Ezt a dokumentumot vidd magaddal a görög vagy külföldi utazáshoz! (letölthető)


Magyarország eddig hét országgal (Szerbia, Montenegró, Szlovénia, Horvátország, Törökország, Csehország és Bahrein) kötött kétoldalú megállapodást arról, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait és szabad utazást engednek országaik között a vakcina tapusától függetlenül. Közülük is több úti cél azonban az oltás dátumától számított napokhoz köti a korlátozásmentes beutazás időpontját. 

A magyar turisták egyik fő nyaralódesztinációjának számító Görögország például minden vakcinatípust elfogad, de a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak a beutazásig, és erről angol (vagy francia, német, olasz, spanyol, orosz nyelven) kiállított oltási igazolást kérnek. A magyar védettségi igazolvány tehát nem elengedő felmutatni a görög nyaraláshoz, mivel nem tartalmazza az elvárt adatokat: a vakcina nevét és a második dózis beadásának idejét. A papír alapú oltási igazolványunk pedig csak magyarul tartalmazza ezeket. 

Az angol nyelvű formanyomtatványt a Nemzeti Népegészségügyi Központ kérésre eddig is elküldte, ezenkívül a dokumentum a legtöbb oltóközpontban elérhető, s rövidesen a koronavirus.gov.hu oldalról is letölthető lesz. Az angol nyelvű igazolást – amely tartalmaz minden szükséges adatot – az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolás alapján. Az angol igazolás ingyenes és az oltások beadása után, visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, vagy az oltóközpontban.


Tipp! Aki külföldi utazást tervez, mindenkinek érdemes az angol nyelvű dokumentmot kiállíttatni és magával vinni, mert napról-napra változik a szabályozás és egészen biztosan a határőr is könnyebben tudja értelmezni az angol igazolást, mint a magyart!


LETÖLTÉS


Forrás: turizmus.com

______________________________________________


⚡ Készülünk az utazási szezonra és szeretjük a praktikus kütyüket. Például ez a pici, 65 wattos töltő nem foglal sok helyet a táskában, egyszerre három eszközt tud villámgyorsan tölteni és még kábelt is adnak hozzá! Most 6.100 Ft a BASEU03 kuponkóddal Alin! 

✈  Fapados kézipoggyász tudnivalók ← az ingyenes kézipoggyász a Ryanairnél 40 * 20 * 25 cm, a Wizzairnél 40 * 30 * 20 cm méretű, de az ördög a részletekeben rejlik! Ne fizess méregdrága pótdíjat a repülőtéren, inkább készülj fel és csak a Neked legoptimálisabb csomagmennyiséget vásárold meg! A cikkben a legtöbb fapados légitársaság kézipoggyász szabályzatát megtalálod egy helyen.

💳 Pénzügyek az utazás alatt: a nagy utazós bankkártya teszt: Curve, Revolut, Transferwise - saját bőrünkön próbáltuk ki, hogy melyik kártyát éri meg használni, hogy a lehető legtöbbet spóroljunk az árfolyamváltásokon.

💰 Keress pénzt az utazásaiddal: csatlakozz és online vásárlásaiddal keress pénzt! Vásárlásaid után bizonyos százalékot visszakapsz nagyon sok webshop esetében (pl. booking.com, agoda, aliexpress, orsay...) Tipp: töltsd le a böngésző-bővítményt, hogy emlékeztessen a kedvezményre, amikor az adott webshopba látogatsz. Bonusway

❗ Az árak a publikáció idejében érvényesek, ne maradj le róluk, like-old Facebook oldalunkat és kapcsold be az értesítéseket!