Utazni jó! Olcsón még jobb! Tippek és élmények több, mint 50 országból!
Kövess minket:     

2015. szeptember 30., szerda

Mit lehet csinálni az Athos-on?

Ha elintéztünk minden papírmunkát, lassan elérkezik az utazás időpontja. Az utazás reggelén elég korán kell kelni, hogy időben, kb. 8:30-ra már Ouranoupoli-ba érjen az ember. Aki autóval érkezik, annak a zárt, fizetős parkolót javaslom a városka szélén, az út jobb oldalán (kb. 8 EUR/nap). Innen gyalogosan kell tovább menni: néhány lépésre van csak a Pilgrim's office, ahol a 30 EUR fejében odaadják a belépési engedélyt. Ezután a kompjegyet kell megvenni: a kikötői bazársoron van az iroda, az Ouranoupli -> Dafni egyirányú jegy ára kb. 8 EUR. Ha ez is megvan, akkor már csak várni kell a komp indulását: 9:45.

Piros: parkoló, kék: Pilgrim's Office, Zöld: kompjegy, Narancs: kikötő


Miután elindult a komp, hamarosan elhagyjuk a civilizált világot és látjuk az Athos köztársaság határépületét és a kerítés egy részét, ami megakadályozza a szárazföldi bejutást a félszigetre. A komp oda- és visszafelé is minden kolostornál megáll, akik ezeket a kolostorokat tervezik meglátogatni, ki tudnak szállni. 


Mi a végállomásig, Dafni-ig mentünk, kb. 2 óra volt az út. Dafni egy kis kikötővároska látszatát kelti, van itt szuvenirshop, étterem, rendőrség... Ezeket inkább majd visszafelé érdemes megnézni. Ahogy kiköt a komp, sietni kell az ott parkoló (nagyon öreg) buszra, ami az egyetlen lehetőség eljutni a fővárosba, Karyes-be. Kb. 40 perc az út és nagyon-nagyon szűk, meredek utakon megy a busz, az ülőhely azért is hasznos, mert könnyebb ülve, mint kapaszkodva imádkozni :)) Tényleg félelmetes, lélegzetelállító az út. Minden elismerésem a Mercedes mérnökeié, akik kb. 40 évvel ezelőtt ilyen technikát tudtak összerakni. És természetesen a sofőré. A viteldíj 3,5 EUR, amit menet közben szednek be.


A feledhetetlen utazás után megérkezünk a köztársaság fővárosába Karyes-be. Itt is minden megtalálható: az élelmiszerbolttól az orvosig minden. A városka főteréről iránytaxik indulnak a kolostorokhoz. A távolságtól függően fix a díjuk, ami szétoszlik az utasok között. Mivel 8-10 személyes kisbuszokról van szó, akár egész olcsón is meg lehet úszni az utat.
Mi a félsziget keleti oldalán található Stavronikita kolostort választottuk éjszakára, amit gyalogosan terveztünk megközelíteni. Kb. 2 óra és majdnem 6 km séta után érkeztünk meg. A Stavronikita a legkisebb kolostor a félszigeten, azonban igen jó választásnak bizonyult: gyönyörű épület, gyönyörű környezet, valamint a többi kolostorral ellentétben itt nem sokágyas hálótermek vannak, hanem 2-3 ágyas egyszerűen berendezett, de nagyon tiszta és kényelmes vendégszobák (áram nincs, petróleum lámpa van :)).


A délután többi része szabadprogram volt. Felfedeztük a kolostort, valamint környékét. Este 18 órakor volt gyülekező az esti szentmisére, amit mi a kápolna ajtajából figyeltünk, nem ortodox lévén nem tudtuk volna benn, hogy mi a teendőnk. A mise után már várt minket a vacsora: valami paradicsomos egytálétel (fura ízű), kenyér, uborka, paradicsom, olívabogyó, görögdinnye. Jól laktunk, de nem mondanánk finomnak. Aztán alvás. A hajnali misét kihagytuk, és a szolid kolostori reggeliből sem ettünk (kenyér, lekvár, kávé, víz).


Összebeszéltünk a többi vendéggel és hívtunk egy iránytaxit a fővárosba (25 EUR volt 10 felé osztva az útiköltség). A visszafelé gyaloglást azért vetettük el, mert végig hegynek felfelé az augusztusi melegben gyakorlatilag teljesíthetetlen feladatnak tűnt. Karyesből 10:00-kor és 10:30-kor indult a busz a "halálúton" Dafniba, a kikötőbe. Itt, a komp érkezése előtt van lehetőség szuvenírt vásárolni, enni/inni valamit. A komp délben indul vissza Ouranoupoliba. Hazautunkat delfinek kísérték :)