Mykonos - a másik görög gyöngyszem


Tavaly Szantorinitől leesett az állunk, úgyhogy idén is hasonló irányba indult a nyaralás megtervezése. Hiába, görög szigetből sohasem elég, pláne, ha tele van hófehér házakkal, szűk sikátorokkal és gyönyörű naplementével. Ehhez nem is jöhetett volna jobbkor az új Bécs - Mykonos járat a Laudamotiontől. Egyből lecsaptunk a kedvező árú jegyekre, ráadásul a  menetrend is ideális volt, hiszen kora reggel mentünk, késő este jöttünk, tehát még az utazások napjai is teljesértékűnek számítottak a nyaralóhelyen.




A menetrendnek megfelelően helyi idő szerint reggel 8-kor landoltunk a Kükládok szigetcsoporthoz tartozó napfényes pici szigeten. Miután felvettük a bérautónkat egyből a szállodánk felé vettük az irányt. Autóból érdemes minél kisebbet bérelni, mert kis távolságok, szűk utak vannak és parkolóhelyekben sem hemzsegnek.
Ismét csendesebb helyen kerestünk szállást és jó döntésnek is bizonyult. Egy görögös hangulatú szállodát néztünk ki magunknak a Kalo Livadi öbölben, amely 10 km-re található a sziget fővárosától és kb. 200 m-re a gyönyörű tengerparttól. Kedves személyzet, tengerre néző kilátás, jó reggeli, medence... minden a helyén volt.



Látnivalók:

A sziget fővárosa, Mykonos Town (Chora), ahol a leginkább el tudjuk tölteni az időnket, hogyha nem valamelyik strandon szeretnénk heverészni. Itt találhatóak a sziget ikonikus jelképei, az egymás mellett sorakozó 16. századi szélmalmok. A látványosság turisztikai fejlesztését nem vitték túlzásba, hiszen a dombocskán meglehetősen göröngyös talajon, nagyméretű sziklák között tudjuk elkészíteni a naplementés szelfijeinket. Ez valószínűleg nem tartozna a zavaró tényezők közé, ha nem kellett volna babakocsit tolnunk. Természetesen a látvány kárpótolt mindenért: a malmok és velük szemben a tengeröböl a hatalmas óceánjárókkal megér egy néhány perces rácsodálkozást.



🇬🇷 Mykonos látnivalói egy 360 fokos panorámaképen: a szélmalmok és velük szemben a távolban Little Venice. (A repülőtér...
Posted by A net kukaca on Saturday, June 29, 2019


A dombról lefelé ereszkedve megérkeztünk a Little Venice negyedbe, ahol az egymás mellett sorakozó éttermek teraszáról figyelhetjük a házak falának csapódó, rosszabb esetben pedig minket beterítő hatalmas hullámokat. Merthogy Mykonos meglehetősen szeles és ennek következtében a hullámok sem kicsik.



A szélmalmok, Little Venice és a régi kikötő által közrefogott terület egy hatalmas sikátorrendszer, szűk macskaköves utcácskákkal, hófehér házakkal, fancy üzletekkel és éttermekkel. Hangsúlyozzuk, hogy nem egy vagy két utcáról van szó, mint Oián vagy Firán Szantorinin, hanem rengeteg össze-vissza kanyargó utcáról, amelyek hangulata annyira magával ragadó, hogy órákig nem is akar szabadulni belőle az ember.













A fővároson kívül elég kevés látnivalót tudunk megemlíteni (a rendkívül fotogén öblökön és strandokon kívül), de azért érdemes egy rövid kitérőt tenni a sziget észak-keleti végében található világítótoronyhoz, vagy megállni pár percre a repülőtér kifutópályájának kerítésénél és testközelből nézni a fel-, illetve leszálló repülőgépeket.



Strandok:

A szigeten a strandokról általánosságban elmondható, hogy mindegyikük egy-egy öbölben helyezkedik el és homokos vagy aprókavicsos partjuk van és közepesen mélyül a vízük.

Az első számú beach és partyhelyszín a Paradise Beach. Mykonos Townból rendszeresen indulnak buszok ide, de autóval is könnyel megközelíthető. Nappal strand, este pedig fokozatosan diszkóvá alakul. Belépődíj nincs, a napágyakért és a fogyasztásért kell csak fizetni. Extra, hogy a reptér végénél helyezkedik el, így az alacsonyan szálló repülőket lehet bámulni egész nap. Kellemes hely, jó strand, aki itt nyaral, annak kötelező helyszín.




Super Paradise Beach: hasonló, mint az előző, de messzebb van, kisebb és drágább is. Túl sok időt nem töltöttünk itt. A kis bérautónknak viszont igazi kihívás volt az ide vezető 20%-os emelkedő/lejtő.


Kalo Livadi: a szállásunkhoz közeli strand. Sokkal nyugisabb, mint az előzőek, kevésbé kiépült, de nagyon szerettük. Gyerekekkel ideális.




🇬🇷🇬🇷🇬🇷 Kalo Livadi Beach a meseszép Mykonos szigetén /forgasd körbe/. Ha nyugis, lassan mélyülő, homokos tengerpartot...
Posted by A net kukaca on Thursday, July 18, 2019


Mykonos igazán különleges hely, érdemes kihasználni a Lauda olcsó jegyárait és egy hosszabb-rövidebb kirándulást tenni ide, mert nagyon megéri!


További Mykonos drónfotók: