Pajkaszegen jártunk

Vagyis Pilisszentléleken. Merthogy ez a valódi neve A mi kis falunk sorozatból ismert falucskának. Pilisszentlélek egy alig 300 fős település a Pilis és a Visegrádi-hegység egy festői völgyében, 1985. óta közigazgatásilag Esztergomhoz tartozik. Zsákfalu, így főleg az erdei túrákat kedvelők, hegyi kerékpáros és motoros sportot űzők kedvenc helyszínévé válhat. Autóval Budapestről (40 km), Pomáz irányából közelíthető meg kb. 45 perc alatt.



Ottjártunkkor épp a 2017-ben indult sorozat ötödik évadát forgatták, de szombat lévén szünetelt a munka. A forgatások időpontját csak a helyiek kapják meg, hogy lehetőleg minél kisebb felfordulás és kevesebb bámészkodó zavarja napjaikat. 
A falu határában polgárőrök állítottak meg minden autóst és megkérdezték, hogy kirándulunk vagy itt lakunk vagy rokonlátogatásra érkeztünk. Kicsit félve mondtuk ki, hogy kirándulni jöttünk, nehogy visszafordítsanak, de szerencsére nem ez történt, csak megkértek, hogy ne a füves részekre parkoljunk, mert a közmunkások éppen nyírják. Visszakérdeztem, hogy Szifonék dolgoznak-e, de a hölgy nem értette, így valószínűleg nem nézi a sorozatot... De nem Szifonék voltak 😉

A falu túlsó végén, Teca kocsmájánál tudtunk nem füves területen leparkolni és innen indultunk a falu gyalogos felfedezésére. Teca kocsmája (1) már a valóságban is Teca kocsmája, a korábbi Klastrom sörözőt átnevezték. A díszlettervezőnek sok dolga nem akadt, minden pont úgy néz ki, mint a filmen. Véleményünk szerint az egyetlen intézmény, amelyik pozitív hatását élvezi a forgatásnak: a sok-sok turista mind betér egy italra az ikonikus helyszínre. Elég kihivás a kocsmát kívülről, emberek nélkül fotózni, belülről pedig lehetetlen.



A kocsma mögötti kereszteződésben kellett volna lennie a híres kakaós csomó szobornak (2), de nem volt ott, így sajnos lemaradtunk erről a csodálatos művészeti alkotásról. Ezen a területen viszonylag nagy a parkolásra csábító aszfaltos tér, de ennek ellenére ne itt hagyjuk az autónkat, mert itt fordul meg a távolsági busz és a sofőrnek elég izzasztó művelet ez alapból is.

A kocsmával szinte szemben található Gyuriék háza (3), de a csörgedező patak miatt a bejárat a hátsó, szűk zsákutcából van. A házban a helyiek épp felújításon tüsténkedtek, ezért próbáltunk úgy fotózni, hogy a lakók ne látszódjanak. Nem a legjobban sikerült, de legalább a kerti WC benne van. 


A falu déli részén ezeket a látnivalókat fedeztük fel, a további "híres épületek" a falu bejárata körüli területre koncetrálódnak. A távolság kb. 300 m, de a séta közben is találunk szép és érdekes falusi házakat, illetve lepukkant falusi tanyák is előfordulnak. Útközben betérhetünk "Svejk - Pajkarét kocsmájába" (7), akik próbáják meglovagolni a forgatás adta marketing lehetőséget.


A következő jeles építmény az állatorvos háza (4), ahol kinn is díszeleg a tábla: Dr. Rádi János állatorvos.


Innen már csak pár lépés maga a Polgármesteri Hivatal (5), amelynek homlokzatán jelenleg Pajkaszeg feliratok díszelegnek. Ugyanez az épület, de hátsó bejárata szolgál a plébánia, illetve a fitneszterem helyszíneként is. Ide sajnos nem tudtunk közelebb menni a filmesek teherautóit őrző marcona biztonsági őr miatt.



 A hivatal melletti kis utcában továbbhaladva rögtön meg is találjuk Füleki Károly polgármester házát (6), udvarán a körtefával és a dézsával, valamint kicsit tovább haladva, az autóroncsok környékén pedig Bazsó házát (képen a bal oldali).





Térképek az épületek elhelyezkedésével (számok a cikkben):








Pajkaszeg (Pilisszentlélek) panorámafotó



Pajkaszeg szállás: 

     


Legyél Gyuri szomszédja! Az exkluzív berendezésű Erdei Menedék Vendégház a Pilis hegység szívében, Pilisszentlélek (Pajkaszeg) főutcáján várja Vendégeit. A ház egy nagy légtérben kínál 2 felnőtt részére minden igényt kielégítő pazar szálláslehetőséget, mely egészen 4 felnőttig tovább bővíthető. A fürdőszoba zuhanyzóval és szaunával felszerelt. A ház különálló családi ház, saját autóbeállási lehetőséggel, grillezésre a teraszon van lehetőség. A faluból számos turistaútvonal indul Dobogókő, Esztergom, illetve Pilismarót irányába. Helyben két kocsma áll rendelkezésre a falusi élet megismerésére.



______________________________________________________



Különleges szálláshelyek Magyarországon