San Marino, mini állam, mini kirándulás

San Marino Európa 3. legkisebb állama (Vatikán és Monaco után) és a világ legrégebbi, ma is működő köztársasága (301. szeptember 3. óta köztársaság)! 2008. óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Olaszország területén belül helyezkedik el, Riminitől 20 km-re, így kínálkozik a lehetőség, hogy egy tengerparti nyaralás alkalmával összekössük a pihenést a felfedezéssel és meglátogassuk a miniállamot. Így tettünk mi is!



 A Bonneli busztársaság szinte óránként üzemeltet buszjáratokat Rimini pályaudvara és San Marino között (retúrjegy 10 EUR) és naponta két alkalommal, délelőtt és délután pedig szervezett kirándulásokat San Marino Experience nevén. A 22 eurós program tartalmazza az oda-vissza buszozást (a busz a szállodasorról indul), San Marinoban a kisvonatos utazást, valamint a drótkötélvasutazást. Kényelmi szempontok alapján ez utóbbit választottuk.

A reggeli órákban pontosan érkezett a busz és közel egy órás zötykölődés után jutottunk el a 739 méter magas Monte Titano hegy tetején lévő fővárosba, amely szintén a San Marino nevet viseli. A busz mellett már várt minket a gumikerekű kisvonat, hogy visszavigyen a hegy lábához. Utazás közben meghallgathattuk a miniállam történetét és még a régi vasúti alagúton is áthaladtunk. Történelemből felkészülten érkeztünk a drótkötélvasút alsó állomásához, ahonnan pár perc alatt visszajutottuk a hegytetőre és indulhatott a városka önálló felfedezése. A két óránál alig több szabadidő alatt kellemes tempóban be lehet sétálni a néhol meredeken kanyargós, rendkívül hangulatos utcácskákat, de arra már nem elég, hogy a számos múzeumot vagy a három torony egyikét belülről is meglátogassuk.



Sétánk során semmiképpen ne hagyjuk ki a városka főterét (Piazza della Libertà), illetve a téren álló Palazzo Pubblico-t (városháza és parlament), valamint a félóránkénti őrségváltást. Említésre méltó épület még a város legnagyobb temploma a Basilica di San Marino és legalább ekkora élmény az erődített falak között bármely szűk utcán vagy a rendezett parkokban eltölteni az időt, valamint gyönyörködni a kilátásban.
San Marinó déli oldalán lépcsőkön juthatunk fel a Titano-hegy tetejére, ahol a miniállam jelképének számító három torony áll: Guaita, Cesta, Montale.
Az első torony a Guaita, a 11. században épült és mind közül a legöregebb és a leglátványosabb, korábban börtönként funkcionált.
Innen egy lépcsős erdei út, a "boszorkányok ösvénye" vezet tovább a hegy legmagasabb pontjára, a második toronyhoz (Cesta), ahol a gazdag gyűjteménnyel rendelkező fegyvermúzeum található.
A harmadik toronyhoz (Montale) is ösvényen juthatunk tovább, ám ez jóval kisebb, mint az előzőek, ráadásul nem is látogatható.












Összességében San Marino délelőtti programnak meglehetősen intenzív, hiszen akár egy egész napot kellemesen el lehetne itt tölteni. Azért valljuk be, a negyven fokos nyári hőségben kellemesebb a tengerparton szürcsölni a Peronit, mint sokszáz lépcsőt megmászni! Tavaszi-őszi kirándulásokra viszont teljes napra tervezzünk, mert simán megéri, ráadásul a Ryanair elő-utószezoni repülőjegyei Riminibe nagyon jó áron megvásárolhatók!


Olvasd el Rimini cikkünket is!