Víruspara: így kezeli a Wizz és a Ryan

FRISSÍTÉS: 2020. március 18.

Március 24-től leáll a Ryanair!



___________________________________



FRISSÍTÉS: 2020. március 13.

A RYANAIR ELTEKINT A JÁRATMÓDOSÍTÁS DÍJÁTÓL!

A mai naptól (március 13.) március 31-ig a Ryanair lemond a járatmódosítás díjáról azon ügyfelek részére, akik a jelenlegi Covid-19 kitörés miatt meg akarják változtatni utazási tervüket. Ez az irányelv vonatkozik minden meglévő és új foglalásra.
Míg az ügyfeleknek továbbra is fizetniük kell a viteldíj-különbséget járat megváltoztatásakor, úgy véljük, hogy a módosítási díj eltávolítása nagyobb rugalmasságot biztosít.
Ez nem vonatkozik azokra az ügyfelekre, akiket a járat törlése érint, mivel jogosultak visszatérítésre vagy ingyenes mozgásra egy másik Ryanair járatra.


___________________________________



FRISSÍTÉS 2: 2020. március 10.

TÖRÖLTE A WIZZ AIR AZ OLASZ, IZRAELI (TEL-AVIV, ELIAT) ÉS A FOCI-EB PÓTSELEJTEZŐRE (SZÓFIA) INDULÓ JÁRATAIT!

➤ A Wizz Air bejelentette, hogy március 10-től felfüggeszti összes olaszországi járatát Olaszország miniszterelnökének az ország lezárásáról szóló bejelentése miatt, amelyet a koronavírus terjedésének megakadályozása miatt rendeltek el.
A légitársaság az összes olaszországi járatát szünetelteti április 3-ig, melyek a következő úticélokat jelentik: Alghero, Bari, Bologna, Catania, Milano Bergamo, Milano Malpensa, Nápoly, Pisa, Roma Ciampino, Roma Fiumicino, Torino, Velence, Treviso, Verona.

➤ A Wizz Air bejelentette továbbá azt is, hogy március 12-től szünetelteti az összes tel-avivi és eilati járatát is az izraeli hatóságok által a koronavírus terjedésének megfékezésének érdekében, az összes érkező utas számára kötelezően elrendelt 14 napos karantén miatt. A légitársaság a budapesti és debreceni, Tel-Avivba és Eilatba induló járatait szünetelteti március 23-ig, beleértve az aznapi járatokat is.

➤ A Wizz Air a mai napon jelentette be egy, hogy a zárt kapus Bulgária–Magyarország Eb-pótselejtezőre meghirdetett szurkolói járatokat törlik. A gépek március 26-án indultak volna Budapestről és Debrecenből Szófiába.

A légitársaság az érintett járatokra foglalással rendelkező utasokat a lehető legkorábbi időpontban automatikusan tájékoztatja. A jegyüket a wizzair.com honlapon és a légitársaság mobilalkalmazásában megvásárló utasok e-mailes értesítést kapnak, amelyben választhatnak a viteldíj teljes összegének visszatérítése vagy 120%-ának WIZZ számlára való jóváírása között. Az érintett utasok, az e-mailben kapott linkre kattintva a Wizz Air online önkiszolgáló felületén egy pár kattintással választhatnak a felajánlott lehetőségek közül.

Felhívjuk tisztelt utasaink figyelmét, hogy a légitársaság csak azokat az utasokat tudja értesíteni, akik a wizzair.com honlapon, vagy a légitársaság mobilalkalmazásán keresztül foglalták le jegyüket. Kérjük, hogy azok az utasok, akik utazási irodán, vagy online utazási irodán keresztül vásárolták jegyüket, lépjenek kapcsolatba azzal az utazási irodával, ahol a jegyüket megvásárolták, hogy tájékozódjanak a lehetőségeikről.


___________________________________




FRISSÍTÉS: 2020. március 10.

Április 3-ig nem repül Olaszországba sem a Wizzair, sem a Ryanair!

Ryanair: a közleményt már tegnap reggel kiadták, azonban még továbbra is foglalhatóak a járatok (persze ez nem jelenti azt, hogy azok ténylegesen repülni is fognak!)

WizzAir: közlemény még nem érkezett, de már törölték az összes járatot, nem lehet foglalni.


___________________________________




FRISSÍTÉS: 2020. március 9.

A Ryanair közleménye az olaszorstági tiltás kapcsán (szó szerint):

A Ryanair kénytelen volt törölni az Olaszországból Magyarországról induló és onnan induló járatait a magyar kormány által ma bevezetett tilalom miatt.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha Ön olyan utas, akit érint a lemondás, e-mailben és SMS-ben értesítjük, és lehetőséget kap arra, hogy visszatérítést kérjen, átfoglalja vagy átirányítsa az utazást. A link, amely lehetővé teszi ezt az önkiszolgáló lesz az e-mailben.

Elnézést kérünk a magyar kormány által tett intézkedés okozta kellemetlenségekért.

___________________________________



FRISSÍTÉS: 2020. március 8.

A WIZZ AIR KÖZLEMÉNYE AZ ÉSZAK-OLASZORSZÁGI JÁRATOK AZONNALI TÖRLÉSÉVEL KAPCSOLATBAN!

