Utazni jó! Olcsón még jobb! Tippek, élmények több, mint 50 országból! Add a könyvjelzőidhez: anetkukaca.hu
Friss ajánlatok naponta többször Facebookon, kövess minket! fb.com/anetkukaca

2018. március 4., vasárnap

A nagy tech travel kit, avagy kütyük utazáshoz

Habár Csomagolási kisokos cikkünkben már érintettük a témát, most egy kicsit tovább boncolgatjuk, hogy milyen technikai eszközöket érdemes magunkkal vinni az utazáshoz. Nálunk szempont, hogy a kézipoggyászba minden elférjen, ráadásul nem szeretünk cipekedni, potyára pedig pláne nem. Nézzük, mik azok a legszükségesebb kütyük, amik a mi csomagunkból nem hiányozhatnak:

1. Mobiltelefon: okostelefonunk természetesen mindig velünk van és az elsődlegesen használt eszközünk az utazáskor. A beszállókártyáktól az időjárásig mindenre használjuk, ebben nincs is semmi újdonság. Az utazáshoz használt app-ok külön cikket érdemelnek, később ezt is elkészítjük.

2. Fényképezőgép: legutóbbi útjainknál már háromra szaporodott a magunkkal cipelt, fényképezésre használt eszközök száma: Samsung NX300 fényképezőgép, Samsung S8 mobiltelefon és GoPro Hero5 kamera. Ez így tarthatatlan súly és helypazarlás!
Jelenleg a legnagyobb dilemmánk, hogy vigyünk-e fényképezőgépet magunkkal. Nagyon hajlunk a "nem"-re és ezt meg is indokoljuk: fényképezőnk elég nagy helyet foglal és a súlya sem pillekönnyű. Sok tartozék kell hozzá: pótakku, külső töltő, napellenző, hordtáska... Az utóbbi három utazásunk (hajóút, New York, Marokkó) során főleg a telefonunkkal fotóztunk és a képeken csak a nagyon éles szeműeknek tűnhet fel a különbség. (Természetesen most nem a hiperszuper tükörreflexes gépekre gondolunk, azok képminőségével nem veszi fel a versenyt, de azokkal úgysem lenne türelmünk fotózni.) Konkrét példa: a marokkói 1.100 db fotónkból 23 db készült fényképezőgéppel, a többi telefonos. Ezért kár fél kilónyi motyót mindenhová magunkkal cipelni.
Mobiltelefonunk kiváló fotókat készít (sötétben is), ráadásul gyors, mindig kéznél van és rengeteg fotós trükk van benne (a lassított videó a kedvencünk).  Evidens, hogy ezt használjuk. Ha tudna zoomolni, akkor még boldogabbak lennénk!
GoPro: a legújabb szerzeményünk. Fotózásra csak kellően napfényes időben használható, de a videói szuperek. Nagyon trendi :)) Van hozzá állványként is funkcionáló selfiebotunk, amire rá tudjuk csavarozni, így nem parázunk, hogy a mobiltelefonunk leröppen egy toronyház tetejéről. Nagylátószögű fotókat készít, ezért a háttér is jó eséllyel látszódik a képen. Vízálló, bátran visszük majd tengerbe is! Pótakksi kell hozzá, mert anélkül nem bírja végig a napot.

3. Áramellátás: szállodai szobákban igen szűken mérik a konnektorokat, erre kellett valami megoldást találnunk. Korábban egy hármas elosztót vittünk magunkkal, amíg rá nem találtunk a PowerCube nevű eszközre. 4 db konnektor és 2 db USB-töltő egy kockában, hosszú kábel nélkül. Probléma megoldva! Ezt kiegészítve egy world adapterrel, bárhol a világon van elég áramforrásunk az összes kütyünk éjszakai feltöltésére.
Fontos eszköz a powerbank (útitöltő), ha napközbeni energiaválság lépne fel. Ebből 4000 mAh-s változatunk van, ami olykor már kevésnek is bizonyul.

4. Kiegészítők: töltők és kábelek, mindenhez külön-külön, hogy egyszerre tudjuk őket tölteni.  Fülhallgató, tartalék memóriakártyák sem hiányozhatnak a pakkból. Autóbérlés esetén telefontartó és autós töltő is szükséges, ha nem szeretnénk aranyáron GPS-t is bérelni.

+1. NAS (hálózati adattároló): a miénk ilyen. Ezt természetesen nem visszük magunkkal, hanem otthon várja, hogy éjszakánként a szállodai wifin keresztül a telefonunk feltöltse az aznapi fotókat. Archiválás elintézve, nincs véletlen törlés, elveszett fotók... Rendkívül megnyugtató!

Ennyi. Mást nem viszünk magunkkal. Laptop, táblagép mindig otthon marad, mert amire a telefonunk utazás közben nem elég, azzal nem is foglalkozunk. Hajszárító, vasaló: ha nincs a szállodában, akkor túléljük nélkülük is.


További kisokos cikkek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése