Menő Instagram csodahelyek Budapest környékén


Remek látnivalók találhatóak Budapesttől néhány kilométerre, amelyek egymásra felfűzve egy tartalmas, egész napos kirándulást is kitesznek. A közel 200 km-es autós kirándulás alkalmával szuperül kikapcsolódhatunk és nem utolsósorban különleges fotókkal bővíthetjük saját és Instagram fotógalériánkat. Túracipőt, fejfedőt és sok folyadékot érdemes magunkkal vinni, de szerencsére belépődíjakra alig kell költenünk, hiszen a látványosságok majdnem mindegyike ingyenesen látogatható. Múlt heti túránk állomásai:






1. Szeretet szobor, Vál

Mi ez? A monumentális, 10 méter magas Szeretet szobor a váli Haraszthy pincészet területén található. Alexander Milov készítette a 2015-ös amerikai Burning Man fesztiválra. Ezt a szobrot vásárolta meg 2017-ben a Coelho házaspár, így került a Haraszthy birtokra. Milov Szeretet szobra a férfi és a nő közötti konfliktust és vívódást formázza meg. Az egymásnak háttal ülő alakok a konfliktust, míg a belsejükben található egymás felé forduló gyerekek az ölelést, az egymás iránti vágyódást szimbolizálják. A gyermekek alakja este meg van megvilágítva, szimbolizálva ezzel a tisztaságot és az ártatlanságot, azt hogy a szerelmesek a sötét órákban is mindig számíthatnak egymásra. 

Megközelítés: Vál településtől 1,3 km-re helyezkedik el, a parkolótól kb. 300 m sétára lesz szükség. Az alkotás a szőlők között, a dombtetőn kapott helyet, ahonnan páratlan kilátás tárul a látogatók elé. Maps

Tömeg: a büfés hölgyön kívül két látogató párral találkoztunk

Belépő: nincs





2. Marsbéli táj - Gánt, Bauxitbánya

Mi ez? A leginkább marsbéli tájként ismert Gánti Bauxitföldtani Park, ahol egy 13 állomásos tanösvény csábítja kihagyhatatlan kalandra a selfie-fotósokat. A Gánt határában fekvő vörös lankák, a múzeum és a föld alatti bányászati kiállítás minden korosztálynak felejthetetlen élményt fog nyújtani.
A bekerített, belépőjegyes földtani parktól kissé távolabb az egykori bányát is megtekinthetjük, itt szabadon mozoghatunk a dimbes-dombos tájon.

Megközelítés: a földtani park közvetlenül a főút mellett található, a bánya pedig vele szemben, murvás úton kb. 1 km-re. Maps (Földtani Park)Maps (bauxitbánya)

Tömeg: a bányában senki, a földtani parkban néhány család

Belépő: Földtani Park: felnőtt: 900 Ft, gyerek: 500 Ft; a bánya ingyenes.







3. Bokodi lebegő falu

Mi ez? A Vértesi Erőmű mesterséges hűtőtavának (Bokodi-tó) partján találhatóak a különleges, cölöpökre épült horgászházikók, melyekhez hosszú  fapallókból álló stégek vezetnek, ezáltal tökéletes fotózási lehetőséget kínálva. Mivel a bokodi lebegő falu horgászházai magántulajdonban vannak, a stégek többnyire kapuval vagy sorompóval lezártak, nem látogathhatóak és ahogy néztük, nem is örülnek a hívatlan vendégeknek. Az egyik horgászházikót (Blöri Pecatanya) viszont gazdája megnyitotta a turisták előtt, sőt még üdítővel, kávéval is megkínálja a megfáradt utazókat.

Megközelítés: Oroszlánytól földúton kb. 1 km Maps

Tömeg: Blöri Pecatanyáján 2-3 pár tanyázott

Belépő: a tó környéke ingyenes, a pecatanya becsületkasszás (500 Ft/fő)







4. Szelim-barlang, Tatabánya 

Mi ez? A Duna–Ipoly Nemzeti Parkban található Szelim-barlang a fokozottan védett barlangok közé tartozik. A tatabányai Kő-hegy peremén, annak nyugati oldali sziklafalában, 289 méter tengerszint feletti magasságban található. Az egyetlen teremből álló, 45 méter hosszú és 18 méter magas csarnok a tetején két hatalmas kerek nyílással tátong a felszínre. Emellett a padlószinten is nyílik még három különálló bejárata, ahonnan az egész Tatai-medencére remek kilátás nyílik. Jelentős régészeti lelőhely, amelyhez sok középkori történet fűződik. 

Megközelítés: a szomszédos Turul-emlékműtől kis ösvény vezet a barlanghoz. 

Tömeg: népszerű kirándulóhely, sokan vannak Maps

Belépő: nincs





A túra útvonala tetszés szerint bővíthető például a felcsúti látványoságokkal, Velencei-tavi fürdőzéssel vagy éppen a zsámbéki romtemplom meglátogatásával.