Hogyan jutok el az Athos-ra? (1. rész)

Athos-hegyi Kolostor Köztársaság

Egy (többnyire) önálló kolostorállam Görögország területén, de tőle függetlenül. A köztársaság területére nő egyáltalán nem léphet be, sőt azok a hajók, amelyeknek a fedélzetén nők vannak, azok meg sem közelíthetik a partot 500 m-nél jobban. A félszigetre csak komppal lehet bejutni, szárazföldön nem. Egy nap csak 100 ortodox és 10 nem ortodox zarándokot/turistát fogadnak, ám ezt jó előre kell kérvényezni. A komp naponta egyszer jár, így mindenképpen legalább egy, de max. három éjszakát egy kolostorban kell aludni.
Hogyan lehet ide bejutni? Mit érdemes csinálni? Milyen egy éjszaka egy kolostorban? Mennyibe kerül? 








Hogyan jutok el az Athos-ra?

Ha nő vagy, akkor sehogy. Ezzel ezt a részt le is zártuk. Férfiak esetében az alábbi procedúra szükségeltetik:

1. A tervezett időpont előtt legalább fél évvel (esetleg még hamarabb, tekintettel arra, hogy 1 napon csak 10 fő nem ortodox látogatót engednek be a (fél)szigetre) email-ben fel kell keresni a Mount Athos Pilgrim's Bureau az athosreservation@gmail.com email címen. Az emailben (angolul vagy görögül :)) először írd meg az időpontot és a létszámot. 1-2 nap alatt, korrekt módon válaszolnak.



2. Ha pozitív választ adtak és van lehetőség a foglalásra, akkor a következő adataidat is fogják kérni: teljes név, születési dátum, útlevél száma, útlevél kiadása és érvényessége. Mi elküldtük az útlevél lefotózott oldalát is, hogy biztos minden meglegyen.

3. Erre is 1-2 napon belül kapsz választ, valószínű annyit, hogy visszaigazolják a foglalásod és a belépési engedélyt Ouranopolis-ban veheted át az indulás reggelén 30 EUR fejében. A belépési engedély, ahogy ők nevezik: "diamonitirion" tulajdonképpen a vízum a belépéshez. Ezt a diamonitirion-t minden esetben 3 éjszakára állítják ki, tehát max. 3 éjt lehet az Athos-hegyen tartózkodni. Kevesebbet igen, többet nem. Mi 1 éjt voltunk, ami a minimum, mert csak úgy van kompközlekedés, hogy mindenképpen ott kelljen aludni.


4. A visszaigazoló emailben kapsz még egy listát a kolostorokról, ahol szállást kell majd foglalni. Bizony, a szigeten nincs szálloda, hanem kolostorokban kell tölteni az éjszakát. A kolostorokban a szállás és a vacsora teljesen ingyenes. Egy kolostorban csak max. egy éjszakát lehet eltölteni. Ha több éjszakát szeretnél maradni az Athos-on, akkor több kolostorba kell foglalni. Fontos: előzetesen le kell foglalni a kolostorban a szállást! Nekünk csak a harmadik, vagy negyedik kolostorban adtak szállást, úgyhogy ezt sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Foglalni telefonon vagy faxon lehet (email-en nem!): érdemes ezt a formanyomtatványt használni (Ezt az athosfriends weboldal munkatársai készítették.) A faxok elég kaotikusan működnek, érdemes először telefonon megkérdezni, hogy van-e szállás és kérnek-e faxot. Tőlünk nem kértek, telefonon, tört angolsággal mondták, hogy OK. És bíztunk benne, hogy így is van. Egyéb visszaigazolást nem kaptunk. (A kolostor kiválasztásához segítség az alábbi térkép: érdemes a Dafni, Karyes környéki kolostorokat választani a szigeten belüli nehézkes közlekedés miatt, de erről majd egy későbbi post-ban).


5. Az utolsó teendő az utazás előtt: kb. 1-2 héttel az utazás előtt újra fel kell keresni email-en a Pilgrim's Bureau-t: meg kell írni nekik, hogy minden OK, mentek és hogy melyik kolostorban lesz a szállás. Ezt ők tudomásul veszik és várnak.

Az előzetes készülődés ennyi, hamarosan jövök az utazás tapasztalataival. Aki komolyan tervezi az utazást, annak érdemes böngészni a korábban említett athosfriends oldalt, mert rengeteg hasznos infó van rajta, én is onnan szerveztem az utazást.


Utazásunk története: Athos-hegyi Kolostor Köztársaság