Universal Studios Hollywood (USA nyugat 3. rész)



Utazásunk előző napjaiban megérkeztünk Los Angeles-be, illetve be is jártuk a várost. A következő napi programunknak a film fővárosában a szinte kihagyhatatlan Universal Studios-t választottuk. A szingapúri Universal Studios-ban már jártunk korábban, ami szintén nagyon tetszett, de LA-ben azért többre számítottunk. Nem is kellett csalódnunk 😊




A belépő igen borsos, a napijegy 115 USD/fő. Azonban, ha interneten előre vásárolva szezontól és kihasználtságtól függően kedvezményes áron lehet hozzájutni. Itthonról még nem akartuk megvenni a jegyeket, mert ha változik a programunk vagy netán szakad az eső, akkor a nem kis összeg megy a kukába. Meglepetésemre még előző este is kedvezményesen, 99 USD áron kínálták a honlapjukon a jegyeket másnapra. Mobiltelefonról gyorsan meg is vásároltam őket, a szálloda recepcióján pedig kinyomtatták nekünk. Az előre váltott jegy előnye még az is, hogy a 10 órás nyitás helyett már 9 órától be lehet menni a parkba.

Reggeli után már vettük is az irányt a Universal Studios felé, hogy minél több mindent megnézhessünk, kipróbálhassunk. Kb. fél órás autópályán araszolgatás után érkeztünk meg a hatalmas parkolóházba, ami még szinte üresen kongott. A napi parkolási díj 18 USD, ami nem olcsó, de itt semmi sem az.
A parkolóházból kilépve a Universal City Plaza-n keresztül jutottunk el a bejárathoz, ahol egy gyors biztonsági és jegyellenőrzés után már benn is voltunk a parkban.

Mivel decemberben voltunk, az egész park szépen fel volt díszítve, Grincs karácsonyi dekorációjában pompázott. Belépés után a sétálóutcán egyből egy régi autóba botlottunk, ami a Múmia című filmben szerepelt. Éreztük, hogy nem fogunk itt unatkozni 😉


Első utunk "Harry Potter varázslatos világa" elnevezésű attrakciók felé vezetett. Ezek ott nem kispályáztak: felépítették az "Abszol út"-at életnagyságban (akik ismerik a filmet, azoknak ez biztos mond valamit, nekem sajnos nem) és nem mellékesen volt ott a hatalmas kastély (talán Roxfort?) is. Na de nézzük a hullámvasutakat: először a  Hippogriff hullámvasutat próbáltuk ki, ami bemelegítésnek nem volt rossz, de semmi extra. Utána bementünk a kastélyba, ahol a film díszletei között sétáltunk egy darabig, majd megérkeztünk egy másik hullámvasúthoz. A "Harry Potter tiltott utazása" elnevezésű hullámvasút minden képzeletünket felülmúlta: az utazás során hol valódi, épített díszletek között, hol pedig elénk vetített virtuális, videó előtt ültünk, és volt olyan, hogy nem tudtuk eldönteni, hogy előttünk ez most igazi vagy virtuális. Liftezett a gyomrunk, amikor Harry-t üldöztük a seprűnyélen, megijedtünk, amikor egy pók vízzel leköpött minket. Egyszerűen nem hittünk az érzékeinknek, pörögtünk, ugráltunk a székbe kötve. A valóság és a virtualitás határai teljesen összemosódtak. Nagyon jó volt!







A Hollywood-i Universal Studios annyiban különbözik a többi vidámparktól, hogy közvetlenül a park mellett található a működő filmstúdió is, ahol a mozifilmek készülnek. A látogatók a filmstúdióból is kaphatnak egy kis ízelítőt, ugyanis egy gumikerekű kisvonattal lehetőség van stúdiótúrán is részt venni. A kb. fél órás út során élő idegenvezetővel végigvisznek a hatalmas stúdióépületek és díszletek között (a kisvonatból nem lehet kiszállni) és hogy ne legyen olyan unalmas, ebbe az útba is építettek néhány attrakciót: 3D szemüvegen keresztül részesei lehetünk annak, hogy a dinoszauruszok megtámadják a kisvonatot és King Kong ment meg minket, vagy egy földrengésben ránk szakad a metróalagút, vagy éppen belecsöppenhetünk a Halálos iramban egyik autós üldözésébe. Utunk során végigvittek a Született feleségek Lila akác közén, de elhaladtunk egy lezuhant Boeing 747-es repülőgép mellett és láttuk a Vissza a jövőbe, a Flintstones család és a Jurassic Park járműveit is.












A stúdió túra után folytattuk a park attrakcióinak felfedezését. 3D és 4D mozikból itt aztán nincs hiány: Simpson család, Shrek, Minyonok... A hullámvasutazást sem lehet megunni: nagyon jó a Múmia hullámvasút is, de a Transformers hullámvasútja mindent visz! Stílusában a Harry Potter-esre hasonlít, itt is összemosódik a virtuális valóság az igazival. Hihetetlen, hogy mennyire képes az ember érzékszerveit a technika megtréfálni.

Jónéhány "élő" szereplővel is találkoztunk. Összefutottunk például Simpsonékkal, Shrekkékkel, Gruval és a Minyonokkal és láttunk rendkívül élethűen mozgó Velociraptort is a Jurassic Parkból, valamint végigsétáltunk a Walking Dead élő zombijai között (azóta félünk a sötétben 😀).








Decemberi hétfő lévén a parkban nem volt tömegnyomor, a legtöbb attrakcióhoz minimális sorbanállással be lehetett jutni, de így is ránk sötétedett, mire a fentieket végigjártuk. Zárás előtt pár perccel léptünk ki a kapun és biztos vagyok benne, hogy még rengeteg felfedezésre váró látványosságot találhattunk volna a parkban.








További cikkek az USA nyugati partjáról

facebook.com/anetkukaca