Horvátország is elfogad mindenféle vakcinát a beutazáshoz!


Mától antigén gyorsteszttel és bármilyen oltási bizonyítvánnyal is be lehet utazni Horvátországba - közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület szerdai sajtótájékoztatóján.

Eddig csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehetett átlépni a határt. Április 1-jétől azonban a kormány könnyít a beutazási feltételeken. Az Európai Unióban jóváhagyott antigén gyorsteszteket is elfogadják és a karanténkötelezettség pedig kiváltható lesz 180 napnál nem régebbi oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető átesett a fertőzésen. Bozinovic elmondta: a határátlépéshez két oltás szükséges, függetlenül attól, hogy nyugati vakcinákról van-e szó vagy orosz, illetve kínai vakcináról.

Ráadásul a kormány a múlt héten döntött úgy, hogy a turisztikai dolgozók is bekerülnek az elsőbbséggel oltandók csoportjába. Először a pincéreket, szakácsokat és recepciósokat oltják be, összesen 70 ezer embert egy hónap alatt. Az oltópontokat azokban a szállodákban alakítják ki - mondta a tárcavezető. Horvátországban a turizmusból származó bevételek a hazai össztermék (GDP) közel 20 százalékát teszik ki.