKEK