Utazni jó! Olcsón még jobb! Tippek, élmények 50 országból! Add a könyvjelzőidhez: anetkukaca.hu
Friss ajánlatok naponta többször Facebookon, kövess minket! fb.com/anetkukaca

2016. augusztus 29., hétfő

WizzAir tippek

A fapados légitársaságok az olcsó repülőjegyek mellett a külön megvásárolható kiegészítő szolgáltatásokkal próbálják növelni bevételüket. Ha kinéztük az olcsó repülőjegyet és nem vagyunk elég figyelmesek, akkor elképzelhető, hogy a végén mégis többet fizetünk majd, mint amennyit feltétlenül szükséges. Most nézzünk egy-két tippet, hogyan tudjuk az utazási költségeinket a minimumon tartani. Jelen cikkben a WizzAir-re koncentrálunk:


Wizz Discount Club (WDC)

A WizzAir honlapján találunk "Normál" és "Wizz Discount Club" viteldíjakat. Ez utóbbi az olcsóbb, de pontosan hogy is működik? Íme:Milyen kedvezményt jelent a WDC tagság?
- Minden 6.990 Ft-nál drágább repülőjegy árából legalább 2.900 Ft kedvezményt biztosít.
- Nagyméretű kézipoggyász és/vagy feladott poggyász árából 1.450 Ft kedvezményt biztosít.

Hogyan lehet a tagságot igényelni?
Repülőjegy vásárlása esetén lehet a tagságot megvásárolni kétféle változatban: Standard tagság (max. 2 fő részére): 9.990 Ft/év. Csoportos tagság (max. 6 fő részére): 19.990 Ft/év.

Megéri?
Mindenképpen! 2 fő együttes oda-vissza utazása esetén a kedvezmény minimum (4 x 2.900=) 11.600 Ft, tehát már az első utazásnál 1.610 Ft-ot lehet nyerni vele. 
Csoportos tagság vásárlásnál az első út esetén 3 fő után (6 x 2.900=) 17.400 Ft a kedvezmény, vagyis a kedvezmény levonása után még 2.590 Ft a WDC tagság díja (így még nem éri meg megvásárolni). Négy vagy több fő együtt utazása esetén már megéri, illetve akkor is, ha 3 fő egy éven belül többször utazik. Ha a maximális 6 fő utazik együtt, akkor a kedvezmény egy oda-vissza úton akár 34.800 Ft is lehet.
Ráadásul az 1 év alatt vásárolt jegyek mindegyikére jár a kedvezmény, amennyiben a klubtag is az utazók között van. Csak a vásárlás ideje számít bele az 1 évbe, az utazás ideje már kilóghat belőle.

PoggyászokFeladott poggyász:
A fapados légitársaságoknál, így a Wizznél is a feladott poggyász fizetős, ráadásul jóval többe is tud kerülni, mint a repülőjegy. A 23 kg-os feladott poggyász díja szezontól, távolságtól és a foglalás időpontjától függően 4.800 és 15.350 Ft között van egy útra. A 32 kg-os poggyász ára 8.000-18.500 Ft/út. Tehát oda-vissza akár 37.000 Ft-ba is kerülhet a bőrönd. Ez rendkívül drága, ezért a rövidebb utazásokhoz, kirándulásokhoz érdemes inkább csak kézipoggyászt magunkkal vinni. (A praktikus csomagolásról ebben a bejegyzésünkben már írtunk.)

Kézipoggyász:
Szinte a Wizz az egyetlen olyan légitársaság, akinél a kézipoggyász is lehet fizetős. Nézzük, hogyan működik a rendszer. Minden utas csak 1 db kézipoggyászt vihet fel a gépre. Ezt nagyon szigorúan ellenőrzik és betartatják (különösen Budapesten), nem érdemes a megadott méretet vagy mennyiséget túllépni, mert a reptéren kifizettetett díj többszöröse a honlapon található áraknak.

Kis kézipoggyász: minden utasnak ingyenesen jár, a mérete: 42 x 32 x 25 cm. Ez egy normál méretű hátizsák mérete.

Nagy kézipoggyász: ha nem elegendő az ingyenes kis kézipoggyász, akkor azt át tudjuk váltani nagy kézipoggyászra, amelynek a mérete 56 x 45 x 25 cm. Ez már akár egy kisebb gurulós bőrönd (ún. cabin baggage) is lehet. A díja: 6.000 Ft/út. Figyelem! Nagy kézipoggyász vásárlása esetén a kis kézipoggyász már nincs, továbbra is csak 1 db csomag vihető fel a gépre!

Figyelem! 2017. október 29-től változik a wizzair.com kézipoggyász szabályzata!  Megszűnik a kis és nagy méretű kézipoggyász, helyette egy darab 55 x 40 x 23 cm méretű, ingyenes poggyász lehet és ha garantáltan fel szeretnéd vinni a fedélzetre, akkor az elsőbbségi beszállást is meg kell hozzá vásárolni!


Kiskapuk:
Duty free szatyor: a kézipoggyászok esetében a csomagok mennyiségének és méretének ellenőrzése közvetlenül a  repülőgépbe történő beszállás előtt, a beszállítókapuknál elhelyezett ketrecek segítségével történik. Tehát a repülőtéri biztonsági vizsgálatnál még nem, ott még bármennyi pakkunk lehet. A repülőtéri boltokban vásárolt cuccok nem számítanak bele az 1 db kézipoggyászba, amennyiben kapunk hozzá szatyrot. Tehát szerezzünk magunknak szatyrot a Duty free boltból és pakoljunk át bele a cuccainkból. Így van 1 db kézipoggyászunk és 1 db szatyrunk :)

Elsőbbségi beszállás (priority boarding): ez a szolgáltatás, ami alapesetben teljesen felesleges. Tök mindegy, hogy a beszállító kapuk előtt várakozunk vagy a gépben ülve. Azonban van, amikor ez mégis megéri. Ugyanis az elsőbbség beszállás vásárlása esetén vihetünk magunkkal még 1 db "személyes csomagot", amelynek a mérete 40 x 30 x 18 cm (ez egy kisméretű hátizsák). Az elsőbbségi beszállás díja 1.300 Ft/fő/út. Számoljunk egy kicsit: ha nem elég az ingyenes kis kézipoggyász, de nem akarunk feladott poggyászra egy vagyont költeni: két lehetőségünk van: 6.000 Ft-ért nagy kézipoggyászt vásárolunk, aminek az űrtartalma 63.000 cm3 vagy 1.300 Ft-ért vásárolunk a kis kézipoggyász mellé egy elsőbbségi beszállást, amivel kapunk egy személyes csomagot is, így 33.600 + 21.600 = 55.200 cm3-nyi helyünk van pakolni :)) Negyed áron, majdnem ugyanannyi!


Innentől csak azoknak lesz érdekes a cikk, akik az első Wizz repülésükre készülnek:

Online check-in

A fapados légitársaságok esetében a járatokra minden esetben az utazás megkezdése előtt, interneten szükséges becsekkolni. Ez azt jelenti, hogy az indulási időpont előtt max. 30 nappal, min. 3 órával fel kell menni a wizzair.com oldalra, ott az "utasfelvétel" gombra kattintva, majd a kért adatokat kitöltve ki kell nyomtatnunk a beszállókártyánkat. Ezt a beszállókártyát kell magunkkal vinni. (Ha ezt nem tesszük meg, vagy elhagyjuk a papírt, a reptéren a check-in díj: 9.600 Ft/fő)
A reptéren a check-in pulthoz csak akkor kell odamennünk, ha van feladott poggyászunk. Egyéb esetben itt nincs dolgunk, egyből mehetünk a biztonsági ellenőrzéshez, majd utána beszállókapuhoz.

Ülőhelyfoglalás

A jegy vásárlásakor a Wizz ingyenesen felajánl nekünk egy ülőhelyet. Ha ez nem felel meg, akkor a szabad helyek függvényében megváltoztathatjuk, ám ennek már díja van (300-9.900 Ft/ülőhely). Javaslat: 1-2 órás út esetén tökmindegy hol ülünk, hosszabb utaknál érdemes elgondolkozni a nagyobb lábterű ülőhelyen.

+1 tipp: Ásványvíz

Innivaló nélkül mi soha nem szállunk fel a repülőre. Mivel a biztonsági ellenőrzésen nem engednek be folyadékot, így két lehetőségünk van: a Wizz gépein 2 EUR a 0,5 l-es ásványvíz. A reptéren a 2A oldalon található Virgin üzletben 590 Ft a 1,5 l-es ásványvíz. És meg duty free-s szatyrot is kérhetünk hozzá ;)


Kisokos rovatunk további cikkei
Ha tetszett a cikk, lájkold facebook oldalunkat, hogy ne maradj le a friss akciókról: fb.com/anetkukaca


1 megjegyzés:

  1. > Minden utas csak 1 db kézipoggyászt vihet fel a gépre.
    A Priority Boarding "mellékhatásaként" lehet két kézipoggyász is. Ez is egy kiskapu :)

    VálaszTörlés