Utazni jó! Olcsón még jobb! Tippek, élmények több, mint 50 országból! Add a könyvjelzőidhez: anetkukaca.hu
Friss ajánlatok naponta többször Facebookon, kövess minket! fb.com/anetkukaca

2016. augusztus 29., hétfő

WizzAir tippek


Frissítve: 2018. március 17.

A fapados légitársaságok az olcsó repülőjegyek mellett a külön megvásárolható kiegészítő szolgáltatásokkal próbálják növelni bevételüket. Ha kinéztük az olcsó repülőjegyet és nem vagyunk elég figyelmesek, akkor elképzelhető, hogy a végén mégis többet fizetünk majd, mint amennyit feltétlenül szükséges. Most nézzünk egy-két tippet, hogyan tudjuk az utazási költségeinket a minimumon tartani. Jelen cikkben a WizzAir-re koncentrálunk:


Wizz Discount Club (WDC)

A WizzAir honlapján találunk "Normál" és "Wizz Discount Club" viteldíjakat. Ez utóbbi az olcsóbb, de pontosan hogy is működik? Íme:Milyen kedvezményt jelent a WDC tagság?
- Minden 5.990 Ft-nál drágább repülőjegy árából legalább 2.900 Ft kedvezményt biztosít.
- Nagyméretű kézipoggyász és/vagy feladott poggyász árából 1.450 Ft kedvezményt biztosít.

Hogyan lehet a tagságot igényelni?
Repülőjegy vásárlása esetén lehet a tagságot megvásárolni kétféle változatban: Standard tagság (max. 2 fő részére): 9.990 Ft/év. Csoportos tagság (max. 6 fő részére): 19.990 Ft/év.

Megéri?
Mindenképpen! 2 fő együttes oda-vissza utazása esetén a kedvezmény minimum (4 x 2.900=) 11.600 Ft, tehát már az első utazásnál 1.610 Ft-ot lehet nyerni vele. 
Csoportos tagság vásárlásnál az első út esetén 3 fő után (6 x 2.900=) 17.400 Ft a kedvezmény, vagyis a kedvezmény levonása után még 2.590 Ft a WDC tagság díja (így még nem éri meg megvásárolni). Négy vagy több fő együtt utazása esetén már megéri, illetve akkor is, ha 3 fő egy éven belül többször utazik. Ha a maximális 6 fő utazik együtt, akkor a kedvezmény egy oda-vissza úton akár 34.800 Ft is lehet.
Ráadásul az egy év alatt vásárolt jegyek mindegyikére jár a kedvezmény, amennyiben a klubtag is az utazók között van. Csak a vásárlás ideje számít bele az egy évbe, az utazás ideje már kilóghat belőle.

Poggyászok
Feladott poggyász:
A fapados légitársaságoknál, így a Wizznél is a feladott poggyász fizetős, ráadásul jóval többe is tud kerülni, mint a repülőjegy. A 20 kg-os feladott poggyász díja szezontól, távolságtól és a foglalás időpontjától függően 5.150 és 17.750 Ft között van egy útra. A 32 kg-os poggyász ára 6.800-22.000 Ft/út. Tehát oda-vissza akár 44.000 Ft-ba is kerülhet a bőrönd. Ez rendkívül drága, ezért a rövidebb utazásokhoz, kirándulásokhoz érdemes inkább csak kézipoggyászt magunkkal vinni. (A praktikus csomagolásról ebben a bejegyzésünkben már írtunk.)

Kézipoggyász:
A repülőjegy árában 1 db ingyenes kézipoggyász van benne, amelynek a mérete max. 55 x 40 x 23 cm lehet (max. 5 cm tolerancia a görgőkre és fogantyúkra). A megadott méretet szigorúan kell venni, ellenkező esetben kellemetlen meglepetés érhet a repülőtéren minket és a pénztárcánkat. A repülőgépbe történő beszálláskor csak az első 90-120 db kézipoggyászt engedik fel a gépre, a többiektől elveszik és a gép hasában utazik. Ha szeretnénk, hogy a csomagunk mindenképpen velünk utazzon, akkor érdemes időben beállnunk a sorba a beszállításkor. Az elsőbbségi beszállást vásárló utasok garantáltan felvihetik a gépre a kézipoggyászukat, valamint még egy kisebb, 40 x 30 x 18 cm-es táskát is magukkal vihetnek (az elsőbbségi beszállás díja: 1 600 ​- ‎3 250 ​Ft között mozog személyenként és járatonként.

Ülőhelyfoglalás

A foglalási folyamat során lehet ülőhelyet vásárolni (300 ​Ft​ – ‎16.150 ​Ft​/ülőhely). Javaslat: 1-2 órás út esetén tökmindegy hol ülünk (a Wizz korrektül, lehetőség szerint egymás mellé adja helyeket),  hosszabb utaknál érdemes elgondolkozni a nagyobb lábterű ülőhelyen.

Online check-in

A fapados légitársaságok esetében a járatokra minden esetben az utazás megkezdése előtt, interneten szükséges becsekkolni. Ez azt jelenti, hogy az indulási időpont előtt max. 30 nappal, min. 3 órával* fel kell menni a wizzair.com oldalra, ott az "utasfelvétel" gombra kattintva, majd a kért adatokat kitöltve ki kell nyomtatnunk a beszállókártyánkat. Ezt a beszállókártyát kell magunkkal vinni. (Ha ezt nem tesszük meg, vagy elhagyjuk a papírt, a reptéren a check-in díj: 9.700 Ft/fő)
A reptéren a check-in pulthoz csak akkor kell odamennünk, ha van feladott poggyászunk. Egyéb esetben itt nincs dolgunk, egyből mehetünk a biztonsági ellenőrzéshez, majd utána beszállókapuhoz.

* Aki a foglalás során vásárolt ülőhelyet, az 30 nappal az utazás előtt tud becsekkolni, aki viszont nem vásárolt előre ülőhelyet, az csak 48 órával az utazás előtt.

Trükkök

Viteldíjzárolás:
Van egy szolgáltatása a Wizz-nek, ha nem vagyunk biztosak a vásárlásban, akkor 950 Ft-ért zárolhatjuk az árat és 48 óránk van eldönteni, hogy megvesszük-e a jegyet vagy sem. A jegyár nem változik.
Másik módszer, ha bizonytalanok vagyunk az utazásban: a jegyek megvásárlásakor a bankkártyás fizetés helyett átutalásos fizetési módot kell választani. Ilyenkor a vásárlástól számított 24 órán belül kell elindítani az átutalást, vagyis teljesen ingyen nyertünk egy napot a szabadság kikérésére... Ha nem fizeted ki a foglalást, akkor egyszerűen törlik.

Duty free szatyor: 
a kézipoggyászok esetében a csomagok mennyiségének és méretének ellenőrzése közvetlenül a  repülőgépbe történő beszállás előtt, a beszállítókapuknál elhelyezett ketrecek segítségével történik. Tehát a repülőtéri biztonsági vizsgálatnál még nem, ott még bármennyi pakkunk lehet. A repülőtéri boltokban vásárolt cuccok nem számítanak bele az egy darab kézipoggyászba, amennyiben kapunk hozzá szatyrot. Tehát szerezzünk magunknak szatyrot a Duty free boltból és pakoljunk át bele a cuccainkból. Így van 1 db kézipoggyászunk és 1 db szatyrunk :)

Ásványvíz:
Innivaló nélkül mi soha nem szállunk fel a repülőre. Mivel a biztonsági ellenőrzésen nem engednek be folyadékot, így két lehetőségünk van: a Wizz gépein 2 EUR a 0,5 l-es ásványvíz (nem olcsó) vagy a reptéren a 2A oldalon található Virgin üzletben 590 Ft a 1,5 l-es Naturaqua ásványvíz. És meg duty free-s szatyrot is kérhetünk hozzá ;)

Ingyenes belépő a MascerCard Lounge-ba Ferihegyen:
Erről itt olvashatsz részletesenKisokos rovatunk további cikkei

Ha tetszett a cikk, lájkold facebook oldalunkat, hogy ne maradj le a friss akciókról: fb.com/anetkukaca