Határszigorítások! Jobb lesz itthon maradni!



A mai bejelentés alapján szerda (július 15.) 00:00 órától korlátozzák a határforgalmat, szigorítják a határellenőrzést. A fertőzöttség alapján három kategóriába sorolják az államokat: vörös, sárga, zöld.

Külföldről érkező magyar állampolgár zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet, sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át. 
Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.
Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, 14 napra hatósági házi karanténban lesz elhelyezve. A sárga országokból érkezők egy negatív koronavírus-teszt után szabadulhatnak (de meg kell csináltatni a másodikat is), a vörösekből jövők viszont csak két negatív teszt után jöhetnek ki a karanténból. Nem szükséges a karantén, ha a magyar állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő SARS-CoV-2 teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy a koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Sárga országok: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Kína, Szerbia, USA, Japán.

Vörös országok: Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, minden ázsiai, afrikai, ausztrál és dél-amerikai ország. 

Zöld országok: mindegyik, amelyik nincs a fenti két listában (pl. Horvátország, Görögország....)

A listát a tiszti főorvos folyamatosan frissíteni fogja, a besorolások bármikor változhatnak.
A vizsgálat díját augusztus 1-ig az állam vállalja, onnantól mindenkinek saját költsége.