Rimini, másfél óra alatt a tengerparton...


...mégpedig a Budapesti Repülőtérről. Szűk egy órányi repülés után kb. 15 perc a csomagkiadás a tök üres repülőtéren és további 15 perc taxival a tengerparti szállodáig. Úgy gondoljuk, ennyi utazási idő egy kisbabás családnak vagy egy hétvégi tengerparti kiruccanáshoz is ideális. Az előbbiről konkrét tapasztalatunk van, a Ryanair menetrendje alapján pedig a rövid tengerparti lazulás sem elvetendő, hiszen idén is, jövőre is hétfőn és pénteken repülnek ide Budapestről.


Tavaly decemberben jelentette be az ír fapados a járatát, januárban csaptunk le az olcsó jegyekre, de még júniusban is lehetett húszezer forint alatti retúrt vásárolni, többször ajánlottunk is Facebook oldalunkon.

Rimini az egyik legnagyobb és leghíresebb olasz tengerparti üdülőhely. A végeláthatatlan hosszú, 15 km-es, homokos, lassan mélyülő tengerpart mellett a parttal párhuzamosan 2-3 utca mélységben sorakoznak a különböző színvonalú szállodák, nyáron mindegyik telis-tele turistákkal. A strand nem csak hosszú, hanem meglehetősen széles is, ezért rengeteg ember elfér anélkül, hogy élvezhetetlenül zsúfolt lenne. A méretekre jellemző, hogy a mi szállásunk a 79-es számú strandnál (Bagno 79) volt és a számozás 148-ig tart. A tengerpartot ugyanis felosztották kb. 50-100 méteres szakaszokra (bagnókra), mindegyiknek saját gondnoka van, aki rendben tartja a partszakaszt, üzemelteti a minigolfot vagy egyéb extra szolgáltatásokat, kirakja a napágyakat, napernyőket és természetesen beszedi a 15-20 EUR-os napi bérleti díjat. A közeli szállodák vendégeinek általában kedvezményt adnak, sőt akkor is, ha több napot egyszerre kötünk le. Ők a strand urai, a helyi, mini keresztapák,  nem árt velük jóban lenni :)
A strandok számozása egyébként a tájékozódás alapja is: a taxisnak is egyszerűbb a strand számát mondani, ha furcsán pislog a szállodánk nevének hallatán és a kirándulóbuszok megállóhelyei is bagnóban vannak megadva.
A tengervíz hőmérséklete nyáron több mint kellemes volt, azonban kristálytiszta vízre ne számítsunk, nem fogjuk látni a kagylókat a tengerfenéken.






Szállás: rendkívül széles skálán mozognak a szállodák mind ár, mind színvonal tekintetében. Nekünk a négycsillagos Hotel Sunsetre esett a választásunk, nem is bizonyult rossz döntésnek. A szoba átlagos, a reggeli finom, az olasz átlagnál valamivel bővebb, buszmegálló az épület előtt, strand 100 méterre. Ajánljuk!

Étkezés: éttermet találni nem lesz nehéz feladat, hiszen egymás után sorakoznak a talponállók és a hangulatos, teraszos éttermek. Jellemzően pizzát, pasztát és tengeri herkentyűket ehetünk. A pizzák és tészták 10-15 EUR, a tenger gyümölcsei pedig 20-40 EUR között mozognak.

Elősorban a tengerpartért utazik ide az ember, de látnivalókat és egyéb szórakozási lehetőségeket is könnyű találni.

Rimini óvárosa mindenképpen megér egy délutáni sétát. A kétezer éves Tiberius-hidat még ma is használják, amelyet egy hangulatos sétálóutca köt össze az óváros túlsó végén található, kr.e. 28. századból származó diadalívvel, az Arco di Augustoval. A Tiberius hídtól pár percnyi sétával elérhetjük az impozáns méretű várat, a 15. században épült Castello Sismondot. A város főterén a Piazza Cavour-on pedig pihenjünk meg egy jó olasz kávé, vagy fagyi mellett (a szicíliai pisztáciást és az étcsokisat ki ne hagyjuk!).






Rimini nyaralás alkalmával nem hagyhatjuk ki San Marinót sem, erről külön írással készültünk.

Rimini és környéke hemzseg a tematikus parkokban, van itt rengeteg vidámpark (Fiabilandia, Mirabilandia), aquapark (Aquafan), akvárium, delfinshow (Oltremare)... Mi az Italia in Miniatura nevű parkot látogattuk meg, ahol főleg olasz városok híres épületeinek makettjei között sétálhatunk, egy Olaszország formájú félszigeten. Emellett monorail, velencei gondolapálya, vizes hullámvasút és sok egyéb nyalánkság színesíti a kínálatot. Tartalmas szórakozást nyújt a 23 (gyereknek 17) eurós belépőjegy ellenében.






Közlekedés:
A legfontosabb buszjárat a 11-es, amely a vasútállomást (óvárost) köti össze a tengerparti szállodákkal: sűrűn jár, de ennek ellenére meglehetősen zsúfolt. A 9-es busszal a vasútállomásról a repteret ill. a Fiabilandia vidámparkot érhetjük el. Szintén a vasútállomástól visz a 8-as busz az Italia in Miniatura parkba. Utóbbi két járatnál érdemes a menetrendet leelenőrizni, hogy ne kelljen túl sokat várakozni. Buszjegyet a dohányboltokban (Tabaccheria) érdemes váltani, a 90 perces jegy 1 átszállási lehetőséggel 1,3-1,5 EUR, a korlátlan napijegy 3-4 EUR között van (valószínűleg a dohányboltos hangulata is befolyásolja az árat). A buszon váltott jegy 2 euróba kerül.

Kinek ajánljuk Riminit?
Elsősorban azoknak, akik pihenni, strandolni szeretnének, illetve fontos nekik a gyors, kényelmes kiutazás, de kevésbé fontos az insta-kompatibilis festői környezet. Ha a görög és spanyol szárazföld üdülővárosait kedveled, akkor Riminiben is jól fogod érezni magad!