Titkos látnivalók: Hajós Pincefalu, Kecel - Pintér Művek, Haditechnikai Park

A héten két, talán kevésbé ismert alföldi látnivalót jártunk be: 

Hajós - Pincefalu: rengeteg, csodálatosan karbantartott borospince, sok kacskaringós utcácska, sehol-senki, kiváló sétálási lehetőség a távolságtartás idejére!

A város a Hajós-Bajai Borvidék egyik központja. A szőlőtermesztés és borkészítés tudományát a XVIII. század elején betelepülő svábok hozták magukkal. Benépesítették a törökdúlás utáni lakatlan vidéket, lecsapolták a mocsarakat, új hazát alapítottak. Szorgos munkájukkal termővé tették a löszhátat: szőlőt ültettek a napsütötte dűlőkön és ők vájták az első pincejáratokat is. Nos, ezek a pincék és a hozzájuk épült csaknem 1200 présház alkotja a Pincefalut.









Kecel - Pintér Művek, Haditechnikai Park: Hajóstól 20 km-re található Kecel, így érdemes a két látnivalót összekapcsolni. A Pintér Művek Haditechnikai Parkja olyan mennyiségű repülőt, harckocsit, rakétát és egyéb katonai eszközt sorakoztat fel, hogy valószínűleg csak Észak-Koreában találnánk ennél többet. A múzeum talán leglátványosabb része a több mint 3 hektáron elterülő szabadtéri kiállítás és a kiállítást körülölelő szoborpark. Itt tekinthetők meg a Magyar Honvédségben használt különböző harci eszközök helyreállított darabjai. Kuriózumok: 

  • a hidegháborús csúcsfegyver, az SS24-es (24 méter hosszú és 3 méter átmérőjű) interkontinentális ballisztikus rakéta, amely 12 000 kilométeres hatótávolságú, s akár hat nukleáris töltetet is magával vihetett,
  • a Gripen elődje, a Draken fedőnevű vadász-bombázó repülőgép, ami csak itt látható egész Közép-Európában,
  • MIG-23-as vadász-bombázó repülőgép,
  • eredeti II. világháborús Katyusa (sorozatvető), 
  • Kádár János vadászfegyverei.
A szabadtéri kiállításon 380-420 darab harceszköz található, a kézi fegyvertárban 250 lőfegyver, makettházban 1.100 különböző makett látható. Ha a környéken járunk, kár lenne kihagyni!










Különleges szálláshelyek Magyarországon



💳 Pénzügyek az utazás alatt: a nagy utazós bankkártya teszt: Curve, Revolut, Transferwise - saját bőrünkön próbáltuk ki, hogy melyik kártyát éri meg használni, hogy a lehető legtöbbet spóroljunk az árfolyamváltásokon.



💰 Keress pénzt az utazásaiddal: csatlakozz és online vásárlásaiddal keress pénzt! Vásárlásaid után bizonyos százalékot visszakapsz nagyon sok webshop esetében (pl. booking.com, agoda, aliexpress, orsay...) Tipp: töltsd le a böngésző-bővítményt, hogy emlékeztessen a kedvezményre, amikor az adott webshopba látogatsz. Bonusway



🍔 Enni kell:       Wolt -1.000 Ft         Netpincér -1.000 Ft         Munch - ételmentők