Hogyan jutok el az Athos-ra?

Ha nő vagy, akkor sehogy. Ezzel ezt a részt le is zártuk. Férfiak esetében az alábbi procedúra szükségeltetik:

1. A tervezett időpont előtt legalább fél évvel (esetleg még hamarabb, tekintettel arra, hogy 1 napon csak 10 fő nem ortodox látogatót engednek be a (fél)szigetre) email-ben fel kell keresni a Mount Athos Pilgrim's Bureau az athosreservation@gmail.com email címen. Az emailben (angolul vagy görögül :)) először írd meg az időpontot és a létszámot. 1-2 nap alatt, korrekt módon válaszolnak.
2. Ha pozitív választ adtak és van lehetőség a foglalásra, akkor a következő adataidat is fogják kérni: teljes név, születési dátum, útlevél száma, útlevél kiadása és érvényessége. Mi elküldtük az útlevél lefotózott oldalát is, hogy biztos minden meglegyen.

3. Erre is 1-2 napon belül kapsz választ, valószínű annyit, hogy visszaigazolják a foglalásod és a belépési engedélyt Ouranopolis-ban veheted át az indulás reggelén 30 EUR fejében. A belépési engedély, ahogy ők nevezik: "diamonitirion" tulajdonképpen a vízum a belépéshez. Ezt a diamonitirion-t minden esetben 3 éjszakára állítják ki, tehát max. 3 éjt lehet az Athos-hegyen tartózkodni. Kevesebbet igen, többet nem. Mi 1 éjt voltunk, ami a minimum, mert csak úgy van kompközlekedés, hogy mindenképpen ott kelljen aludni.


4. A visszaigazoló emailben kapsz még egy listát a kolostorokról, ahol szállást kell majd foglalni. Bizony, a szigeten nincs szálloda, hanem kolostorokban kell tölteni az éjszakát. A kolostorokban a szállás és a vacsora teljesen ingyenes. Egy kolostorban csak max. egy éjszakát lehet eltölteni. Ha több éjszakát szeretnél maradni az Athos-on, akkor több kolostorba kell foglalni. Fontos: előzetesen le kell foglalni a kolostorban a szállást! Nekünk csak a harmadik, vagy negyedik kolostorban adtak szállást, úgyhogy ezt sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Foglalni telefonon vagy faxon lehet (email-en nem!): érdemes ezt a formanyomtatványt használni (Ezt az athosfriends weboldal munkatársai készítették.) A faxok elég kaotikusan működnek, érdemes először telefonon megkérdezni, hogy van-e szállás és kérnek-e faxot. Tőlünk nem kértek, telefonon, tört angolsággal mondták, hogy OK. És bíztunk benne, hogy így is van. Egyéb visszaigazolást nem kaptunk. (A kolostor kiválasztásához segítség az alábbi térkép: érdemes a Dafni, Karyes környéki kolostorokat választani a szigeten belüli nehézkes közlekedés miatt, de erről majd egy későbbi post-ban).


5. Az utolsó teendő az utazás előtt: kb. 1-2 héttel az utazás előtt újra fel kell keresni email-en a Pilgrim's Bureau-t: meg kell írni nekik, hogy minden OK, mentek és hogy melyik kolostorban lesz a szállás. Ezt ők tudomásul veszik és várnak.

Az előzetes készülődés ennyi, hamarosan jövök az utazás tapasztalataival. Aki komolyan tervezi az utazást, annak érdemes böngészni a korábban említett athosfriends oldalt, mert rengeteg hasznos infó van rajta, én is onnan szerveztem az utazást.


Utazásunk története: Athos-hegyi Kolostor Köztársaság