A Wizz Air a mai napon bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti milánói, trevisoi és bergamoi járatait az észak-olaszországi régió lezárása és a koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatban elrendelt intézkedések miatt.

A légitársaság a Budapesti és Debreceni, Milánó-Malpensaba induló járatait április 3-ig szünetelteti.

Az érintett járatokra foglalással rendelkező utasokat a lehető legkorábbi időpontban automatikusan tájékoztatjuk. A jegyüket a wizzair.com honlapon és a légitársaság mobilalkalmazásában megvásárló utasok e-mailes értesítést kapnak, amelyben választhatnak a viteldíj teljes összegének visszatérítése vagy 120%-ának WIZZ számlára való jóváírása között. Az érintett utasok, az e-mailben kapott linkre kattintva a Wizz Air online önkiszolgáló felületén egy pár kattintással választhatnak a felajánlott lehetőségek közül.

Felhívjuk tisztelt utasaink figyelmét, hogy a légitársaság csak azokat az utasokat tudja értesíteni, akik a wizzair.com honlapon, vagy a légitársaság mobilalkalmazásán keresztül foglalták le jegyüket. Kérjük, hogy azok az utasok, akik utazási irodán, vagy online utazási irodán keresztül vásárolták jegyüket, lépjenek kapcsolatba azzal az utazási irodával, ahol a jegyüket megvásárolták, hogy tájékozódjanak a lehetőségeikről.


___________________________________



FRISSÍTÉS: 2020. március 7.
🛑 Operatív Törzs: felfüggesztik a Milánó-Budapest repülőjáratokat (2020. már. 7. - 17:13) 🛑

Az OT szombati döntése értelmében szüneteltetni kell a Milánó-Budapest és a Milánó-Debrecen repülőjáratot, az intézkedések végrehajtása folyamatban van - közölte Lakatos Tibor az operatív törzs operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombati sajtótájékoztatóján.

👉 Véleményünk szerint már régen meg kellett volna tenni! Bár már két és fél órája fenn van a weboldalon, egyelőre a Wizzair és a Ryanair oldalán is foglalhatóak a milánói járatok! 🤪

___________________________________


Azt tapasztaljuk, hogy a WizzAir soha nem látott alacsony árakkal próbálja az utazási kedvet és saját stabilitását fenntartani. Nincsenek ugyan látványos, párszáz forintos jegyek, a legolcsóbb árak maradtak 6.380 Ft-nál, azonban nem is ezeken az útvonalakon érdemes most nézelődnünk. Egészen júniusig Európán belül szinte minden turisztikailag jelentős úticél (Málta, Ciprus, Lisszabon, Porto, Barcelona...) bőven 20.000 Ft (WDC tagsággal 15.000 Ft) alatt elérhető, de még a júniusi nyaralójáratok ára is elkezdett lefelé kúszni a korábbi 70-80.000 Ft-ról egészen 30-60.000 Ft-ig. Egy júniusi Burgasz, Ibiza vagy Korfu már nem hangzik rosszul. Ezzel egyidőben a Wizz főoldalára kikerült a WizzFlex szolgáltatás promója, ami nem is akkora hülyeség a jelenlegi helyzetben: 3.450 Ft/fő/út díjért az indulás előtti 3 óráig szabadon lemondhatjuk vagy módosíthatjuk a jegyünket.
Az pedig csak hab a tortán, hogy Dubaiba 6.440 Ft-os egyirányú jegyeket szórnak ki és a retúr is alig több, mint 20.000 Ft-ból megúszható.
Magyarul a rózsaszinek nagyjából azt tették árazás és járatritkítás tekintetében, ami várható ebben a helyzetben, hogy a veszteségeiket csökkentsék.



Nézzük, hogy mit csinált a Ryanair: Az írek nagyon másként gondolták! Egyrészt túl későn (a hét elején) jelentették be a járatritkítást, ami Budapestről olyan minimálisra sikeredett, hogy szóra sem érdemes, másrészt az árak kialakításában is anomáliákat véltünk felfedezni. Teljesen eltűntek ugyanis a 6.000 Ft-os (retúr)jegyárak, amik még a tomboló főszezonban is mindig jelen voltak néhány útvonalra. Tízezer alatt nincs jegy! Érthetetlen és értelmetlen! Vagy teljesen elment az eszük, vagy készülnek valamire: további járatritkításokra (ezzel miért várnának?), esetleg egy piacot letaroló giga-akcióra (ez viszont nem áll távol tőlük).
Az árakat tovább elemezve viszont már megállja a helyét az árak szintje, ugyanis 10 és 20 ezer forint között összesen 42(!) útvonalra vehetünk jegyet, többek között tengerparti nyaralójáratokra is. Jelenleg a legdrágább útvonal legolcsóbb időszaka Mykonos júliusban 37.000 Ft-ért, ami ennyiért simán megéri! Nagy kár, hogy a Ryannél nincs elérhető áron módosítási/törlési lehetőség.




_________________________________________



A nagy utazós bankkártya teszt: Curve, Revolut, Transferwise - saját bőrünkön próbáltuk ki, hogy melyik kártyát éri meg használni, hogy a lehető legtöbbet spóroljunk az árfolyamváltásokon.