Málta, Valletta2012-ben már jártunk Máltán (akkori képeink) és nagyon tetszett az apró sziget a sok-sok látnivalóval és a szép strandokkal. Ezért úgy döntöttünk, hogy idén nyáron is elmegyünk ide, ezúttal inkább csak pihenni a garantáltan kellemes tengerben, mintsem kirándulni. Ehhez persze kapóra jött a WizzAir akciója is, hiszen nevetséges áron jutottunk a főszezoni repülőjegyekhez (15.000 Ft/fő).

A szállásunk ugyanaz a szálloda volt Bugibbán, amelyikben korábban is laktunk. Négycsilllagos, kiváló félpanzióval, közel a buszmegállóhoz. Igényeinknek maximálisan megfelelt.

Közlekedés:
a szigeten a bérelt autó számunkra nem volt opció, tekintettel arra, hogy Máltán az autók az ellenkező irányban közlekednek, amúgy angol módra. Így maradt a tömegközlekedés, ami a buszozást jelenti. A heti korlátlan buszkártya (Tallinja Card) felnőtteknek 21 EUR, gyerekeknek 15 EUR. A sziget bármely részét el lehet busszal érni, de a buszok korántsem a legrövidebb úton járnak, több kitérőt is tesznek a szerpentines utakon, így a viszonylag rövid távolságok (15-20 km) is közel egy órát vesznek igénybe. Ráadásul a buszok csak akkor állnak meg a megállóban, ha integetünk nekik, de akkor is csak akkor, ha nincs tele a busz. Szóval a közlekedéshez türelem kell, de a nyaralás alatt ki akar időre menni!? Így ez a kis kellemetlenség bőven belefér. Azért indulás előtt érdemes a buszmenetrendet átböngészni, kiírni a nekünk megfelelő járatokat.A sziget fővárosát, Vallettát még akkor sem szabad kihagyni, ha csak a hasunkat süttetni megyünk. A középkori hangulatot idéző város egészen biztosan magával ragad mindenkit. A szűk sikátorok, a régimódi zárt erkélyes házak, az erődök, a gyönyörű kertek, valamint a tengeröblök látványa felejthetetlen élményt nyújt.
A következő útvonalat jártuk be gyalog (a képre kattintva megnyílik az útvonal a GoogleMaps-en):


Utunkat a központi buszpályaudvarról kezdtük, ahol a sétálóutcán és bazárokon keresztül egyenesen eljutottunk a Szent-György térig. Itt a padokon megpihenhetve gyönyörködhetünk a Parlamentben és Elnöki Palotában, valamint a szökőkutak látványában. 


Utunkat folytattuk tovább egészen a Szent-Elmo Erődig, ami manapság a Nemzeti Hadi Múzeumnak ad helyet. Innen a part mentén haladtunk a Siege Bell War Memorial-ig. A harangot egészen közelről meg lehet nézni, de a kiírás szerint nem célszerű délben a harang alatt tartózkodni :))
Ha a harangnál a tenger felé állunk, majd hátra fordulunk, az út túloldalán, az oszlopok között megpillantjuk az 1956-es forradalom emlékre állított magyar nyelvű emléktáblát a magyar címerrel.
Menjünk át az emléktáblához a parkba, hiszen ez az Alsó Barakka Kert, igazán impozáns növényvilággal. Innen haladjunk a part menti sikátorok vonalán a Felső Barakka Kertig, ahová az érkezésünket célszerű 12:00 órára időzíteni, hogy ne maradjunk le az ágyúlövésről. 


Ezután Vallettában már csak egy kis sétánk volt hátra: át a félsziget túloldalára a Sliemma Ferry állomásához. A komp, amely átvisz Sliemmába fél óránként indul, egy út 1,5 EUR-ba kerül és kb. 10 percig tart (busszal legalább 40 perc). Ráadásul a kompról (és Sliemmából is) csodálatos kilátásunk lesz Vallettára.Hasznos linkek:

Az összes cikkünk Máltáról

Utazásunkhoz Allianz utasbiztosítást kötöttünk, 20% kedvezménnyel itt: www.allianz.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold facebook oldalunkat, hogy ne maradj le a friss akciókról: fb.com/anetkukaca


Booking.com